Ολυμπιακός χρειάστηκε τη διαδικασία των πέναλτι για να κάμψει την αντίσταση της Σλόβαν και να προκριθεί στα playoff του Εuropa League.

Παρόλο που προηγήθηκε δύο φορές και είδε τον αντίπαλο του να μένει με 10 παίκτες, ο Ολυμπιακός πήγε να εξελιχθεί σε ιδανικό αυτόχειρα. Όμως κατάφερε, έστω και στα πέναλτι, να πάρει την πρόκριση για τα πλέι-οφ του Europa League και ταυτόχρονα να διασφαλίσει τη συμμετοχή του σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης και τη φετινή σεζόν. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν της Σλόβαν Μπρατισλάβας με 4-3 στη «ρώσικη ρουλέτα», αφού το 90λεπτο έληξε 1-1 (όπως και το ματς της περασμένης εβδομάδας στο Φάληρο) και η παράταση 2-2.

Η εξέλιξη της κανονικής διάρκειας

Οι καλές στιγμές του πρώτου ημιχρόνου ήταν ελάχιστες. Οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που απείλησαν με σουτ του Κανκάβα στο 9΄ και του Τσακβετάτζε στο 14΄, τα οποία εξουδετέρωσε ο Βατσλίκ.

Ο Ολυμπιακός «απάντησε» με την πρώτη μεγάλη ευκαιρία του ματς στο 25΄, όταν ο Κούντε έβγαλε τον Ελ Αραμπί απέναντι από τον Τσόβαν, ο οποίος όμως απέκρουσε με το πόδι το πλασέ του Μαροκινού. Η Σλόβαν συνέχισε να απειλεί από μακριά, αλλά ο Βατσλίκ ήταν σε ετοιμότητα στο νέο σουτ του Τσακβετάτζε στο 36΄, ενώ στο 39΄ ο Κούτσκα αστόχησε απελπιστικά από καλή θέση, στην τελευταία αξιόλογη φάση του α΄ μέρους.

Στο δεύτερο ημίχρονο, σε μία μάλλον ανύποπτη φάση, ο Ζινκερνάγκελ επιχείρησε ένα δυνατό σουτ έξω από την περιοχή, η μπάλα βρήκε λίγο στο πόδι του Κανκάβα, πήρε περίεργη πορεία και κατέληξε στην κλειστή γωνία του Τσόβαν, με τον Ολυμπιακό να παίρνει προβάδισμα πρόκρισης.

Στο 60ο λεπτό, το γύρισμα του Ζμραλ εξουδετερώθηκε από τον Βατσλίκ. Στο 84΄ ο Σάπονιτς μπήκε στην περιοχή και έπιασε πιεζόμενος καλό σουτ, με τον Βατσλίκ να αντιδρά και πάλι σωστά.

Ο Ολυμπιακός κλείστηκε πίσω χωρίς λόγο και επέτρεψε στους γηπεδούχους να δημιουργήσουν ευκαιρίες ακόμα και από το πουθενά. Στο 90΄, μετά από κακή αντίδραση του Βατσλίκ σε μακρινό σουτ του Κανκάβα, ο Σάπονιτς έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, αλλά υποδείχθηκε σωστά σε θέση οφσάιντ. Στο 93΄ ο Ολυμπιακός βρήκε επιτέλους μία σωστή μπαλιά για να βγει στην αντεπίθεση, αλλά το σουτ του Μασούρα βρήκε στο πάνω μέρος του οριζόντιου δοκαριού, και ένα λεπτό αργότερα, μετά από σέντρα-σουτ του Αγκμπο, ο Σάπονιτς από κοντά ισοφάρισε και έστειλε το ματς στην παράταση. Η Σλόβαν έμεινε με 10 παίκτες έπειτα από αποβολή του Αμπένα μετά από μία αψιμαχία με τον Τικίνιο.

Χαμογέλασε στα πέναλτι

Στο έξτρα ημίωρο, ο Ολυμπιακός προσπάθησε να εκμεταλλευθεί την αρθμητική του υπεροχή, παίζοντας όμως χωρίς καθαρόαιμο επιθετικό. Εστω κι έτσι, οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν το γκολ στο 101΄. Από μία εξαιρετική βαθιά μπαλιά του Εμβιλά, ο Μασούρας πήρε την κεφαλιά παράλληλα προς την εστία κι εκεί πετάχτηκε ο Αγκιμπού Καμαρά για να νικήσει τον Τσόβαν.

Ο Ολυμπιακός κλείστηκε ξανά στην περιοχή του αντί να ψάξει το γκολ που θα «κλείδωνε» την πρόκριση. Οι Σλοβάκοι βρήκαν ξανά τον τρόπο να αντιδράσουν και ισοφάρισαν εκ νέου στο 108΄. Από φάουλ του Τσακβετάτζε, οι παίκτες της Σλόβαν έπαιξαν… βόλεϊ στην περιοχή παίρνοντας τρεις διαδοχικές κεφαλιές, με την τελευταία από τον Γκριν να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα.

Κάπως έτσι τα πέναλτι θα ήταν αυτά που θα καθόριζαν την πρόκριση. Εκεί τα πράγματα ξεκίνησαν πολύ άσχημα για τον Ολυμπιακό, καθώς ο Κούντε έστειλε τη μπάλα άουτ και η Σλόβαν προηγήθηκε 2-0. Η άστοχη εκτέλεση του Κούτσκα επανέφερε την ισορροπία και η απόκρουση του Βατσλίκ στο σουτ του Τσακβετάτζε έδωσε το δικαίωμα στον Ματιέ Βαλμπουενά να στείλει τον Ολυμπιακό στα πλέι-οφ του Europa League.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων

ΣΛΟΒΑΝ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑΣ (Βλάντιμιρ Βάις): Τσόβαν. Κάσια, Αμπένα. Ντε Μάρκο (69΄ Αγκμπο). Πάουσεκ (90΄ Μεντβέντεφ), Κανκάβα (90΄ Τσάβριτς). Κούτσκα, Ζμραλ (85΄ Ραμίρες). Τσακβετάτζε, Μπαρσεγκιάν (69΄ Σάπονιτς). Γκριν.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Κάρλος Κορμπεράν): Βατσλίκ. Άβιλα. Μπα (85΄ Μπουχαλάκης). Σισέ. Ρέαμπτσιουκ. Εμβιλά, Κούντε. Μασούρας. Ζινκερνάγκελ (68΄ Αγκ. Καμαρά). Ελ Αραμπί (68΄ Τικίνιο / 91΄ Κανέ / 110΄ Βαλμπουενά). Ραντζέλοβιτς (80΄ Μανωλάς).