Εθνική: Καλό είναι… να υπάρχει ταπεινότητα
To Debut.gr και ο Μαλγαρινός Δημήτρης μιλούν για ταπεινότητα στην Εθνική που είναι αναγκαία ενόψει του επερχόμενου Ευρωμπάσκετ.
Η Εθνική Ελλάδος ξεκινάει σήμερα, τη σειρά φιλικών πριν το Ευρωμπάσκετ του 2022 και καλό είναι να υπάρχει ταπεινότητα. Το πρώτο φιλικό είναι σε ελληνικό έδαφος κόντρα στη παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία. Αν και το κείμενο γράφεται 2 μέρες πριν από το ματς, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι σε περίπτωση νίκης θα υπάρξει ένα ντελίριο ενθουσιασμού. Και να μη βγάζουμε την ουρά μας απέξω, τα μίντια θα παίξουν τον ρόλο τους. Γι’ αυτό καλό να υπάρχει όσο αφορά την φετινή Εθνική μια ταπεινότητα.
Και γιατί ταπεινότητα; Γιατί έχουμε ξαναδεί το έργο πολλές φορές σε διαφορετικές εκδοχές με πρωταγωνιστή φυσικά την ίδια Εθνική. Θυμίζουμε ότι η τελευταία φορά που η Εθνική είδε το βάθρο ήταν το 2009, όπου κατέκτησε την 3η θέση στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. 13 χρόνια πριν. Στα 13 χρόνια αυτά μεσολάβησαν 3 αποκλεισμοί από τους 4 τελευταίους Ολυμπιακούς αγώνες. Με την Εθνική να αποτυγχάνει να περάσει από τα Προλυμπιακά τουρνουά.
Και επειδή ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος όλες αυτές τις φορές και καταλήγαμε σαν λαός να κατηγορούμε τον προπονητή, καλό είναι αυτή την φορά να “κρατήσουμε την μπάλα χαμηλά”. Στα 13 χρόνια αυτά από το τελευταίο βάθρο, η Εθνική κρατάει ως καλύτερη πορεία την 5η θέση στο Ευρωμπάσκετ του 2015. Με αποκαρδιωτικούς αποκλεισμούς τόσο από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, όσο και από τους Ολυμπιακούς του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Όσο και από τους Ολυμπιακούς του Τόκιο του 2020 (έγιναν το 2021).
Γιατί δεν υπάρχει ταπεινότητα αυτή την φορά στην Εθνική
Μα αυτή τη φορά έχουμε στο ρόστερ τον Γιάννη, τον Ντόρσεϊ, τον Ιτούδη και όλους τους Ευρωλιγκάτους. Και αυτή είναι η αλήθεια. Όμως όλα αυτά δεν αρκούν από μόνα τους για μία καλή πορεία στο επερχόμενο Ευρωμπάσκετ. Και για όποιον δεν πιστεύει, όλα αυτά τα στοιχεία υπήρχαν και στο Παγκόσμιο του 2019, με εξαίρεση την παρουσία του Ιτούδη. Και όμως η Εθνική τερμάτισε 11η με απολογισμό 3 νίκες και 2 ήττες. Χάνοντας μάλιστα από την γερασμένη Βραζιλία, την καλή Τσεχία των παντελώς όμως αγνώστων παικτών της και δυσκολεύτηκε πολύ να κερδίσει την άσημη Νέα Ζηλανδία. Ας τα πάρουμε ένα ένα και θα δούμε γιατί θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη ταπεινότητα στη φετινή Εθνική.
Γιάννης Αντετοκούνμπο
Ο Αντετοκούνμπο, αν και στατιστικά δεν είχε ένα άσχημο τουρνουά απέτυχε πλήρως να οδηγήσει την Εθνική σε μία μεγάλη πορεία στην τελευταία παρουσία του. Με τους 14.8 πόντους και 8.8 ριμπάουντ ανά παιχνίδι θα μπορούσε κανείς να πει ότι έκανε ότι περνούσε από το χέρι του. Όμως όποιος είδε το τουρνουά θα θυμάται ο σταρ του NBA ήταν μακριά από τον καλό εαυτό του. Με ξεκάθαρο επιθετικό πρόβλημα πιο μακριά από τα 4 μέτρα από το καλάθι και με κακές επιλογές στο transition, μόνο NBA MVP δεν θύμιζε. Το 2,6 λάθη ανά παιχνίδι συμπλήρωσαν το πάζλ των μέτριων εμφανίσεων του, για τα δικά του στάνταρ, στο τουρνουά στη Κίνα.
Τι έχει αλλάξει από τότε; Ο Αντετοκούνμπο έχει βελτιώσει σε αισθητό βαθμό το παιχνίδι του μακριά από το καλάθι, χωρίς όμως και πάλι να αποτελεί σημαντική απειλή. Το σημαντικότερο όμως που έχει αλλάξει είναι η έλευση του Josh Oppenheimer. Ο Αμερικάνος είναι παντελώς άγνωστος στο ευρύ κοινό, ωστόσο έχει έρθει ώστε να βοηθήσει στην όσο αποδοτικότερη εκμετάλλευση του Γιάννη. Ο Oppenheimer δουλεύει ως βοηθός προπονητή στους Μπακς και σε αυτό το Ευρωμπάσκετ θα είναι στο πλευρό του Δημήτρη Ιτούδη. Αν κάτι έχουμε δει από τους Μπακς είναι ότι έχουν εκμεταλλευτεί τα προσόντα του Αντετοκούνμπο στο μέγιστο με αποκορύφωμα το πρωτάθλημα του 2021. Όποτε η προσθήκη του στο πάγκο είναι πολύτιμη.
