Το Ευρωμπάσκετ πλησιάζει και το Debut.gr και ο Μαλγαρινός Δημήτρης παρουσιάζουν τρεις ομάδες αρκετά επικίνδυνες να κάνουν την έκπληξη στο θεσμό.

Το Ευρωμπάσκετ και πλησιάζει και εμείς σαν “γραφικοί” αλλά και λάτρεις του αθλήματος παρουσιάζουμε τις ομάδες που δείχνουν υποτιμημένες αλλά και την ίδια στιγμή αρκετά επικίνδυνες. Και όταν λέμε αρκετά επικίνδυνες, δεν εννοούμε απαραίτητα ομάδες ικανές να φτάσουν στο τίτλο, αλλά πιο πολύ ομάδες που στη καλή τους ημέρα μπορούν να πετάξουν μεγάλα φαβορί έξω. Αλλά και ικανές για μεγάλη πορεία. Το παρών κείμενο θα παρουσιάσει 3 τέτοιες ομάδες που βάσει ρόστερ αυτή την στιγμή δείχνουν αρκετά υποτιμημένες.

Η ομάδα με την ίσως πιο γεμάτη front line

Εάν σας λέγαμε ότι υπάρχει ένα σύνολο στο φετινό Ευρωμπάσκετ που έχεις στις θέσεις 4-5, 3 παίκτες από το NBA και ένα κορυφαίο ψηλό στην Euroleague, ποια ομάδα θα μαντεύατε; Την Ισπανία; Την Γαλλία; Την Σερβία; Την Λιθουανία; Και όμως η απάντηση δεν είναι καμία από αυτές. Το σύνολο αυτό είναι η Εθνική ομάδα της Γερμανίας. Μία από τις πιο επικίνδυνες ομάδες φέτος στο Ευρωμπάσκετ που βάσει ρόστερ μην εκπλαγεί αν την δει κανείς στα μετάλλια. Στοιχηματικά αυτή την στιγμή είναι το 9ο φαβορί για την κατάκτηση. Με μία front line που θα την ζήλευε κάθε ομάδα της διοργάνωσης.

Ο Franz Wagner και ο αδελφός του Moritz Wagner των Orlando Magic σε συνδυασμό με τον Daniel Theis των Boston Celtics συνθέτουν την τριάδα ψηλών από το NBA. Δίπλα σε αυτούς προστίθεται και ο Johannes Voightman της CSSKA Moscow, ένας από τους καλύτερους ψηλούς στην Euroleague αυτή την στιγμή. Το μίγμα αν καταφέρει και δέσει θα είναι τρομακτικό για οποιαδήποτε αντίπαλο.

Οι παρουσίες από το NBA δεν σταματάνε εκεί. Στην περιφέρεια βρίσκεται ο πλέον “μπαρουτοκαπνισμένος” με την Εθνική Γερμανίας Dennis Schroeder. Με τα τελευταία 9 χρόνια να αγωνίζεται στο NBA, έχοντας μάλιστα και σημαντικούς ρόλους. Λίγο πολύ έχουμε δει για το τι είναι ικανός σε προηγούμενες διοργανώσεις. Δίπλα του προστέθηκαν ο πολύ καλός Nick Weiler-Babb της Μπάγερν Μονάχου και ο Maodo Lo της Alba Berlin. Και οι δύο αποτελούν σημείο αναφοράς στις δύο ομάδες που πρωταγωνιστούν στο Γερμανικό πρωτάθλημα. Αρκετά υποτιμημένη και μία από τις πιο επικίνδυνες ομάδες βάση ρόστερ η φετινή Γερμανία. Στην καλή της ημέρα μπορεί να κερδίσει οποιαδήποτε ομάδα και μάλιστα και με μεγάλη διαφορά. Μη ξεχνάμε ότι η τελική φάση της διοργάνωσης θα γίνει στο Βερολίνο, άρα η Γερμανία θα έχει και τον κόσμο στο πλευρό της.

Παρόμοια χαρακτηριστικά, λιγότερη ποιότητα

Η Εθνική Γεωργίας είναι επίσης μία ομάδα που έχει περάσει εντελώς απαρατήρητη. Και βάσει το ρόστερ της δεν θα έπρεπε. Αυτή την στιγμή αποτελεί το 14ο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Σίγουρα δεν περιμένουμε από την Εθνική Γεωργίας μία πορεία προς τα μετάλλια, αλλά μία αξιοπρεπής πορεία μέχρι τα νοκ άουτ δεν θα πρέπει να μας εκπλήξει. Πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την Γερμανία, γι’ αυτό και αποτελεί και αυτή, μία από τις πολύ επικίνδυνες ομάδες στο Ευρωμπάσκετ. Εξίσου δυνατή front line, όμως λείπει η ποιότητα από την περιφέρεια.

