Όσα χρόνια κι αν περάσουν κανείς δεν θα ξεχάσει το καλάθι του Χόλντεν που έκανε 15.000 Ισπανούς φιλάθλους να «παγώσουν» μέσα στο «Παλάθιος Ντε Λος Ντεπόρτες».

Μία στιγμή, ένα καλάθι και ξαφνικά ησυχία. Θα μπορούσαμε να πούμε και «βουβαμάρα». Δεν είναι μικρό πράγμα να κάνεις 15.000 Ισπανούς φιλάθλους να «παγώσουν» μέσα στο «Παλάθιος Ντε Λος Ντεπόρτες» της Μαδρίτης. Με καλάθι του Τζέι Αρ Χόλντεν, δύο δευτερόλεπτα πριν από το τέλος, η Ρωσία νίκησε 60-59 την Ισπανία στον τελικό του Ευρωμπάσκετ και κατέκτησε την κορυφής της Ευρώπης! Οι Ρώσοι ανέβηκαν στο πρώτο σκαλί του βάθρου, έπειτα από 22 χρόνια (ως Σοβιετική Ενωση τότε).

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει αυτήν την επιτυχία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που τονίζουν πως η Ρωσία πήρε κατά κάποιο τρόπο «εκδίκηση» για την ήττα της Εθνικής μας ομάδας από τους γηπεδούχους Ισπανούς.

Κορυφαίος του αγώνα και του τουρνουά, ο Αντρέι Κιριλένκο. Άνθρωπος της τελευταίας στιγμής, όμως, ο Τζέι Αρ Χόλντεν, ο οποίος ούτε στα πιο τρελά του όνειρα θα περίμενε ότι θα γινόταν Ρώσος και θα οδηγούσε τη Ρωσία στην κορυφή της Ευρώπης.

Η επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωμπάσκετ 2007 είχε αναδείξει πρώτη την Εθνική Ισπανίας πριν ακόμη ολοκληρωθεί ο τελικός με τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα με την ιστορία της Εθνικής Ισπανίας σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, οι υπεύθυνοι ενημέρωσης της επίσημης ιστοσελίδας της διοργάνωσης είχαν γράψει «Ευρωμπάσκετ 2007 – Ισπανία – 1η». Υπολόγισαν χωρίς τον Χόλντεν…

Η εξέλιξη της αναμέτρησης

Οι Ισπανοί ξεκίνησαν με τις καλύτερες των προϋποθέσεων την αναμέτρηση, την ώρα που οι Ρώσοι έμοιαζαν να τα έχουν χαμένα. Δίνοντας γρήγορο ρυθμό στο παιχνίδι τους, έχοντας έναν «ζεστό» Καλντερόν (2/2 τρίποντα) και… εξέδρα σε δαιμονιώδη φόρμα, οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 15-4 στα μισά της πρώτης περιόδου και κράτησαν τη διαφορά εκεί μέχρι το τέλος του δεκαλέπτου (22-11).

Οι Ρώσοι γνώριζαν πως κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορούσαν ούτε να ελπίζουν για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Έπρεπε να κρατήσουν «χαμηλά» την Ισπανία. Αυτός ο φρενήρης ρυθμός λειτουργούσε υπέρ της ομάδας του Πέπο Ερνάντεθ. Οι Ρώσοι δεν πανικοβλήθηκαν από το εντυπωσιακό ξεκίνημα των αντιπάλων τους και αποφάσισαν να παίξουν άμυνα. Η ομάδα του Μπλατ κατάφερε να τρέξει επιμέρους σκορ 23-9 και πλησίασε στους 3 πόντους (34-31).

Ο Καλντερόν «βομβάρδιζε» το αντίπαλο καλάθι αλλά η Ρωσία έμενε κοντά. Και αυτό ήταν στο τέλος που της έδωσε και τη νίκη. Παρόλο που ήταν υποχρεωμένη να παίξει χωρίς τον Κιριλένκο που είχε «φορτωθεί» από νωρίς με φάουλ. Το «Παλάθιο ντε Ντεπόρτες» «πάγωσε», όταν με τρίποντο του Πασούτν και δίποντο του Χόλντεν, οι φιλοξενούμενοι προσπέρασαν για πρώτη φορά στο ματς (49-51, 32′). Πλέον, ήταν φανερό ότι τα πάντα θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Ο Γκασόλ επανέφερε την ομάδα του μπροστά (59-54, 38:10) αλλά τίποτα δεν είχε κριθεί.

Κιριλένκο και Μοργκούνοφ, μείωσαν στον πόντο (59-58) στα 43 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του τελικού και τα πόδια των γηπεδούχων… κόπηκαν. Αυτό φάνηκε και στην επόμενη δική τους επίθεση, όπου ο Χόλντεν άρπαξε την μπάλα από τα χέρια του Γκασόλ.

