Το Ευρωμπάσκετ 2022 είναι προ των πυλών και το Debut.gr και ο Άκης Μυκονιάτης σας παρουσιάζουν τον Δ' όμιλο της διοργάνωσης.

Πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στο Eυρωμπάσκετ / Eurobasket 2022. Του οποίου η αυλαία ανοίγει αύριο και θα μας κρατήσει συντροφιά μέχρι τις 18 του μήνα. Πιθανότατα θα διαβάσατε τις προηγούμενες αναλύσεις των έτερων συντακτών του Debut.gr.

Ειδικά του ειδήμονα στα μπασκετικά θέματα Σωτήρη Κεφάλα. Και αφού φαντάζομαι θα ξέρετε ήδη για τους τρεις πρώτους ομίλους της διοργάνωσης, ήρθε λοιπόν η ώρα να ολοκληρώσουμε τις αναλύσεις μας με αυτή του τέταρτου και τελευταίου όμιλου που θα διεξαχθεί στην Πράγα.

Ο οποίος ξεκινάει την δεύτερη μέρα της διοργάνωσης (2 Σεπτεμβρίου) και περιλαμβάνει την οικοδέσποινα Τσεχία μαζί με την Σερβία, την Πολωνία, την Φινλανδία, το Ισραήλ και την Ολλανδία. Ένας όμιλος που ίσως φανεί για κάποιους… αντιτηλεοπτικός. Όμως σίγουρα είναι αμφίρροπος, γεμάτος ενδιαφέρον και κυρίως ελληνικό ενδιαφέρον. Καθότι από αυτόν θα προκύψει και ο αντίπαλος της εθνικής μας ομάδας για τα νοκ-αουτ της διοργάνωσης. Καλός εχόντων των πραγμάτων…

Τσεχία

Ρόστερ: Άουντα, Μπάλβιν, Βόιτσεχ, Χρούμπαν, Γέλινεκ, Κριζ, Πάλιζα, Πετέρκα, Πόλπαν, Σέχναλ, Βέσελι, Βιοράλ, Μπόχατσικ, Κρέιτσλ, Σατοράνσκι

Προπονητής: Ρόνεν Γκίνζμπουργκ

Αστέρι: Κανονίκα θα βάζαμε τον Τόμας Σατοράνσκι. Ωστόσο η παρουσία του στην διοργάνωση παραμένει αμφίβολη. Επομένως θα πάμε στην δεύτερη βασική επιλογή που είναι ο Γιαν Βέσελι. Ο 32χρονος σέντερ της Μπαρτσελόνα πλέον, η παρουσία του οποίου κάτω από τα καλάθια είναι επιβλητική, σίγουρα θα βοηθήσει αρκετά. Ενώ κι ο ίδιος ο Βέσελι θα κυνηγήσει το μόνο πράγμα που λείπει από τη μεγάλη (ειδικά σε συλλογικό επίπεδο) καριέρα του. Μια διάκριση με την εθνική ομάδα.

Απουσίες: Αυτή τη στιγμή που γράφουμε δεν είναι γνωστό αν ο Τόμας Σατοράνσκι, η μοναδική εκρεμμότητα των Τσέχων, θα συμπεριληφθεί τελικά στην αποστολή του Ευρωμπάσκετ. Υπενθυμίζεται οτι ο νυν γκάρντ της Μπαρτσελόνα υπέστη πριν λίγες εβδομάδες σοβαρό διάστρεμμα στον δεξιό αστράγαλο και κάνει αποθεραπείες για να προλάβει έστω και την τελευταία στιγμή. Ωστόσο οι πιθανότητες δεν φαίνονται να είναι με το μέρος του. Η χειρότερη δυνατή απώλεια για τους Τσέχους αν επιβεβαιωθεί η απουσία του.

Πορεία στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ: 20η

Πρόγραμμα: 2/9: Πολωνία – Τσεχία, 3/9: Τσεχία – Σερβία, 5/9: Tσεχία – Ολλανδία, 6/9: Φινλανδία – Τσεχία, 8/9: Τσεχία – Ισραήλ

Πρόβλεψη: Μία αρκετά καλοδουλεμένη παρότι “γερασμένη” μπασκετικά ομάδα. Έμπειρη πλέον στις μεγάλες διοργανώσεις. Σίγουρα θετικό για εκείνη οτι είναι οικοδέσποινα του ομίλου. Το πόσο ψηλά όμως θα βρεθεί στη διοργάνωση (η πρόκριση στα νοκ-αουτ εύκολα ή δύσκολα θεωρείται δεδομένη) θα καθοριστεί από έναν παράγοντα. Την συμμετοχή ή μη του Σατοράνσκι. Στην περίπτωση που ο μεγάλος της αστέρας δεν καταφέρει να δώσει το παρόν, όλα θα εξαρτηθούν για την Τσεχία από το πώς θα διαχειριστεί την απουσία του.

