Ο Μίκελ Αρτέτα εδώ και χρόνια έψαχνε έναν καλό στόπερ στον... Ουρανό. Αλλά ο Γουιλιάμ Σαλιμπά ήταν στην Γη και δη... δανεικός!

Δεν είναι ούτε ένα, ούτε δύο χρόνια… Είναι πραγματική άσκηση μνήμης για τους φίλους της Άρσεναλ -και όχι μόνο- για να θυμηθεί κανείς πότε οι Λονδρέζοι είχαν δύο στόπερ αξίας. Κάποιους που να μην κάνουν ένα καλό παιχνίδι και δέκα άσχημα. Κάποιους που να μην γκελάρουν σε κάθε δεύτερη επαφή με την μπάλα. Ή έστω έναν που να μπορεί να κάνει για δύο. Ο Γουίλιαμ Σαλιμπά βρίσκεται στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή.

Ο Γάλλος κεντρικός αμυντικός ανήκει στους Λονδρέζους από το καλοκαίρι του 2019. Όμως, και ενώ η ομάδα πονούσε και υπέφερε στην εν λόγω θέση κανείς δεν του έδινε μία ευκαιρία για να δείξει τι μπορεί να κάνει. Να δείξει ποιος πραγματικά είναι. Αντιθέτως, ήταν με μία βαλίτσα στο χέρι και τον… χαιρόντουσαν άλλες ομάδες.

Μέχρι που στη Μαρσέιγ έκανε το μεγάλο μπαμ. Μέχρι που ο ντόρος και ο θόρυβος που είχε προκαλέσει με τους Μασσαλούς έφτασε και στα αυτιά του Μίκελ Αρτέτα που κατάλαβε, έστω και με κάποια καθυστέρηση, τι θησαυρό είχε στα χέρια του.

«Εκείνος που περιμένει πολύ δεν πρέπει να περιμένει πολλά», είχε γράψει κάποτε ο Γκαμπριέλ Γκαρσιά Μαρκές. Όμως, στην αυγή της σεζόν 2022-2023 στην Premier League ένας Γάλλος αμυντικός ήρθε να το διορθώσει και να γράψει τη δική του ιστορία με τη φανέλα της Άρσεναλ.

Δανεικός; Ναι. Αλλά όχι και αγύριστος!

Η Άρσεναλ είναι μία από εκείνες τις ομάδες που έχουν πολλούς νεαρούς παίκτες στο ρόστερ της. Άλλοι είτε θα πάρουν τις ευκαιρίες τους και τον χρόνο τους σε πιο «μικρές» διοργανώσεις. Όπως γινόταν κάποτε με τους πιτσιρικάδες που έκαναν… κλικ στον Αρσέν Βενγκέρ και έπαιζαν τα πρώτα τους παιχνίδια είτε στο FA Cup, είτε στο League Cup, είτε σε εύκολα ματς του Europa League.

Είτε θα είναι δανεικοί, δανεικοί και… δανεικοί μέχρι να «ψηθούν» για τα καλά και να επιστρέψουν στην Άρσεναλ έτοιμοι για το παραπάνω βήμα. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκε ο Γουίλιαμ Σαλιμπα. Ο ταλαντούχος κεντρικός αμυντικός, αφού πρώτα υπέγραψε συμβόλαιο με τους Λονδρέζους το καλοκαίρι του 2019, όντας τότε παίκτης της Σεντ Ετιέν, μετέπειτα επέστρεψε στους «στεφανουά» ως δανεικός.

Η σεζόν 2010-2021 τον βρήκε να αγωνίζεται και να βάζει δύσκολα στους επιθετικούς της Ligue 1 με τη φανέλα της Νις. Και έναν χρόνο αργότερα (2021-2022) ξεχώρισε με τη φανέλα της Μαρσέιγ. Εκεί πραγματικά ανέβασε στο… ταβάνι τις μετοχές του, κάνοντας πράγματα και θαύματα με του Μασσαλούς!

H χρονιά της καθιέρωσης και της εκτόξευσης! 

