Το debut.gr στέκεται στην Βίρτους Μπολόνια, η οποία μετά από πολλά χρόνια, θα δώσει το παρών στα μεγάλα σαλόνια του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Πέρασαν 14 χρόνια από τότε που η Βίρτους έδωσε τελευταία φορά το παρών στην Euroleague. Από τότε η ομάδα πέρασε από χίλια κύματα, καταφέρνοντας όμως να ορθοποδήσει και να επιστρέψει στο κορυφαίο επίπεδο. Εχει στεφθεί πρωταθλήτριας Ευρώπης δύο φορές, κατακτώντας την Euroleauge το 1998 και το 2001. 

Στις 11 του Μάη λοιπόν, πανηγύρισε την κατάκτηση του Εurocup με αντίπαλο την Μπούρσασπορ με σκορ 80-67. Έγινε η πρώτη ιταλική ομάδα που κατακτά την συγκεκριμένη διοργάνωση. 

Έτσι λοιπόν, πέρα από το τρόπαιο, εξασφάλισε το πολυπόθητο εισιτήριο που αναζητούσε, για την συμμετοχή της στην Euroleague της ερχόμενης περιόδου.

Μετά την ολοκλήρωση των εγχώριων και ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, όλοι στην Βίρτους άρχισαν να σχεδιάζουν και να προετοιμάζονται για την επόμενη χρονιά. Σημειωτέων, στο πρωτάθλημα κατέκτησε την δεύτερη θέση, χάνοντας από την Ολίμπια Μιλάνο στους τελικούς με 4-2. 

Οι κινήσεις ποιότητας

Η αλήθεια είναι πως η ιταλική ομάδα έχει μπει ζεστά στο μεταγραφικό παζάρι προσπαθώντας να κάνει ένα σύνολο που θα μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους πάντες. 

Βοήθησε και ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς με τον αποκλεισμό των ρωσικών ομάδων, πολλοί παίχτες είναι διαθέσιμοι στην αγορά.

Αρχής γενομένης από το Τζόρνταν Μίκι, όπου αγωνιζόταν στην Ζενίτ. Ο Αμερικάνος προέρχεται από μία φοβερή σεζόν στην Ρωσία. Η ομάδα του κατέκτησε το πρωτάθλημα και ο ίδιος ανακηρύχθηκε ΜVP των τελικών. Επίσης κέρδισε το βραβείου του καλύτερου αμυντικού του πρωταθλήματος.  

Η Βίρτους θέλοντας να συνεχίσει τις ηχηρές μεταγραφές συμφώνησε και με τον Ίφε Λούντμπεργκ. Ο Δανός γκαρντ αγωνιζόταν στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Μετά την έναρξη του πολέμου, μετακόμισε στο ΝΒΑ και τους Σανς μέχρι το τέλος της σεζόν. Προέρχεται από μία καλή χρονιά μετρώντας 9,4 πόντους στην Euroleague. 

Συνεχίζοντας στον ίδιο ρυθμό συμφώνησε επίσης και με τον 27χρονο σέντερ Ισμαέλ Μπακό. Ο Βέλγος καλείτε να δώσει τις απαραίτητες λύσεις στην θέση πέντε. 

Τελευταία μεταγραφή, την στιγμή που γράφετε το άρθρο είναι ο Σέμι Οτζελέγε. Ο 28χρονος φόργουόρντ, έρχεται από το ΝΒΑ στην Ευρώπη για λογαριασμό της Βίρτους. Πέρυσι ήταν συμπαίκτης τους Μπακς με το Γιάννη Αντετοκούνμπο. Αγωνίστηκε σε 20 παιχνίδια, ενώ φόρεσε και την φανέλα των Κλίπερς για 10 παιχνίδια. Συνολικά μέτρησε 3,4 πόντους και 2,2 ριμπάουντ ανά αγώνα. 

Το υλικό της περσινής επιτυχίας

Βέβαια μεγάλο ρόλο για τους Ιταλούς θα παίξει και το ρόστερ της περσινής περιόδου. Αρχηγός της ομάδας είναι ο Μάρκο Μπελινέλι. Διεθνής με την Ιταλία και με πολυετή θητεία στο ΝΒΑ. ( Σπερς, Χοκς, Χόρνετς, Μπουλς, Ράπτορς, Γουόριορς). 

 Ο 36χρονος προσδίδει εμπειρία και λύσεις στο σκοράρισμα. Άλλωστε ήταν και ο πρώτος σκόρερ της ομάδας την περασμένη χρονιά με 13,7 πόντους. 

Επίσης στους Ιταλούς βρίσκεται και ο Μίλος Τεόντοσιτς. Ο Σέρβος βρίσκεται στα 35 του χρόνια. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός πως προσδίδει μεγάλη ποιότητα στην ομάδα του. Πέρυσι μετρούσε κατά μέσο όρο στο Eurocup 11,5 πόντους και 7,9 ασίστ.   

Επίσης διπλά τους υπάρχει και ο Ντάνιελ Χάκετ, ο οποίος επέστρεψε  στην πατρίδα του με την έναρξη του πολέμου καθώς αγωνιζόταν κι αυτός στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. 

Ο έμπειρος γκαρντ θα οργανώνει και θα ηρεμεί το παιχνίδι της Βίρτους. Πέρα πως και αυτός θα δώσει εμπειρία, θα συνεισφέρει πολύ και στο αμυντικό κομμάτι της ομάδας. 

Το ρόστερ συμπληρώνουν, οι Μαμ Ζαϊτέ και Κάιλ Γουίμς. 

Ο πρώτος προέρχεται από μία εξαιρετική σεζόν. Ανακηρύχθηκε MVP του Eurocup και βοήθησε την ομάδα του στα μέγιστα να κατακτήσει τον τίτλο. Ο 27χρονος Γάλλος τελείωσε την χρονιά με 12,8 πόντους και 7,5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο.  

Ο δεύτερος προέρχεται και αυτό από μία καλή χρονιά τόσο στο πρωτάθλημα, όσο και στο Εurocup. Βέβαια η χρονιά φέτος θα είναι διαφορετική καθώς θα αγωνίζονται στην Euroleague και το επίπεδο δυσκολίας θα ανέβει κατά πολύ.

Στο τιμόνι της ομάδας θα συνεχίσει να βρίσκεται ο Σέρτζιο Σκαριόλο. Ο Ιταλός τεχνικός έχει κατακτήσει τα πάντα με την Εθνική Ισπανίας. Επέστρεψε στην Ευρώπη και ανέλαβε την ιταλική ομάδα με σκοπό να την κοούτσαρει στο κορυφαίο επίπεδο. Και τα κατάφερε.

Η Βίρτους λοιπόν, επέστρεψε δυναμικά στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η διοίκηση δείχνει την διάθεση να κάνει ένα ανταγωνιστικό σύνολο, θέτοντας τον πήχη ψηλά. Φυσικά πέρα από την Euroleague, βασικός στόχος είναι να επιστρέψει και στην κορυφή του Ιταλικού πρωταθλήματος.