O Goga Bitadze έρχεται από την καλύτερη του χρονιά στο NBA για λογαριασμό των Pacers. Ενώ ο Sandro Mamukelashvili έπαιξε τα πρώτα 41 παιχνίδια της καριέρας του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τους Milwaukee Bucks. Και οι δύο αγωνίζονται στη θέση 5. Στη θέση 4 έρχεται ο Tornike Sengelia. Αυτή την στιγμή αποτελεί ένα από τα πιο ολοκληρωμένα 4αρια στην Euroleague, με τις φήμες για επιστροφή του στο NBA να φουντώνουν. Την front line συμπληρώνει και η παρουσία του έμπειρου πλέον Georgi Sermandini.

Η γραμμή των ψηλών της Εθνικής Γεωργίας πλησιάζει το πολύ καλό επίπεδο ατομικά της Εθνικής Γερμανίας, ωστόσο λείπει η ποιότητα στην περιφέρεια. Με το όνομα του McFadden να ξεχωρίζει κατά κύριο λόγο. Ουσιαστικά χωρίς να υπάρχει όνομα από το NBA αλλά και την Euroleague στις θέσεις των περιφερειακών για λογαριασμό της Γεωργίας. Ας μην ξεχνάμε όμως κάτι βασικό. Είναι μία διψασμένη ομάδα και το πρώτο γκρουπ που θα αγωνιστεί στην φάση των ομίλων θα διεξαχθεί στην Τιφλίδα. Όντας γηπεδούχος και με αυτή την front line καθιστά μια από τις ομάδες που μπορούν να γίνουν αρκετά επικίνδυνες στην καλή τους μέρα και να αφήσουν εκτός συνέχειας βασικά φαβορί του φετινού Ευρωμπάσκετ.

Η ομάδα της βασικής πεντάδας

Για το τέλος αφήσαμε της Εθνική Τουρκίας. Οι γείτονες είναι μία επίσης μία ομάδα ερωτηματικό. Διαθέτοντας μία πάρα πολύ ταλαντούχα πρώτη πεντάδα που μπορεί να την μετατρέψει σε μία από τις πιο επικίνδυνες ομάδες του φετινού Ευρωμπάσκετ. Αλλά από την άλλη, οι λύσεις από τον πάγκο για την Εθνική Τουρκίας δείχνουν εκ πρώτης όψεως περιορισμένων δυνατοτήτων.

Η γείτονας χώρα έχει την πολυτέλεια να φέρνει 3 παίκτες από το NBA. Ο Furkan Kormaz και ο Cedi Osman είναι λίγο πολύ γνωστοί από τις παρουσίες τους στις προηγούμενες διοργανώσεις με την φανέλα της Εθνικής Τουρκίας. Και οι δύο έρχονται από γεμάτες σεζόν στο NBA, χωρίς πρωταγωνιστικό αλλά σημαντικό ρόλο στις ομάδες τους. Αυτός που προστίθεται είναι ο Alperen Sengun που θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση για λογαριασμό των Τούρκων. Φέτος έκλεισε την παρθενική του χρονιά στους Houston Rockets με πολύ καλά νούμερα μετρώντας 9.6 πόντους και 5.5 ριμπάουντ.

Δίπλα στους 3 NBAers έρχονται ο Sanli της Μπαρτσελόνα και ο Λάρκιν της Εφές δημιουργώντας μία πεντάδα “πυραυλοκίνητη” για τα δεδομένα του Eurobasket. Με 5 παίκτες που έχουν έφεση στο σκοράρισμα, μπορούν να σουτάρουν, πάρα πολύ ικανοί όλοι τους στο ανοιχτό γήπεδο και με έφεση στο τρίποντο. Ωστόσο μετά από αυτούς τους 5 παίκτες, η Τουρκία δείχνει να έχει έλλειψη ποιότητας. Με εξαίρεση του Μαχμούτογλου, οι υπόλοιπες μονάδες του ρόστερ έχουν μικρή έως καθόλου εμπειρία στην Ευρωλίγκα. Και αυτή η εμπειρία είναι κυρίως στην άκρη του πάγκου των τουρκικών ομάδων. Και αυτό μπορεί να στοιχήσει στη Τουρκία.

Συμπεράσματα

Γενικότερα μιλάμε για ένα Ευρωμπάσκετ το οποίο είναι γεμάτο από πλούσια ρόστερ. Με 2 MVPs από το NBA, Jokic και Αντετοκούνμπο, οι οποίοι μάλιστα έχουν κατακτήσει το βραβείο δις έκαστος. Και με ένα ακόμη που συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες για το ίδιο βραβείο τα επόμενα χρόνια. Ο λόγος φυσικά για τον Luka Doncic. Από μόνο του λέει πολλά. Εκτός αυτού μπορούμε να δούμε ότι σχεδόν όλες οι ομάδες διαθέτουν στα ρόστερ τους παίκτες από το NBA. Εθνικές ομάδες όπως της Ουκρανίας ή της Φινλανδίας ή ακόμα και του Ισραήλ πλέον διαθέτουν αυτή την πολυτέλεια. Κάτι που πριν μία δεκαετία θα έμοιαζε ανήκουστο.

Η μπόλικη ποιότητα σε αυτό το Ευρωμπάσκετ επιτρέπει σε αρκετές να γίνουν επικίνδυνες στη καλή τους ημέρα. Και με το παρών σύστημα με τα νοκ άουτ παιχνίδια όλα είναι πιθανά.