Οι φίλοι της Μάντσεστερ Σίτι όσα χρόνια και αν περάσουν σίγουρα θα θυμούνται την ημέρα που ο Νταβίντ Σίλβα έγινε δικός τους.

Ο Νταβίντ Σίλβα από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του ήταν αντί… τουριστικός. Δεν έλεγε μεγάλα λόγια. Δεν απασχολούσε τα ισπανικά ΜΜΕ με την εξωγηπεδική του ζωή. Μάλιστα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ζωή του μακριά από τα γήπεδα ήταν… ανύπαρκτη. Τόσο βαρετή.

Σπίτι- γήπεδο, γήπεδο- σπίτι. Ο απόλυτος επαγγελματίας. Το απόλυτο παράδειγμα προς μίμηση. Το καλύτερο παιδί. Δεν ήταν τυχαίο που από το σχολείο, μέχρι και όλη του την καριέρα όλοι οι δάσκαλοί του και οι προπονητές του είχαν να πουν μόνο καλά λόγια για εκείνον.

Αυτός, όμως, ο παίκτης έμελλε να αλλάξει μια και καλή το DNA της Μάντσεστερ Σίτι. Ήταν 14 Ιουλίου του 2010 όταν οι «πολίτες» τον έκαναν δικό τους με κάθε επισημότητα. Μία μεταγραφή που ήταν ναι μεν σημαντική, αλλά δεν ήταν και ιστορική. Για όλους τους άλλους. Για εκείνους που ήξεραν πρόσωπα και καταστάσεις γνώριζαν ότι αυτή η ημέρα θα περνούσε στην ιστορία των «πολιτών» ως μία από τις πιο σημαντικές.

Μία ημερομηνία που θα την έχει κατά νου σίγουρα ο ιστορικός του μέλλοντος. Και θα λέγαμε θα ήταν…sos στις Πανελλήνιες αν ήταν… μάθημα ο Νταβίντ Σίλβα και όλη του η συμπεριφορά.

Πώς πήγε στη Μάντσεστερ Σίτι ο Νταβίντ Σίλβα;

Η Μάντσεστερ Σίτι πριν την αναλάβουν οι Άραβες δύσκολα μπορούσε να κάνει κάποια μεγάλη μεταγραφική κίνηση. Όλα άλλαξαν τον Αύγουστο του 2008. Από εκεί και έπειτα η μία μεταγραφή ήταν πιο δαπανηρή από την άλλη. Το καλοκαίρι του 2010 ήταν η ώρα του Νταβίντ Σίλβα να τα βρει με τους «πολίτες», οι οποίοι για χάρη του έδωσαν 36 εκατομμύρια ευρώ στη Βαλένθια.

Αξίζει να σημειωθεί και κάτι ακόμη… Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Ισπανοί είχαν στα χέρια τους πρόταση από τους Άγγλους για τον ταλαντούχο μέσο. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί και το θέρος του 2008. Μάλιστα, τότε οι άνθρωποι της Μάντσεστερ Σίτι πήγαιναν για διπλό… μπαμ. Μιας και εκτός του ότι ήθελαν τον Νταβίντ Σίλβα πακέτο μαζί του επιθυμούσαν να πάρουν και τον Νταβίντ Βίγια.

Ωστόσο, οι νυχτερίδες ήθελαν να τους πιουν το… αίμα για το σπουδαίο δίδυμό τους. Έτσι, τους ζήτησαν 150 εκατομμύρια ευρώ για το μεγάλο δίδυμο. Όμως, τότε τα ταμεία ήταν -σχεδόν- άδεια και δεν έγινε κάτι τέτοιο. Αλλά δύο χρόνια αργότερα ο Σίλβα παρουσιάστηκε από τους «γαλάζιους» του Μάντσεστερ.

Πώς πήγε στη Μάντσεστερ Σίτι ο Νταβίντ Σίλβα;

The little magician

Ο Νταβίντ Σίλβα ποτέ δεν ήταν το… πρώτο μπόι. Αλλά μικρός στο μάτι δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προσφέρει θέαμα. Ακόμη και στην Premier League, όπου τα… νταμάρια δίνουν και παίρνουν. Το ίδιο και οι δυνατοί παίκτες. Κι όμως. Κάπου εκεί υπήρχε χώρος για έναν μάγο.

Και δεν άργησε να κερδίσει το νέο του παρατσούκλι ο Ισπανός μέσος. Το πρώτο του γκολ στo αγγλικό πρωτάθλημα με αντίπαλο την Μπλάκπουλ στη νίκη με σκορ 3-1 δεν έφτανε μόνο για να συστηθεί στους φίλους της νέας του ομάδα. Αλλά και για να του κολλήσουν το προσωνύμιο «the little magician» δηλαδή «ο μικρός μάγος».

https://www.youtube.com/shorts/bcXABiQqGYI

H… σύνδεση που είχε με τους άλλους «μεγάλους»

Η Μάντσεστερ Σίτι τα τελευταία χρόνια έχει «γεννήσει» νέους θρύλους. Νέους ήρωες. Ο Σέρχιο Αγκουέρο και το γκολ του στο τελευταίο λεπτό κόντρα στην ΚΠΡ το 2012 που έφερε το πρώτο, από τα πολλά πρωταθλήματα, δεν γίνεται και δεν μπορεί να σβηστεί. Ή έστω να ξεχαστεί. Όπως και το «Aguerooooooooo» της αγγλικής περιγραφής. Λογικό πέρα ως πέρα.

