Μπρατισλάβα 1981. Το πείραμα του Ιωαννίδη απέτυχε ενώ ο Νίκος Γκάλης συμμετείχε σε ένα πρωτοφανές περιστατικό. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας περιγράφουν το Ευρωμπάσκετ αυτό.

Μπρατισλάβα 1981. Ένα ιδιαίτερο Ευρωμπάσκετ από όλες τις απόψεις. Θέλετε επειδή προπονητής της ομάδας ήταν ο Γιάννης Ιωαννίδης; Θέλετε επειδή ο μεγάλος Νίκος Γκάλης έκανε ντεμπούτο με τα γαλανόλευκα; Θέλετε επειδή είχαμε και κάποια μικροεπεισοδιάκια; Όλα είναι δεκτά. Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η ιδιαίτερη Εθνική του Ιωαννίδη

Σε ένα Ευρωμπάσκετ με 12 ομάδες στη Μπρατισλάβα, δημιουργούσε την ελπίδα στην Εθνική μας ομάδα πως μπορούμε να διεκδικήσουμε το κάτι παραπάνω. Ο δρόμος όμως ήταν αρκετά δύσκολος κάτι που αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος. Αντιπάλοι μας ήταν η Τσεχοσλοβακία, η Αγγλία, η Γαλλία, το Ισραήλ και η Ισπανία με τις οποίες γνωρίσαμε ισάριθμες ήττες. Ο κόουτς τότε Γιάννης Ιωαννίδης παρουσίασε στη Μπρατισλάβα ένα σχήμα με τρεις κοντούς προκειμένου να χωρέσει Γκάλη, Γιαννάκη και Κορωναίο. Δεν ήθελε να διαταραχθούν οι ισορροπίες δηλαδή αναφορικά με τον χρόνο συμμετοχής τους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα έδειξαν άλλα. Αν και το σχήμα αυτό στην Κωνσταντινούπολη για τα προκριματικά αυτό του Ευρωμπάσκετ έκανε θραύση, δεκαπέντε μέρες αργότερα που άρχιζε η τελική φάση του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Μπρατισλάβα , απέναντι σε πιο δυνατούς αντιπάλους, εγκλωβίστηκε.

Ο πρωτοεμφανιζόμενος Νίκος Γκάλης

Το 1979 ο Παναγιώτης Γιαννάκης πραγματοποίησε την πρώτη παρουσία του με την Εθνική ομάδα. Δύο χρόνια αργότερα, το 1981 στη Μπρατισλάβα, ένα ακόμα ιερό τέρας του ελληνικού μπάσκετ πραγματοποίησε το επίσημο ντεμπούτο του με την Εθνική. Παρά την 10η θέση που κατέλαβε η ομάδα, όλοι θυμούνται το ντεμπούτο του Νίκου Γκαλή με τα χρώματα της Εθνικής. Ο «Γκάνγκστερ» έκανε αισθητή την παρουσία του με 161 πόντους (20 κατά μέσο όρο), αλλά αυτοί δεν αρκούσαν για να οδηγήσουν το συγκρότημα του Γιάννη Ιωαννίδη ψηλότερα από τη θέση που τερμάτησε. Παρά το γεγονός πως έκανε τρεις νίκες στα τελευταία τέσσερα ματς που έδωσε η ομάδα.

Eurobasket 1981: Ο «Γκάνγκστερ» συστήνεται στον κόσμο | SDNA

Οι γροθιές του Γκάλη σε…λάθος άνθρωπο

Αρκετά παράξενος αυτός ο μεσότιτλος. Παραδέχομαι ότι και εγώ δεν γνώριζα πως ένα τέτοιο περιστατικό είχε λάβει χώρα στη Μπρατισλάβα. Αναγκάστηκα λοιπόν να διαβάσω για να μάθω. Σας το παραθέτω λοιπόν και σε σας. Ο Νίκος Γκάλης είχε χειροδικήσει με δημοσιογράφο της ΕΡΤ, περιστατικό όμως που οφειλόταν σε παρεξήγηση. Λίγες ώρες λοιπόν πριν ο Γκάλης είχε ενημερωθεί για κάποια αρνητικά σχόλια από τον Φίλιππο Συρίγος ο οποίος αναφερόταν στον ατομισμό του τότε ρούκι της Εθνικής. Ο ίδιος ο Γκάλης έγινε έξαλλος την ώρα που του μετέφεραν αυτά τα λόγια και έψαχνε απεγνωσμένα τον δημοσιογράφο για εξηγήσεις δίχως να γνωρίζει φυσικά το παρουσιαστικό του. Βλέποντας λοιπόν τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ θεώρησε πως αυτός ήταν ο Συρίγος και έτσι χειροδίκησε εναντίον του.

Ο σχολιαστής της ΕΡΤ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μπρατισλάβα και η ΕΟΚ τιμώρησε αμέσως τον Γκάλη με εξάμηνο αποκλεισμό καθώς και με πρόστιμο ύψους 7.000.000 δραχνών από την ΕΦΙ. Όπως καταλαβαίνετε, οι σχέσεις του Νικ με τον Φίλιππο είχαν ραγίσει οριστικά.

Όπως προαναφέραμε ένα ιδιαίτερο τουρνουά για την Εθνική μας από όλες τις απόψεις. Αναμφίβολα όμως, το περιστατικό με τον Γκάλη και τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ είναι χαραγμένο στις μνήμες πολλών καθώς όπως διαβάζω ο «Γκάνγκστερ» είχε συμμετάσχει και σε άλλους παρόμοιους καβγάδες στις ομάδες που αγωνίστηκε.