Σερβία

Ρόστερ: Πετρούσεβ, Νταβίντοβατς, Μαρίνκοβιτς, Κάλινιτς, Λούτσιτς, Ντόμπριτς, Γιόκιτς, Γιάγκοντιτς – Κουρίτζα, Μίτσιτς, Γκούντουριτς, Γιάραμάζ και Μιλουτίνοφ

Προπονητής: Σβέτισλαβ Πέσιτς

Αστέρι: Στο ερώτημα ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης στην σέρβικη ομάδα, η απάντηση εύκολη. Και ακούει στο όνομα Νίκολα Γιόκιτς. Ο πληθωρικός σέντερ των Νάγκετς και MVP του NBA τις τελευταίες δύο σεζόν έχει ξεκάθαρο ηγετικό ρόλο πλέον στην εθνική ομάδα της χώρας του. Φιλοδοξώντας παράλληλα να την επαναφέρει στην κορυφή.

Απουσίες: Με τον Μίσιτς τελικά να γλυτώνει τα χειρότερα οι σημαντικότερες απουσίες εντοπίζονται στα πρόσωπα του εγχειρησμένου πρόσφατα στο γόνατο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και του Μπόμπαν Μαριάνοβιτς. Η Σερβία με την απώλεια τους χάνει μια σημαντική μονάδα επιθετικά και ακόμη μια για το παιχνίδι κάτω απο τα καλάθια.

Πορεία στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ:

Πρόγραμμα: 2/9: Σερβία – Ολλανδία, 3/9: Tσεχία – Σερβία, 5/9: Σερβία – Φινλανδία, 6/9: Ισραήλ – Σερβία, 8/9: Σερβία – Πολωνία

Πρόβλεψη: Δίχως πολλές συστάσεις, δεν τις χρειάζεται άλλωστε, η Σερβία πάει για μια σπουδαία πορεία στη φετινή διοργάνωση. Ένα από τα μεγάλα αν όχι το μεγαλύτερο φαβορί για να διεκδικήσει οτι της στέρησε η Σλοβενία προ μιας πενταετίας. Δηλαδή το χρυσό μετάλλιο.

Πολωνία

Ρόστερ: Μπαλτσερόφσκι, Τσελ, Κουλιμπαλί, Τζιέβα, Γκάρμπαζ, Λούκας Κολέντα, Μιχάλ Κολέντα, Μίχαλακ, Ολενίτσακ, Πονίτκα, Σχενκ, Σλότερ, Σοκολόφσκι, Βισνιέφσκι, Ζισκόφσκι

Προπονητής: Ίγκορ Μίλιτσιτς

Αστέρι: H εκτελεστική του δεινότητα τον καθιστά τον σημαντικότερο παίκτη της εθνικής Πολωνίας. Ο λόγος για τον Ματέους Πόνιτκα. Με τον 28χρονο πλέον φόργουορντ να αναλαμβάνει να καθοδηγήσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Τις ικανότητες να πρωταγωνιστήσει τις έχει. Το απέδειξε άλλωστε και με τις τρομερές εμφανίσεις του επί μιας διετίας στη Ζενίτ (2020-22).

Απουσίες:

Πορεία στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ: 18η

Πρόγραμμα: 2/9: Πολωνία – Τσεχία, 3/9: Φινλανδία – Πολωνία, 5/9: Πολωνία – Ισραήλ, 6/9: Ολλανδία – Πολωνία, 8/9: Σερβία – Πολωνία

Πρόβλεψη: Το μεγάλο ίσως ερωτηματικό του ομίλου. Μαχητική ομάδα, αλλά και εξαιρετικά απρόβλεπτη. Παρότι σε μεγάλο βαθμό διαθέτει το ίδιο ρόστερ που το 2019 έφτασε μέχρι τους “8” στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας πολύ δύσκολα θα επαναλάβει μια αντίστοιχη πορεία στο Ευρωμπάσκετ. Θα παλαίψει πάντως για την πρώτη τετράδα και την πρόκριση στα νοκ-αουτ.

Φινλανδία

Ρόστερ: Μάρκανεν, Λιτλ, Χουφ, Σαλίν, Κόπονεν, Κάντονεν, Γιάντουνεν, Βάλτονεν, Μάντσεν, Έντον, Σεπάλα, Πάλμι

Προπονητής: Λάσι Τουόβι

Αστέρι: Με σταθερή παρουσία στο NBA τα τελευταία χρόνια, τη φετινή σεζόν με τη φανέλα των Κλίβελαντ Κάβαλιερς, ο ικανότατος ύψους 2.13μ. φόργουορντ Λάουρι Μάρκανεν αποτελεί το βαρόμετρο της φινλανδικής ομάδας. Σίγουρα θα προσφέρει πολλές και θεαματικές φάσεις κατά την παρουσία της Φινλανδίας στο τουρνουά.

