Πολλά και διάφορα έγιναν στη φάση των ομίλων του Eurobasket 2022 και το Debut.gr παρουσιάζει τους, μέχρι τώρα, πρωταγωνιστές του τουρνουά.

Πρώτη φάση για το Eurobasket 2022 τέλος! Οι όμιλοι της διοργάνωσης ολοκληρώθηκαν και πλέον γνωρίζουμε τις 16 ομάδες που θα μπουν στη φάση των νοκ-άουτ και θα παλέψουν για ένα εισιτήριο στα προημιτελικά. Σε αυτά τα παιχνίδια μπορέσαμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για τις χώρες που συμμετέχουν. Τα χιαστή ματς όμως είναι μια άλλη ιστορία και μπορούν να συμβούν πολλά που δεν περιμένουμε. Προς το παρόν όμως ας δούμε μερικά από όσα αξιόλογα συνέβησαν την πρώτη εβδομάδα του τουρνουά.

Οι Ουκρανοί που τράβηξαν τα βλέμματα στο Eurobasket

Ηχηρές εκπλήξεις ώστε να μείνει κάποιος από τους λεγόμενους «μεγάλους» δεν είχαμε. Όμως αν μια ομάδα έκλεψε την παράσταση αυτή ήταν η Ουκρανία. Οι παίκτες του Άιναρς Μπαγκάτσκις τερμάτισαν στην τρίτη θέση του τρίτου ομίλου όπου μετέχει η Εθνική μας. Μια σκληρή ομάδα που είχε ως πρωταγωνιστές τους Σβιάτοσλαβ Μικάιλιουκ και Άλεξ Λεν. Μπόρεσε να τερματίσει στη δεύτερη θέση με ρεκόρ 3-2 ξεκινώντας μάλιστα με το τρία στα τρία, ενώ έβαλε δύσκολα σε όποιον αντιμετώπισε.

Ακόμη, οι Γερμανοί μπορεί να βρέθηκαν στον πιο σκληρό όμιλο παρέα με Σλοβενία, Λιθουανία και Γαλλία, όμως έβγαλαν ποιότητα και τερμάτισαν δεύτεροι. Με μια πρώτη ματιά στις ομάδες θα λέγαμε πως ο Ντόντσιτς και η παρέα του είχαν ένα ελαφρύ προβάδισμα σε σχέση με τους υπόλοιπους. Όπως και οι άλλες δύο σε σχέση με τα «πάντσερ» κυρίως επειδή είχαν περισσότερη ομοιογένεια. Παρόλα αυτά οι παίκτες του Γκόρντι Χέρμπερντ εμφανίστηκαν πιο έτοιμοι και επιβραβεύτηκαν.

Δεν έπεισαν ακόμα…

Αρκετές ομάδες από εκείνες που προκρίθηκαν δεν έχουν δείξει το καλό τους πρόσωπο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνουν ή ότι δεν μπορούν. Μία από αυτές είναι η Τουρκία. Το σύνολο του Εργκίν Αταμάν δεν έχει πείσει ακόμα και ίσως χρειαστεί λίγο χρόνο για να το κάνει.

Γάλλοι και Λιθουανοί είναι σε μια παρόμοια κατάσταση. Έμειναν κάτω από τη Γερμανία και πλέον θα έχουν πιο δύσκολο έργο στα χιαστή. Οι «τρικολόρ» ηττήθηκαν από Σλοβενία και Γερμανία, νίκησαν οριακά τους Λιθουανούς και με το ζόρι τους Ούγγρους. Από την άλλη, η ομάδα του Κάζις Μακσβίτις ήταν η πιο άτυχη σε όλον τον θεσμό χάνοντας στις λεπτομέρειες από τις τρεις μεγάλες του ομίλου τερματίζοντας τέταρτη.

Μια αναφορά θα πρέπει να γίνει και στους Κροάτες με τους Ιταλούς. Οι παίκτες του Νταμίρ Μουλαομέροβιτς δεν εκμεταλλεύτηκαν το μέγεθός τους και το ατομικό ταλέντο, παρόλα αυτά βρέθηκαν δεύτεροι. Η «σκουάντρα ατζούρα» δεν ήταν αυτή που περιμέναμε και είχε αρκετά θέματα στα παιχνίδια της στο Eurobasket.

