Το Debut σας παρουσιάζει την ιστορία του Len Bias, ενός παίκτη, ο οποίος από Κολεγιακό φαινόμενο έγινε ένα από τα μεγάλα what if του σύγχρονου μπάσκετ.

To 1986 ήταν μια χρονιά σταθμός για το NBA. Όχι γιατί υπήρξαν κάποιες σημαντικές επιτυχίες ή κάποια μεγαλύτερη ανάπτυξη της Λίγκας, αλλά επειδή συνέβη μια τραγωδία. Μια τραγωδία που έμελλε να αλλάξει πολλά για τον οργανισμό του David Stern και για τους παίκτες που συμμετείχαν σε αυτό. Και όλα αυτά, ξεκίνησαν από ένα νεαρό παιδί, που είχε όλα τα φόντα και τα προσόντα να γίνει ο επόμενος μεγάλος ηγέτης των Celtics και ίσως ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών. Οι αναλυτές μάλιστα, τολμούν να πουν πως ο συγκεκριμένος κύριος για τον οποίο θα μιλήσουμε σήμερα, ίσως και να γινόταν καλύτερος και από τον ίδιο τον “Air”. Τόσο καλός ήταν. Αυτή είναι η ιστορία του Len Bias, ενός μεγάλου ταλέντου, που δυστυχώς μια εφηβική βραδιά του στέρησε την ζωή του και στέρησε και στον κόσμο ένα μπασκετικό φαινόμενο.

H αρχή

Ο Len Bias γεννιέται στις 18 Νοεμβρίου του 1963 στο Maryland. Όντας γέννημα θρέμμα της περιοχής, ο Bias έζησε εκεί τα παιδικά του χρόνια και φυσικά επέλεξε να πάει στο κολέγιο του Maryland το οποίο θεωρούνταν σχετικά άσημο σε σχέση με τα άλλα πιο μεγάλα κολέγια της εποχής. Ο Bias ωστόσο, είχε την όρεξη, είχε το μεράκι και φυσικά είχε και τα προσόντα για να βάλει στον χάρτη αυτήν την άσημη μπασκετική ομάδα. Και το κατάφερε. Ακόμη και αν ο μόνος λόγος για τον οποίο ασχολούνταν κανείς με την ομάδα του ήταν για τον ίδιο.

Ο Bias μένει τέσσερα χρόνια στους Terrapins και με το τρομερό παιχνίδι του, οδηγεί σε διακρίσεις την ομάδα του. Δύο φορές την οδηγεί στο Sweet 16, δύο φορές μέχρι και τον δεύτερο γύρο. O Bias ξεχώριζε για τα εξαιρετικά του αθλητικά προσόντα, χωρίς όμως να υστερεί σε μπασκετικό ταλέντο. Ήταν ξεχωριστός για την ικανότητά του να δημιουργεί διαδρόμους, να φτιάχνει plays, ενώ ήταν και πολύ ικανός σκόρερ. Oι συγκρίσεις με τον δευτεροετή τότε Jordan ήταν συχνές. Αλλά αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει σε σχέση με τον Jordan, ήταν το ήδη ολοκληρωμένο του jumper. Εννοείται φυσικά πως ο Jordan έφτιαξε το σουτ του και εννοείται πως έχτισε και τον μύθο του, αλλά στο κολέγιο, οι αναλυτές έλεγαν πως ο Bias είχε το ολοκληρωμένο πακέτο για να κάνει μεγαλύτερο “μπαμ” στο NBA.

To 1986 φτάνει και ο Bias γίνεται διαθέσιμος για τις ομάδες του NBA. Πολλές ομάδες και ιθύνοντες θέλουν να τον κάνουν δικό τους, όμως μόνο σε έναν έχει “γυαλίσει” αυτός ο εκρηκτικός νέος με τον μεγάλο διασκελισμό και το “γλυκό” αυτό σουτ. Μόνο ένας ήταν αυτός, ο οποίος παρακολουθούσε από το Γυμνάσιο τα κατορθώματα του. Ο θρυλικός Red Auerbach, προπονητής και GM των Boston Celtics, τον χρειαζόταν στην ομάδα του. Φανταζόταν ήδη μεγάλα πράγματα για την ομάδα του. Ο Bias θα ήταν ο ιδανικός έκτος άντρας στην ομάδα που θα έδινε ανάσες στους Larry Bird & Kevin McHale και σταδιακά οι Boston θα του έδιναν τα “κλειδιά” της ομάδας, προκειμένου να γίνει αυτός ο μεγάλος επόμενος αστέρας.


Το Draft και η μοιραία νύχτα

Όμως υπήρχε ένα πρόβλημα. Οι Cleveland Cavaliers επέλεγαν πρώτοι και οι Celtics δεύτεροι σε αυτό το “καταραμένο” Draft του 1986. Οι Cavaliers ωστόσο, είχαν το πλάνο να χτίσουν γύρω από έναν ψηλό, που θα σκέπαζε τα καλάθια και θα σκόραρε κατά ριπάς μέσα στο ζωγραφιστό. Έτσι, επιλέγουν τον Brad Daugherty, έναν παίκτη, που έκανε καριέρα με πολύ καλούς αριθμούς μάλιστα, όμως οι τραυματισμοί δεν τον άφησαν να αναπτυχθεί έτσι όπως θα ήθελαν οι Cavs. Οι Celtics ενθουσιάστηκαν. Είχαν βρει άλλωστε τον Μεσσία τους. Και έτσι στο νούμερο 2 του Draft κάνουν την πιο λογική επιλογή και επιλέγουν τον Len Bias.