Το γαλλικό πρωτάθλημα δεν είναι δα και τόσο… φιλικό όσον αφορά τους αμυντικούς. Δύσκολα υπάρχει κάποιος στα μετόπισθεν που ξεχωρίζει ειδικά όταν μπαίνουν αβέρτα γκολ στα πιο πολλά παιχνίδια. Όμως, ο Γουίλιαμ Σαλιμπά με την ταχύτητα, την τεχνική του και την έκρηξή του δεν κατάφερε μόνο να γίνει βασικός στη Μαρσέιγ.

Αλλά μπόρεσε να αναδειχτεί παίκτης της σεζόν για τους Μασσαλούς και να χαρίσει ένα απίθανο stop στον Κιλιάν Μπαπέ που σίγουρα θα το έχει να το θυμάται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σαλιμπά, όπως λέμε Ρίο Φέρντιναντ;

Η Premier League έχει δείξει τα… δόντια της σε πολλούς ποδοσφαιριστές. Στην Αγγλία δεν έχει νόημα ούτε το βιογραφικό, ούτε η τροπαιοθήκη που μπορεί να κουβαλάει κάποιος παίκτης. Στο Νησί μετράει μόνο πόσο τρέχει ο καθένας ξεχωριστά, πόσο προσπαθεί συνολικά για το καλό του συνόλου.

Οι πρεμιέρες λίγες φορές πάνε καλά για την Άρσεναλ. Κι όμως στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Κρίσταλ Πάλας το ματς ήταν όπως το ήθελε ο Μίκελ Αρτέτα. Ο Ισπανός έδωσε φανέλα βασικού στον Γουιλιάμ Σαλιμπά. Άλλοι θα μπορούσαν να ήταν «ψαρωμένοι». Άλλοι θα μπορούσαν να … τρέμουν από τις απαιτήσεις και την πίεση.

Ωστόσο, ο Γάλλος στόπερ έπαιζε με αέρα βετεράνου. Κάτι που δύσκολα συναντάμε ειδικά σε κάποιον που είναι μόλις 21 ετών. Τα λόγια του Ρίο Φέρντιναντ απλά επισημαίνουν την αξία του πιτσιρικά που πήγαινε δανεικός από εδώ και από εκεί. «Μου έκανε τρομερή εντύπωση πώς αγωνιζόταν και πόσο καίριες ήταν οι τοποθετήσεις του. Μπορεί να αποδειχτεί μεγάλη κίνηση για την Άρσεναλ στο μέλλον».

Αλλά και ο Γουιλιάμ Γκαλάς δεν… μάσησε τα λόγια του για χάρη του: «Είναι πολύ καλός νέος παίκτης. Δεν είναι τυχαίο που αναδείχτηκε ως ο καλύτερος νεαρός στη Ligue 1 πριν από έναν χρόνο. Όταν τον βλέπω μου θυμίζει έναν παίκτη που έπαιζα εναντίον του. Τον Ρίο Φέρντιναντ. Αν δει κανείς πως παίζει ο Σαλιμπά και πως αγωνιζόταν μικρός ο Ρίο, τότε θα καταλάβει πόσες πολλές ομοιότητες έχουν στο παιχνίδι τους».

H καλή σεζόν από το ντεμπούτο φαίνεται!

Ένα από τα πιο κλισέ και πιο γνωστά ρητά που χρησιμοποιούν οι αθλητικογράφοι στην αρχή της κάθε σεζόν είναι: «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Αλλά αν αυτό ισχύει, τότε ο Γούιλιαμ Σαλιμπά δεν θα πρέπει να έχει κανέναν φόβο για τη συνέχεια.

Ο Γάλλος κεντρικός αμυντικός στο ντεμπούτο του με τη φανέλα της Άρσεναλ στην Premier League ήταν κάτι παραπάνω από καλός. Ήταν σαν να έπαιζε… χρόνια με αυτούς τους συμπαίκτες στους Λονδρέζους. Δεν είναι μόνο το βραβείο του MVP που πήρε. Μα και τα λόγια του Μίκελ Αρτέτα στο τέλος της αναμέτρησης δείχνουν το μεγαλείο του.

«Έκανε μία πάρα πολύ καλή και ολοκληρωμένη εμφάνιση. Δύσκολα συναντάς κάποιον 21χρονο που να μπορεί να παίξει τόσο καλά στην Premier League από το ντεμπούτο του κιόλας», τα λόγια του Ισπανού τεχνικού.