Το Debut.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω στο 1998, και θυμάται την μοναδική αλλά εξίσου πολύτιμη κόκκινη κάρτα που δέχτηκε ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ.

To Debut.gr μπαίνει στην χρονομηχανή και ταξιδεύει στην Αγγλία, το μακρινό 1998 και στη μοναδική κόκκινη που έχει δεχτεί ως ποδοσφαιριστής ο Όλε Γκούναρ Σόσλκιερ. Τον Απρίλιο του 1998, η Μάντσετσερ Γιουνάιτεντ φιλοξενούσε την Νιουκάστλ στο «Θέατρο των Ονείρων». Οι «κόκκινοι» κυνηγούσαν την πρωτοπόρο Άρσεναλ στον βαθμολογικό πίνακα. Μια Άρσεναλ, η οποία έτρεχε ένα σερί 9 νικών σε 10 αγώνες εκείνη την περίοδο, έχοντας κερδίσει και την Γιουνάιτεντ.

Η πιο… αντρίκια κόκκινη του Σόλσκιερ

Το παιχνίδι είχε ξεκινήσει εφιαλτικά για τους γηπεδούχους, και μόλις στο 11ο λεπτό ο Αντρέας Άντερσεν άνοιξε το σκορ μετά από ασίστ του Γκάρι Σπιντ. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Πίτερ Σμάιχελ αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο, χειροτερεύοντας τα δεδομένα για την Γιουνάιτεντ. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ ισοφάρισε πριν την λήξη του ημιχρόνου σε 1-1 φέρνοντας το παιχνίδι στα ίσα. Η Γιουνάιτεντ έβαλε ένταση στο παιχνίδι της και πίεσε για ένα δεύτερο γκολ, το οποίο δεν είχε έρθει. Κοντά στο 80ο λεπτό, και μετά από ένα κόρνερ της Μάντσεστερ, η Νιουκάστλ βγήκε σε αντεπίθεση.

Με το σκορ να είναι στο 1-1, η Γιουνάιτεντ είχε προωθήσει στην αντίπαλη περιοχή σχεδόν όλους της τους ποδοσφαιριστές. Έτσι, στην απόκρουση του κόρνερ, ο Ρομπ Λι ουσιαστικά διέσχισε ολομόναχος το γήπεδο προκειμένου να σκοράρει για το 1-2. Ωστόσο, ο νεοεισελθέντας Σόλσκιερ, που είχε περάσει πριν από λίγη ώρα αλλαγή, κατάφερε να τον φτάσει στο τρέξιμο, ξεκινώντας 10 μέτρα πίσω του!

Φυσικά, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, είχε περάσει τον Νορβηγό στον αγώνα προκειμένου να… σκοράρει ένα ακόμα γκολ ως αλλαγή. Πάραυτα, ο Σόλσκιερ λειτούργησε στην φάση σαν αμυντικός, και η συνέχεια είναι λίγο – πολύ γνωστή. Ο Νορβηγός άσος πήρε μια πολύ σπουδαία – όπως αποδείχτηκε – απόφαση. Με φόβο το να σκοράρουν οι «καρακάξες» ο Σόλσκιερ αποφάσισε να κάνει τάκλιν με σκοπό να μην αφήσει τον Ρομπ Λι να σουτάρει, μάλιστα, έξω από την περιοχή. Ο ίδιος ήξερε ότι είχε θυσιαστεί.

Η κόκκινη κάρτα ήταν δεδομένη. Το «Ολντ Τράφορντ» σηκώθηκε και χειροκρότησε δυνατά. Ήξεραν ότι εξαιτίας του «διαβόλου με το αγγελικό πρόσωπο» είχαν ακόμα ελπίδες για το πρωτάθλημα. Ο Σόλσκιερ τιμωρήθηκε για 3 αγωνιστικές, και ουσιαστικά δεν αγωνίστηκε ξανά στο πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς. Ωστόσο, έκανε το χρέος του για την ομάδα. Με αυτή την κίνηση, έδειξε το πάθος και την αγάπη του προς έναν σύλλογο σαν την Μάντσετσερ Γιουνάιτεντ. Το «ρομαντικό» της υπόθεσης είναι η αποθέωση του κόσμου για την ενέργεια του. Φυσικά όχι για το σκληρό μαρκάρισμα στον αντίπαλο παίκτη, αλλά για το πείσμα, την θέληση και κυρίως για την θυσία του ίδιου του του εαυτού για την ομάδα.

Ole Gunnar Solskjaer's record for Man United against Newcastle United | Daily Mail Online

Η αντίδραση του Σερ Άλεξ

Την στιγμή της αποχώρησής του από τον αγωνιστικό χώρο, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έβαλε για τα καλά τις φωνές στον Όλε. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του, ο Νορβηγός πρώην τεχνικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είπε: «Την επόμενη μέρα με είχε καλέσει στο γραφείο του. Μου έβαλε πρόστιμο. Ήθελε η ομάδα να νικάει στα πλαίσιο του ευ αγωνίζεσθαι (fair play)».