Ο Auerbach έπλεε σε πελάγη ευτυχίας, το ίδιο και ο νεαρός Bias, ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος που θα έπαιζε μαζί με τους Larry Bird, Kevin McHale, Robert Parish. Εδώ τώρα ξεκινάει το χρονικό της καταστροφής ενός ιδανικού ονείρου για τον νεαρό Bias. Μια μέρα μετά το draft, ο Bias πήγε με τον πατέρα του στη Βοστόνη, για μια υποχρέωση που είχε με τους Celtics και την Reebok με την οποία θα υπέγραφε συμβόλαιο. Αφού επέστρεψε το βράδυ στο Maryland, άφησε τον πατέρα του να γυρίσει σπίτι κι εκείνος θα πήγαινε στο πανεπιστήμιο.

Θα ήταν ένα απλό τελευταίο ξενύχτι μαζί με τους φίλους του και θα γύρναγε σπίτι αμέσως για να αρχίσει τις προπονήσεις του. Δείπνησε με κάποιους φίλους του, μετά πήγαν σε μια εκδήλωση που γινόταν έξω από το campus και στις 3 τα ξημερώματα περίπου επέστρεψαν. Κάποια στιγμή εκείνη την ώρα ήταν που αυτός και οι φίλοι του έκαναν χρήση κοκαΐνης.

Φωτογραφία από την κηδεία του Len Bias

Μια μικρή τεχνική λεπτομέρεια, την οποία παραδέχτηκαν και οι φίλοι του αργότερα, ήταν πως ο Bias δεν είχε ξανακάνει κάποιου είδους ναρκωτικό. Έτσι περίπου στις 6:30 τα ξημερώματα, ο Bias παθαίνει κρίση και πέφτει στο πάτωμα, τρέμοντας. Εκείνοι καλούν αμέσως ασθενοφόρο, μαζί με τους έντρομους γονείς του, οι οποίοι έχουν πάθει σοκ από την κατάσταση. Οι νοσοκόμοι φθάνουν μαζί με τους απινιδωτές, αλλά οι προσπάθειες τόσο στο σπίτι του, όσο και στο νοσοκομείο απλώς καθυστερούν το αναπόφευκτο.

Ο θρήνος και η κληρονομία του Bias

Έτσι λοιπόν ανακοινώνεται το αναπόφευκτο. Ο Len Bias είναι νεκρός στην ηλικία των 22 χρονών, δύο ημέρες μετά την επιλογή του στο NBA Draft και την εκπλήρωση της σκληρής του δουλειάς και αφοσίωσης στο παιχνίδι. Το επίσημο ιατροδικαστικό ανακοινωθέν είναι ότι ο θάνατος του Bias προήλθε από αρρυθμία που του προκάλεσε η κυκλοφορία του ναρκωτικού στον οργανισμό του. Δεν βρέθηκε κανένα άλλο ναρκωτικό ή στοιχείο αλκοόλ στον οργανισμό του.

Στις 23 Ιουνίου, 11.000 άνθρωποι, αψήφησαν τη ζέστη και γέμισαν το κλειστό γυμναστήριο του Maryland στην τελετή που έγινε στη μνήμη του Len Bias. Παρών ήταν κι ο Red Auerbach, o οποίος αφού πρώτα παρέδωσε στους γονείς του Len τη φανέλα με το #30 που δεν πρόλαβε να φορέσει ο γιος τους, στη συνέχεια μίλησε για εκείνον, λέγοντας ότι σχεδίαζε για τρία χρόνια να τον φέρει στους Celtics, κι ότι ο θάνατος του Bias ήταν το μεγαλύτερο σοκ που έζησε η Βοστόνη, μετά τη δολοφονία του John Kennedy. Οι γονείς του Bias, έπρεπε δυστυχώς να υποστούν και άλλη μια τρομερή απώλεια, αφού λίγα χρόνια αργότερα και ο αδερφός του Len, o Jay Bias χάνει την ζωή του, στο αυτοκίνητο του, έπειτα από πυροβολισμούς αγνώστων. Οι γονείς του, αντί να το βάλουν κάτω, έγιναν motivational speakers κατά των ναρκωτικών και της οπλοκατοχής και της αρνητικής επίδρασης που έχουν στον κόσμο των ανθρώπων.

Ο κόσμος και σήμερα δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο Len Bias χάθηκε από την ζωή. Ένα παιδί που δεν είχε υποβάλει τον οργανισμό του στις νυχτερινές κραιπάλες, στα ναρκωτικά και την ταλαιπωρία, αλλά στην υγιεινή ζωή και στον αθλητισμό, ο Bias θα μπορούσε να γίνει ένας από τους κορυφαίους στο NBA ή να γίνει ένα bust. Το ερώτημα αυτό δεν θα μπορέσει να απαντηθεί ποτέ γιατί μια απροσεξία της στιγμής, στέρησε μια ζωή και ένα μπασκετικό ταλέντο στον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι, ο Len Bias από κολεγιακό φαινόμενο, έγινε ένα από τα μεγαλύτερα what if στην ιστορία του σύγχρονου Αμερικάνικου μπάσκετ.