Ο Γκόραν Ντράγκιτς έχει μια πολύ σημαντική αποστολή σε αυτό το Eurobasket. Να αλλάξει ρόλους με τον Λούκα Ντόντσιτς...

«Ήμουν ο Μπάτμαν, τώρα θα γίνω ο Ρόμπιν», ήταν τα λόγια του Γκόραν Ντράγκιτς όταν ρωτήθηκε για το επερχόμενο Eurobasket και την ομάδα της Σλοβενίας. Είναι αλήθεια πως εδώ και αρκετά χρόνια, ο έμπειρος γκαρντ ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης. Ένας παίκτης με τεράστιο ταλέντο που του δόθηκαν τα κλειδιά της Εθνικής και εκείνος την οδήγησε μέχρι την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού το 2017 (93-85 τη Σερβία).

Είναι από εκείνους τους αθλητές που είχαν τον ρόλο τους στο ΝΒΑ, χωρίς κανείς να τους ζητά πολλά. Ωστόσο όταν έφτανε η στιγμή να φορέσουν το Εθνόσημο, η… συμπεριφορά τους άλλαζε. Έτσι και ο 36χρονος, πλέον, Ντράγκιτς. Ήταν και παραμένει ένας ρολίστας πολυτελείας στον μαγικό κόσμο. Όμως όσες φορές κλήθηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα του γυρνούσε τον διακόπτη.

Γινόταν ο απόλυτος ηγέτης. Ο άνθρωπος που οι συμπαίκτες του ακολουθούσαν τυφλά και περίμεναν ένα νεύμα του. Ο άνθρωπος που ήξεραν πως θα μπορούσαν να βασιστούν πάνω του όταν η μπάλα θα «καίει». Που ακόμα και αν εκείνοι δεν… τραβάνε σε ένα ματς, αυτός θα βγει ξανά μπροστά για να κουβαλήσει.

Πλέον αυτό αναμένεται να αλλάξει. Τουλάχιστον αγωνιστικά. Συνήθιζε να είναι ο Μπάτμαν για την Σλοβενία και να τα κάνει όλα. Τώρα θα είναι ο Ρόμπιν στον Λούκα Ντόντσιτς. Στη νέα γενιά. Σε ένα σπάνιο ταλέντο που δεν συναντάμε συχνά. Ωστόσο θα είναι εκεί όταν τα πράγματα ζορίσουν καθώς οι συνήθειες δεν αλλάζουν εύκολα. Είναι μια αλλαγή που ξέρει πως πρέπει να γίνει και είναι διατεθειμένος να κάνει για να διατηρήσει η χώρα του τα σκήπτρα.

Οι ηγέτες ξέρουν να κάνουν πίσω

Γυρίζουμε πίσω στο 2017. Ο Ντράγκιτς ήταν ο απόλυτος ηγέτης της Σλοβενίας και του Eurobasket. Ήταν ο MVP της διοργάνωσης, οδηγώντας τη χώρα του στο χρυσό μετάλλιο. Αυτά που έκανε θα μνημονεύονται για πολλά χρόνια ακόμα. Μέτρησε 22,6 πόντους, 5,1 ασίστ και 4,4 ριμπάουντ παίρνοντας από το… χεράκι την ομάδα του Ιγκόρ Κοκόσκοφ.

Σημείωσε δύο φορές 30+ πόντους. Μία στην πρεμιέρα (30 vs Πολωνία) και η άλλη στον τελικό. Εκεί που σε μια μοναδική παράσταση σκόραρε 35 πόντους και σφράγισε την επιτυχία. Και μπορεί τα νούμερα λένε πολλές φορές την αλήθεια, όμως δεν τα δείχνουν όλα. Η επιρροή που είχε ο Ντράγκιτς ανάμεσα στους συμπαίκτες του ήταν αδιανόητη. Όλοι τον άκουγαν με προσοχή και ήξερα πως αν τον εμπιστευτούν θα χτιστεί κάτι καλό.

Τώρα καλείται να κάνει πίσω. Τουλάχιστον αγωνιστικά. Εκεί πλέον υπάρχει ο Ντόντσιτς για να αναλάβει. Ένας παίκτης που δεν έχει μπει καν στα prime του και ήδη είναι από τους καλύτερους στον πλανήτη. Αν ο σταρ των Ντάλας Μάβερικς χρειάζεται να βελτιώσει κάτι είναι το πως να ηγείται.

Φυσικά και το έχει. Είναι κάτι που κερδίζεται μόνο με τις εμπειρίες. Πρώτη φορά βαπτίζεται ο ηγέτης της Εθνικής και ίσως είναι ένα μικρό βάρος. Γι’ αυτό όμως υπάρχει ο Ντράγκιτς. Όσο κι αν στο παρκέ ο Λούκα κάνει τα δικά του, ο 36χρονος συμπαίκτης του θα είναι εκεί για να τον βοηθήσει να ανταπεξέλθει στον νέο του ρόλο.

Ο Ντράγκιτς πρέπει να αποδεχθεί τον ρόλο του

Τα λόγια από την πράξη είναι τόσο μακριά μεταξύ τους και συνάμα τόσο κοντά. Ο Ντράγκιτς καλείται να κάνει ένα βήμα πίσω και να αφήσει τον Ντόντσιτς να πάρει τα ηνία. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο. Δεν είναι εύκολο να αποχωριστεί αυτό το… χούι. Το ξέρει και ο ίδιος. Το ξέρουν όλοι.

Το μόνο σίγουρο είναι πως θα έχει τις στιγμές του. Όπως πχ στο φιλικό με την Τουρκία. Μπορεί να μιλάμε απλά για ένα φιλικό, όμως ο Μπάτμαν επέστρεψε για λίγο. Είχε 28 πόντους και στην παράταση (με τον Ντόντσιτς στον πάγκο) πέτυχε ένα buzzer beater δίνοντας τη νίκη στη χώρα του (104-103).

Ήταν ένα δείγμα πως θα χρειαστεί λίγο καιρό για να προσαρμοστεί στον νέο του ρόλο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως όταν τον χρειαστεί η Σλοβενία δεν θα είναι εκεί. Αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει και δεν θα θέλει άλλωστε. Η αλλαγή σκυτάλης έχει γίνει ήδη, αλλά όταν η ομάδα χρειαστεί βοήθεια ο Μπάτμαν θα δει το σήμα στον ουρανό και θα επιστρέψει για μια τελευταία φορά…