Πολύ ψηλά είναι επίσης το τέρμα που σημείωσε σε ένα από τα τελευταία παιχνίδια της σεζόν 2018-2019 με τη Λέστερ και ο Βινσέντ Κομπανί με σουτ. Το μοναδικό του γκολ εκτός περιοχής στο πέρασμά του από τους «πολίτες» ήταν αυτό που λέει και μέχρι σήμερα ο Γιούργκεν Κλοπ: game changer.

Ο Νταβίντ Σίλβα ναι μεν μπορεί να έχει πολλές στιγμές μαγείας στο παλμαρέ του. Αλλά μία τέτοια στιγμή δεν του χάρισε η τύχη. Πάντως, σε πολλές από τις 90 ασίστ του που έβγαλε στην Premier League αποδέκτες ήταν είτε ο Αγκουέρο, είτε ο Κομπανί. Και αυτό μάλλον τυχαίο δεν είναι, αφού ο Ισπανός χαφ είχε μία ιδιαίτερη… σύνδεση μαζί τους.

Όπως επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πριν το περίφημο γκολ του Αγκουέρο στο παιχνίδι με την ΚΠΡ το 2012 ήταν το γκολ του Έντιν Τζέκο με κεφαλιά που είχε φέρει το παιχνίδι στα ίσα. Περιττό να πούμε ποιος το είχε εκτελέσει. «Αν δεν είχε μπει σε εκείνη τη φάση αυτό το γκολ, ίσως να μην παίρναμε το πρωτάθλημα», είχε πει χρόνια αργότερα σε μία από τις λίγες του συνεντεύξεις ο ίδιος ο Σίλβα. Και σίγουρα κάτι παραπάνω ξέρει.

Ο Σίλβα ήταν ο… προπομπός του Γκουαρντιόλα

Τα στατιστικά του Νταβίντ Σίλβα είναι κάτι παραπάνω από πλούσια. Όμως, εκεί που πέφτει το μάτι με μία πρώτη επαφή είναι οι πάσες που κατάφερε να γράψει το κοντέρ του. Ο μαγικός του αριθμός φτάνει τις 18.801. Όπου σε κάθε παιχνίδι έδινε περίπου 60,81 πάσες στους συμπαίκτες του.

Ένα πραγματικό κομπιούτερ στο χώρο του κέντρου με εξάταπα για τη Μάντσεστερ Σίτι. Ένας παίκτης που άφησε πίσω του ένα μεγάλο κενό και σίγουρα αυτό θα φανεί σε βάθος χρόνου για τους «πολίτες» του Πεπ Γκουαρντιόλα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πριν τον Ισπανό τεχνικό ένας συμπατριώτης του ήταν εκείνος που έφερε το… τίκι- τάκα στο «Έτιχαντ».

Λογικό και επόμενο οι δυο τους να «κολλήσουν» όταν ο Καταλανός τεχνικός έγινε coach της αγγλικής ομάδας το 2016 με τους δυο τους να έχουν μια δυνατή συνεργασία για τέσσερα ολόκληρα χρόνια τους αντιπάλους τους να χάνουν τον ύπνο από τις… πάσες τους!

Ένας… εν ενεργεία θρύλος!

Ο Νταβίντ Σίλβα ανήκει στους ανθρώπους που ήταν στο σωστό σημείο, τη σωστή στιγμή. Και έμεινε εκεί όσο έπρεπε. Η Μάντσεστερ Σίτι όχι απλά πήρε τίτλους και κέρδισε σε… μπόι όσο ήταν αυτός με τη φανέλα της. Αλλά πραγματικά γιγαντώθηκε. Εκείνος ήταν πάντα πρωταγωνιστής στις επιτυχίες της. Με τον δικό του τρόπο και το δικό του στιλ.

Ο Ισπανός χαφ έμεινε στο «Έτιχαντ» για δέκα ολόκληρα χρόνια. Σχεδόν μία ολόκληρη ποδοσφαιρική ζωή. Και αν στην Ελλάδα -ή και σε άλλες χώρες- περιμένουν τους θρύλους πρώτα να γεράσουν ή ακόμη και να φύγουν από τη ζωή. Στην Αγγλία τους τιμούν όσο ακόμη είναι όρθιοι. Και ο Σίλβα, ο οποίος πλέον φοράει τη φανέλα της Ρεάλ Σοσιεδάδ στα 36, μπορεί να περηφανεύεται γι’ ακόμη έναν λόγο.

Ότι ανήκει σε αυτή τη μικρή κατηγορία ανθρώπων που είδαν τους εαυτούς τους να γίνονται αγάλματα. Και μάλιστα πριν καν κρεμάσει τα παπούτσια του.