Απουσίες:

Πορεία στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ: 11η

Πρόγραμμα: 2/9: Ισραήλ – Φινλανδία, 3/9: Φινλανδία – Πολωνία, 5/9: Σερβία – Φινλανδία, 6/9: Φινλανδία – Τσεχία, 8/9: Φινλανδία -Ολλανδία

Πρόβλεψη: Θα είναι στην πρώτη τριάδα του ομίλου. Όμως η πιθανή παρουσία στη φάση των “16” αποτελεί το ταβάνι της Φινλανδίας.

Ισραήλ

Ρόστερ: Μέκελ, Μάνταρ, Μπλατ, Ζούσμαν, Αβντίγια, Μένκο, Πνίνι, Λέβι, Γκίνατ, Κοέν, Ζάλμασον, Σόρκιν

Προπονητής: Γκάι Γκούντες

Αστέρι: Ο μόλις 21 ετών NBAer Ντάνι Αβντίγια, μετά από δύο σεζόν (7,6 πόντους και 5,1 ριμπάουντ μέσο όρο) στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, έχει αρχίσει να στέκεται στα πόδια του αγωνιστικά. Νιώθοντας πλέον έτοιμος να ανταποκριθεί στην πρόκληση του να ηγηθεί της εθνικής ομάδας της χώρας του και μάλιστα στην πρώτη του μεγάλη διοργάνωση.

Απουσίες:  Εκτός μάχης για το Ευρωμπάσκετ θα βρίσκονται οι δύο Αμερικανοισραηλινοί της ομάδας οι Τι Τζει Λίφ και ο Τζόν Ντι Μπαρτολομέο. Σημαντική κυρίως η δεύτερη απουσία για το Ισραήλ καθότι στερείται μια αξιόπιστη λύση πίσω από το τρίποντο.

Πορεία στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ: 21η

Πρόγραμμα: 2/9: Ισραήλ – Φινλανδία, 3/9: Ολλανδία – Ισραήλ, 5/9: Πολωνία – Ισραήλ, 6/9: Ισραήλ – Σερβία, 8/9: Τσεχία – Ισραήλ

Πρόβλεψη: Νεανική ομάδα, αλλά άπειρη. Το Ισραήλ ελπίζει οτι θα παλαίψει με την Πολωνία για την 4η θέση του ομίλου.

Ολλανδία

Ρόστερ: Φράνκε, Χαρμς, Χάμικ, Ντε Γιονγκ, Κεράζι, Κλουφ, Έντουαρντς, Όλαφ Σάφτεναρ, Ρέλαντ Σάφτεναρ, Κοκ, Γουίλιαμς, Ντε Φρίες.

Προπονητής: Μαουρίτσιο Μπουσκάλια

Αστέρι: O 32χρονος πόιντ γκάρντ Τσάρλον Κλουφ αποτελεί τον ηγέτη της ομάδας. Nα σημειωθεί πως στην προκριματική φάση του Ευρωμπάσκετ 2022, ήταν ο κορυφαίος βάση στατιστικής παίκτης της Ολλανδίας στους τομείς της επίθεσης, αλλά και των ριμπάουντ. Με 15.4 πόντους μ.ο και 5.8 ριμπάουντ ανα παιχνίδι. Είχε εντυπωσιάσει και με τις εμφανίσεις του στο τελευταίο Ευρωμπάσκετ της Ολλανδίας το 2015.

Απουσίες: –

Πορεία στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ: 21η (Ευρωμπάσκετ 2015)

Πρόγραμμα: 2/9: Σερβία – Ολλανδία, 3/9: Ολλανδία – Ισραήλ, 5/9: Τσεχία – Ολλανδία, 6/9: Ολλανδία – Πολωνία, 8/9:  Φινλανδία – Ολλανδία

Πρόβλεψη: Η φτωχή συγγενής του ομίλου και της διοργάνωσης θα λέγαμε. Δεδομένης της μικρής δυναμικής και της νεανικότητας που διακρίνει το τωρινό σύνολο της, η Ολλανδία αποσκοπεί κυρίως στην συλλογή εμπειριών. Οτιδήποτε άλλο πετύχει όπως μια πρόκριση στα νοκ-αουτ θα θεωρηθεί υπέρβαση.

Πρόβλεψη ομίλου:

1. Σερβία

2. Τσεχία

3. Φινλανδία

4. Πολωνία

5. Ισραήλ

6. Ολλανδία