Μπήκαν με φόρα στο Eurobasket

Δύο, συν μία, ομάδες μπορούμε να πούμε πως έδειξαν από την αρχή πως είναι έτοιμες για την πρόκληση. Η Ελλάδα και η Σερβία ήταν εξαιρετικές σε όλα τους τα παιχνίδια, ενώ δεν γίνεται να αφήσουμε εκτός τους Σλοβένους. Οι οποίοι βγήκαν πρώτοι, χωρίς να κάνουν συγκλονιστικές εμφανίσεις.

Είναι τα τρία φαβορί για την κατάκτηση ενός μεταλλίου και το έδειξαν στη φάση των ομίλων. Βέβαια όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν στα νοκ-άουτ αν δεν είναι προσεκτικές. Μόνο αν συνεχίσουν έτσι θα μπορέσουν να υποστηρίξουν τον τίτλο που κέρδισαν πριν ακόμα ξεκινήσει το Eurobasket.

Οι παικταράδες που μάγεψαν

Μένουμε στις τρεις ομάδες που έπεισαν περισσότερο καθώς διαθέτουν και τους πιο φορμαρισμένους παίκτες. Ο λόγος φυσικά για τους Γιάννη Αντετοκούνμπο, Λούκα Ντόντσιτς και Νίκολα Γιόκιτς. Οι τρεις τους κάνουν τα πάντα, με τον Έλληνα και τον Σλοβένο να έχουν μεταφέρει τις μάχες τους στο ΝΒΑ στα παρκέ της Ευρώπης.

Ο «Greek Freak» μοιάζει και είναι ασταμάτητος κοντά στο καλάθι, παίρνοντας από το χεράκι την Ελλάδα, με αποκορύφωμα τους 41 πόντους που σκόραρε κόντρα στην Ουκρανία. Όταν η «γαλανόλευκη» τον χρειάστηκε περισσότερο φώναξε παρών και έβαλε τα πράγματα σε τάξη.

Το χρυσό παιδί της Σλοβενίας, ο Ντόντσιτς, είναι και εκείνο απολαυστικό. Έσπασε το ρεκόρ του Νίκου Γκάλη με τη δεύτερη μεγαλύτερη συγκομιδή πόντων σε ένα ματς στο Eurobasket πετυχαίνοντας 47, ξεπερνώντας τους 46 του «γκάνγκστερ». Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τον MVP του ΝΒΑ, Νίκολα Γιόκιτς, ο οποίος δεν έχει ανεβάσει ιδιαίτερα στροφές, όμως και πάλι παραμένει στο κορυφαίο επίπεδο οδηγώντας εκ του ασφαλούς τη Σερβία.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στον Σάσα Βεζένκοφ που έδωσε την… ψυχή με την Εθνική Βουλγαρίας κοιτάζοντας στα μάτια «τέρατα» της διοργάνωσης όσον αφορά το σκοράρισμα. Όμως δεν μπόρεσε να συνεχίσει στο τουρνουά αφού το λεγόμενο supporting cast τον… πλήγωσε.

Πολλές φωνές για τη διαιτησία

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η αίσθηση πως οι κορυφαίοι διαιτητές βρίσκονται στη Euroleague, με τη FIBA να είναι σε χαμηλότερο επίπεδο. Όπως και να έχει, δεν είναι λίγες φορές που οι διαμαρτυρίες ήταν κάτι παραπάνω από έντονες. Αφού ομάδες, όπως η Λιθουανία και η Τουρκία έφτασαν στο σημείο να θέλουν να αποχωρήσουν από το Eurobasket.

Είναι αλήθεια πως δυστυχώς δεν έχουν καταφέρει να υποστηρίξουν το επίπεδο της διοργάνωσης προς το παρόν. Οπότε δεν μένει τίποτα άλλο από το να ελπίσουμε πως τα πράγματα θα βελτιωθούν και δεν θα είναι εκείνοι το επίκεντρο της προσοχής, αλλά οι παίκτες.