Κάτι που επίσης αλλάζει είναι η πίεση προς τον σταρ του NBA. Ο Αντετοκούνμπο έχει πλέον όλες τις ιδανικές συνθήκες για μια πορεία προς τα μετάλλια. Και αυτό δημιουργεί πίεση προς αυτόν, καθώς η πορεία με την Εθνική είναι αυτό που λείπει από την καριέρα του. Και έχουμε δει ότι η πίεση παίζει κομβικό ρόλο στο μπάσκετ.
Δημήτρης Ιτούδης
Ο Δημήτρης Ιτούδης αναλαμβάνει την Εθνική σε μία πολύ καλή περίοδο. Με τον καλύτερο παίκτη διαθέσιμο και χωρίς καμία βασική απουσία. Παρόλα αυτά ξέρουμε ότι η καρέκλα του προπονητή της Εθνικής είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση. Κυριολεκτικά δύο κακές εμφανίσεις μπορούν να στερήσουν στον εκάστοτε προπονητή την θέση. Ο Δημήτρης Ιτούδης έχει δείξει στην Euroleague τα τελευταία χρόνια την ποιότητα του ως προπονητής. Όμως όπως έχουμε πει και στο podcast είναι τελείως διαφορετικό να ετοιμάζεις μια ομάδα σε διάστημα ενός μήνα για τουρνουά 15 ημερών και τελείως διαφορετικό μία ολόκληρη σεζόν. Ο Αντρέα Τρινκέρι θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους προπονητές στην Euroleague, τα τελευταία χρόνια. Όταν ωστόσο βρέθηκε στο τιμόνι της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ του 2013, η Εθνική παρουσίασε κακή εικόνα. Οπότε ας υπάρχει μια ταπεινότητα όσο αφορά το θέμα προπονητή στην Εθνική.
Οι υπόλοιποι
Αν κάτι “έβγαζε μάτι” στην τελευταία παρουσία της Εθνικής σε μεγάλη διοργάνωση ήταν η έλλειψη αξιόπιστου σουτ από την περίμετρο. Η έλευση του Ντόρσεϊ έρχεται για να μετριάσει αυτή την αδυναμία. Όμως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Η Εθνική θα πρέπει να βρει και άλλο ένα ακόμη παίκτη που να μπορεί να απειλήσει έξω από τρίποντο. Ίσως και παραπάνω από ένα. Ο Σλούκας μοιάζει να είναι ο πιο πιθανός. Και αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την Εθνική. Το αν θα μπορέσει να καμουφλάρει αυτό το επιθετικό της πρόβλημα. Που την πλήγωσε στη μία πλευρά του γηπέδου στο προηγούμενο παγκόσμιο. Στα θετικά επίσης ότι ο Παπαγιάννης προέρχεται από την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Μετά από χρόνια δείχνει να αρχίζει να μοιάζει τον παίκτη που έδειχνε ότι θα εξελιχθεί από μικρή ηλικία.
Επίλογος
Τα φιλικά είναι φιλικά. Δεν σημαίνουν τίποτα ενόψει του Ευρωμπάσκετ. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στο επαγγελματικό μπάσκετ είναι η πίεση και πως οι παίκτες και οι ομάδες λειτουργούν κάτω από αυτή. Αυτό σε συνδυασμό με την συνεχόμενη απουσία από το βάθρο για 13 χρόνια και τους 3 αποκλεισμούς από τους Ολυμπιακούς αγώνες. ας μας κάνουν να κατανοήσουμε κάτι. Ότι πρέπει να υπάρχει ταπεινότητα για την φετινή Εθνική. Το έχουμε ξαναδεί το έργο με παρόμοιες συνθήκες, και ο υπερβολικός ενθουσιασμός οδήγησε σε μεγάλες απογοητεύσεις.
Bonus
Η ευστοχία ενός παικτή στη προπόνηση δεν λέει απολύτως τίποτα. Ο λόγος φυσικά για το βίντεο που κυκλοφόρησε στο youtube με τον Αντετοκούνμπο να ευστοχεί σε 7 συνεχόμενα τρίποντα. Όποιος ξέρει το επίπεδο αυτών των ομάδων και των παικτών, ξέρει πολύ καλά ότι και ο χειρότερος σούτερ στη ομάδα μπορεί να μοιάζει Steph Curry σε στατικά σουτάκια. Γιατί πολύ απλά, άλλο οι συνθήκες αγώνα, άλλο το διπλό της προπόνησης και άλλο τα στατικά σουτάκια. Αυτό το βίντεο μάλλον θα πρέπει να προβληματίζει όταν ακούγεται από τον assistant coach να λέει 6/9 τρίποντα παρά να εντυπωσιάζει.
Όλα θα φανούν στο παρκέ…
Πηγή βίντεο: gazzetta.gr