Ο Λούκα Ντόντσιτς έκανε μια επική εμφάνιση στη νίκη της Σλοβενίας επί της Γαλλίας και με 47 πόντους ξεπέρασε και το Νίκο Γκάλη. Αναλυτικά όλα όσα συνέβησαν στον Α' και στον Β' Όμιλο του Eurobasket.

Άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο όσον αφορά τα νοκ άουτ παιχνίδια στη φάση των «16» του φετινού Eurobasket.

Μετά και την ολοκλήρωση των αγώνων σε Α’ και Β’ όμιλο, οι ομάδες που δεν θα συνεχίσουν στη διοργάνωση είναι η Βουλγαρία, η Γεωργία, η Βοσνία και η Ουγγαρία. Αντίθετα οι ομάδες που προκρίθηκαν την τελευταία στιγμή στις νοκ άουτ αναμετρήσεις είναι η Λιθουανία και το Μαυροβούνιο!

Ας δούμε αναλυτικά μέσα από το Debut.gr τι συνέβη στα παιχνίδια των δύο πρώτων ομίλων.

Α’ Όμιλος

⇒ Τουρκία – Ισπανία 69-72

Ως πρώτη του 1ου ομίλου, θα ταξιδέψει από την Τιφλίδα στο Βερολίνο, η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία. Παρά τις πολλές απουσίες της σε αυτό το Eurobasket, η «Φούρια Ρόχα» στάθηκε στο… ύψος της, νίκησε με 72-69 την Τουρκία με καθοριστικό τον Αλμπέρτο Ντίαθ στο τέλος, στον τελευταίο αγώνα της στη φάση των ομίλων και κατέλαβε την πρώτη θέση του γκρουπ. Η ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο ολοκλήρωσε με 4 νίκες – 1 ήττα την παρουσία της στη Γεωργία έχοντας ηττηθεί μόνο από το Βέλγιο.

⇒ Βουλγαρία – Βέλγιο 80-89

Το Βέλγιο έγινε η τρίτη ομάδα μετά την Ισπανία (4-1) και την Τουρκία (3-2) που εξασφάλισε την πρόκρισή της στα νοκ-άουτ απ’ τον 1ο όμιλο του Eurobasket 2022, ο οποίος φιλοξενείται στην Τιφλίδα της Γεωργίας, καθώς επικράτησε της Βουλγαρίας με 89-80, ανέβηκε στο 3-2 και σφράγισε το «εισιτήριό» του για το Βερολίνο.

⇒ Γεωργία – Μαυροβούνιο 73-81

Από την τρίτη θέση της βαθμολογίας του 1ου ομίλου του Eurobasket 2022 και με το «εισιτήριο» για τα νοκ-άουτ του Βερολίνου… ανά χείρας, ολοκλήρωσε το Μαυροβούνιο τις υποχρεώσεις του στην Α’ φάση της διοργάνωσης. Η ομάδα του Μπόσκο Ράντοβιτς επικράτησε με 81-73 της «οικοδέσποινας» του ομίλου, Γεωργίας, αφήνοντας την ομάδα του Ηλία Ζούρου εκτός συνέχειας με ρεκόρ 1-4.

Η βαθμολογία του πρώτου ομίλου

Standings provided by SofaScore LiveScore

Β’ Όμιλος

⇒ Λιθουανία – Βοσνία 87-70

Ως 4η του 2ου ομίλου προκρίθηκε στη φάση των «16» του Eurobasket 2022 η Λιθουανία, μετατρέποντας σε «περίπατο» (87-70) το τελευταίο παιχνίδι της στον 2ο όμιλο της Κολωνίας, απέναντι στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη. Οι Λιθουανοί ολοκλήρωσαν την πρώτη φάση με 2 νίκες – 3 ήττες και το ερχόμενο Σάββατο (10/9) στο Βερολίνο πλέον θα αντιμετωπίσουν στον νοκ άουτ χιαστί αγώνα του “Top16” την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ισπανία, η οποία στον πρώτο χρονικά αγώνα σήμερα εξασφάλισε την πρώτη θέση του 1ου ομίλου με νίκη επί της Τουρκίας. Εκτός Eurobasket, με 2 νίκες – 3 ήττες, έμεινε η Βοσνία/Ερζεγοβίνη.

⇒ Γαλλία – Σλοβενία 82-88

Με μία ιστορική ραψωδία του Λούκα Ντόντσιτς, Σλοβενία έκαμψε την αντίσταση της σκληροτράχηλης Γαλλίας, ολοκληρώνοντας τις υποχρεώσεις της από την κορυφή του 2ου ομίλου του Eurobasket 2022 με ρεκόρ 4-1, όπερ σημαίνει ότι η Γερμανία θα τερματίσει στη δεύτερη θέση και -εκτός απροόπτου- θα βρεθεί στον δρόμο της Ελλάδας στα προημιτελικά του Βερολίνου!

⇒ Ουγγαρία – Γερμανία 71-106

Σε επίδειξη δύναμης εξελίχθηκε η τελευταία αναμέτρηση της Γερμανίας στον 2ο όμιλο του Eurobasket 2022, με τα «πάντσερ» να ολοκληρώνουν τις προσπάθειες τους στην Α’ φάση από τη δεύτερη θέση με ρεκόρ 4-1, πριν… ριχθούν στη «μάχη» των νοκ-άουτ στο Βερολίνο. Εκεί όπου σε πρώτη φάση θα αντιμετωπίσουν στους «16» το Μαυροβούνιο και αν προκριθούν στα προημιτελικά την Ελλάδα, εφόσον πάρει το «εισιτήριο» και η «γαλανόλευκη» για την οκτάδα.

Η βαθμολογία του δευτέρου ομίλου

Standings provided by SofaScore LiveScore

Το αγωνιστικό πρόγραμμα της Πέμπτης (8/9)

08.09. Φινλανδία – Ολλανδία (15:00, Πράγα)

08.09. Κροατία – Ουκρανία (15:15, Μιλάνο) | ΕΡΤ 3

08.09. Εσθονία – Ελλάδα (18:00, Μιλάνο) | ΕΡΤ 1

08.09. Τσεχία – Ισραήλ (18:30, Πράγα)

08.09. Μεγάλη Βρετανία – Ιταλία (22:00, Μιλάνο) | ΕΡΤ SPORTS

08.09. Σερβία – Πολωνία (22:00, Πράγα) | ΕΡΤ 1