Ο Αμερικανός κράτησε τα καλύτερα, όμως, για τη συνέχεια. Πήρε αυτός την τελευταία επίθεση και με σουτ υπό πίεση από τα πέντε μέτρα (και με δόση τύχης) έβαλε μπροστά τη Ρωσία. Οι Ισπανοί, στα 2 δευτερόλεπτα που είχαν στη διάθεσή τους, δεν κατάφεραν να σώσουν την παρτίδα. Ο Γκασόλ, βέβαια, σούταρε καλά, αν αναλογιστεί κανείς τον χρόνο και την πίεση, αλλά η μπάλα δεν μπήκε…

Το σουτ του Χόλντεν στον μεγάλο τελικό της Ρωσίας με την Ισπανία «σκότωσε» τα όνειρα της ομάδας του Πέπο Ερνάντεθ για χρυσό μετάλλιο μέσα στο «σπίτι» της και ταυτόχρονα απέδωσε… δικαιοσύνη για όσα είχαν συμβεί στον ημιτελικό με την Ελλάδα!

Ρωσία © Eurokinissi

Ντέιβιντ Μπλατ: «Το φάντασμα του Γκομέλσκι έβαλε το σουτ του Χόλντεν το 2007»

Οι Ρώσοι ήταν στην κορυφή της Ευρώπης. «Άλωσε» την έδρα της Ισπανίας! Ο στρατηγός Ντέιβιντ Μπλατ θυμήθηκε όσα έζησε στην Ισπανία και στάθηκε στη στιγμή που ο Τζέι Αρ Χόλντεν πέτυχε το καθοριστικό καλάθι.

«Το σουτ του Χόλντεν ήταν καρμπόν ενός σουτ που είδα δια ζώσης, από τον Σαμ Τζόουνς σε έναν τελικό NBA εναντίον των Λέικερς το 1969. Ήταν ακριβώς το ίδιο σουτ. Από τη δεξιά πλευρά, ένα σουτ που χτύπησε στη στεφάνη, αναπήδησε στο ταμπλό, αλλά με τρόπο που φαινόταν η μπάλα να βγαίνει από το καλάθι. Πάντα μου αρέσει να λέω ότι το φάντασμα του Αλεξάντερ Γκόμελσκι έβαλε το χέρι του και έριξε την μπάλα πίσω στο καλάθι.

Έκλεψε την μπάλα καθαρά από τον Γκασόλ. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, και μπορείτε να το δείτε ξεκάθαρα στο βίντεο, ότι άρχισε να τρέχει την μπάλα στο γήπεδο και κυριολεκτικά έτρεξα στα μισά του γηπέδου, του λέγοντας του να επιβραδύνει και να κρατήσει την μπάλα. Επειδή θέλαμε να κάνουμε το τελευταίο σουτ. Ένιωσα ότι η ευκαιρία μας ήταν να κάνουμε ένα σουτ, όσο πιο κοντά στο τέλος του χρόνου μπορούσαμε. Ο Τζέι Αρ κράτησε την μπάλα και κοίταξε να κάνει ένα play. Ήρθε νταμπλ τιμ, έδωσε την μπάλα, ευτυχώς, ο (Ζακάρ) Πασούτιν αναγνώρισε την κατάσταση και είδε ότι το νταμπλ τιμ έφυγε από τον Τζέι Αρ και έδωσε την μπάλα αμέσως πίσω στον Τζέι Αρ, που πήρε μερικές ντρίμπλες δεξιά και στη συνέχεια έκανε αυτό το διάσημο τζαμπ σουτ, με μόνο δύο δευτερόλεπτα να απομένουν στο ρολόι, και επίσης στο τέλος του χρόνου για εμάς».

Ρωσία © Eurokinissi

Οι «Τσάροι» της Ρωσίας

Με μεγάλο ηγέτη τον Αντρέι Κιριλένκο και άξιους συμπαραστάτες τους Βίκτορ Χριάπα και Τζέι Αρ Χόλντεν, οι Ρώσοι δεν πήγαν ποτέ στη διοργάνωση ως φαβορί. Πολλοί πίστευαν πως δεν θα προκριθούν ούτε στα Playοffs. Όμως όλα αυτά διαψεύστηκαν από τους ίδιους τους παίκτες. Με τρομερή χημεία στο παρκέ και τον Ντέιβιντ Μπλατ σε ρόλο μαέστρου έκαναν το αδύνατο να μοιάζει δυνατό.

«Ήταν μια πολύ, πολύ ξεχωριστή στιγμή για πολλούς, και σίγουρα για μένα, στην προπονητική ζωή μου. Αυτός ο τίτλος Eurobasket ​​ήταν πιθανώς μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της διοργάνωσης. Πάντα ένιωθα ότι είχαμε τη δυνατότητα να ανταγωνιστούμε με τους πάντες. Είχαμε το είδος της σκληρότητας ψυχικά και σωματικά που απαιτείται σε διοργανώσεις που έχουν πολλά παιχνίδια σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Κάναμε σωστό παιχνίδι, και είχαμε τη δυνατότητα φυσικά να το φτάσουμε στο σημείο μετά από μερικά υπέροχα κλεψίματα. Αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να κρατήσουμε την μπάλα για το τελευταίο σουτ».

Αναλυτικά το ρόστερ της Ρωσίας:

Αντρέι Κιριλένκο, Τζον Ρόμπερτ Χόλντεν, Βίκτορ Χριάπα. Νικίτα Μοργκουνόφ. Αλεξέι Σαβρασένκο. Ζαχάρ Πασούτιν, Πετρ Σαμοϊλένκο, Σεργκέι Μόνια, Αντόν Πονκρασόφ, Νικολάι Πάντιους, Νικίτα Σαμπάλκιν, Σεργκέι Μπίκοφ.

Ρωσία © Eurokinissi