Το Debut.gr στέκεται στο νεανικό και άκρως ενδιαφέρον ρόστερ που χτίζουν οι Κίνγκς, που φαντάζει δυνατό φέτος να κάνει την υπέρβαση.

Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε που οι Σακραμέντο Κινγκς έδωσαν το παρών στα play off του πρωταθλήματος. Για την ακρίβεια, από το μακρινό 2006, δηλαδή 16 ολόκληρα χρόνια.

Φέτος λοιπόν με τις κινήσεις που έχουν πραγματοποιήσει, βάζουν υποψηφιότητα ώστε να βρεθούν στις δέκα καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. 

Οι “Βασιλιάδες” κινήθηκαν έξυπνα μέχρι στιγμής αποκτώντας παίκτες σε θέσεις που “πονούσαν”. Η απόκτηση των Μονκ και Χέρτερ, τους δίνει ανάσα έξω από την γραμμή του τριπόντου καθώς και οι δύο διαθέτουν το μακρινό σουτ. 

Ο πρώτος αποκτήθηκε ως ελεύθερος, ενώ ο δεύτερος ανταλλάχθηκε με ένα πακέτο που έστειλε στην Ατλάντα τους Τζάστιν Χόλιντεϊ, Μο Χάρκλες και ένα μελλοντικό πικ πρώτου γύρου.  

Στο ντραφτ επέλεξαν στην τέταρτη θέση τον Κέγκαν Μάρεϊ, τον σμολ φόργουρντ από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Ο νεαρός συστήθηκε στο κοινό της ομάδας στις 3 Ιουλίου, απέναντι στους Γουόριορς για το Summer League. Σημείωσε 26 πόντους, μάζεψε οκτώ ριμπάουντ και ευστόχησε σε πέντε τρίποντα. Πριν από λίγες ημέρες, πάλι για τo Summer League απέναντι στην Οκλάχόμα, σημείωσε 29.

Αυτές οι κινήσεις θα δώσουν φρεσκάδα στην ομάδα, καθώς πέρα από το τρίποντο, τόσο ο Μονκ, όσο και ο Χέρτερ είναι ικανοί να διεισδύσουν προς το αντίπαλο καλάθι. Ο Μάρεϊ είναι ακόμη ένα νέο ταλέντο που μόλις έκανε την εμφάνισή του. 

Οι Μπαρνς και Ντέιβις είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικοί στο σκοράρισμα, γεγονός που κάνει τους Κινγκς μία fun to watch και πολύ ενδιαφέρον ομάδα. 

Το κεφάλαιο Σαμπόνις, Φοξ

Αυτοί που θα πρέπει να βγουν μπροστά όμως, ώστε η χρονιά να είναι επιτυχημένη, είναι οι Φοξ και Σαμπόνις. 

Ο πρώτος πέρυσι πριν την έναρξη της χρονιάς έκανε πενταετή επέκταση συμβολαίου με την ομάδα ύψους 163 εκατομμυρίων ευρώ. Η συνέχεια πάντως δεν εξελίχθηκε όπως την περίμεναν οι φίλοι της ομάδας. 

Ο Φοξ έχασε ένα μέρος της σεζόν καθώς εντάχθηκε στα υγειονομικά πρωτόκολλα και ακολούθησαν τραυματισμοί. Έτσι έμεινε εκτός για αρκετό καιρό και ο αγωνιστικός του ρυθμός είχε πέσει αισθητά.

Η θέση του στην ομάδα ήταν ακόμη και αμφίβολη την περασμένη χρονιά. Ο Χαλιμπάρτον ήταν ο ηγέτης της ομάδας κάνοντας πάρα πολύ καλές εμφανίσεις, όσο αυτός έλειπε. Παρόλα αυτά οι Κινγκς τον αντάλλαξαν στους Πέισερς, παίρνοντας ως αντάλλαγμα τον Ντομάτας Σαμπόνις. 

Τελείωσε την σεζόν με 23,2 πόντους και 5,6 ασίστ κατά μέσο όρο.

Πάντως το ενθαρρυντικό για τους φίλους της ομάδας είναι πως όσο έχει αγωνιστεί μαζί με τον Λιθουανό, ο εκρηκτικός play maker είχε κατά μέσο όρο 28,8 πόντους σε 15 παιχνίδια. 

Από την άλλη ο Λιθουανός σέντερ είναι σταθερός στις καλές εμφανίσεις. Είναι ένας all around παίχτης, με ευχέρεια στο σκοράρισμα αλλά και τις ασίστ. Σημαντικό στοιχείο είναι πως μπορεί να δώσει και μικρές λύσεις στο τρίποντο.  Πέρυσι με θητεία σε δύο ομάδες του ΝΒΑ κατά μέσο όρο είχε 18,9 πόντους , 12,1 ριμπάουντ και 5,2 ασίστ.

Ο Φοξ λοιπόν βρήκε τον παίχτη που χρειαζόταν ώστε να μπορέσει να απελευθερωθεί και να νιώσει άνετα. Ξέρει ότι μπορεί να τροφοδοτεί με πάσες τον Σαμπόνις και αυτός να τελειώνει  τις φάσεις στο αντίπαλο καλάθι. 

Πάντως αν βοηθήσουν και οι υπόλοιποι παίχτες του ρόστερ στο σκοράρισμα, το δίδυμο αυτό θα μπορέσει να πάρει τις ανάσες που χρειάζονται και θα προφυλαχτεί από την κόπωση. Έτσι κι αλλιώς στο ΝΒΑ το πρωτάθλημα είναι  μαραθώνιος.  

Ο παράγοντας Μπαρνς

Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας για την πορεία που θα έχει φέτος στο πρωτάθλημα οι Κινγκς είναι ο Χάρισον Μπαρνς. Ο τριαντάχρονος Αμερικάνος θα διανήσει τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του. 

Αυτό σημαίνει πως όσο δεν ανανεώνει, θα είναι διαθέσιμος για ανταλλαγή. Το Σακραμέντο δεν είναι διατεθειμένο να τον αφήσει ως ελεύθερο την επόμενη χρονιά. Το συμβόλαιό του δεν είναι υψηλό πράγμα που τον κάνει ελκυστικό σε πολλές ομάδες. 

Οι “Βασιλιάδες” πρέπει να κινηθούν έξυπνα και να εντάξουν στο δυναμικό τους παίκτη ή παίκτες που μπορούν να δώσουν λύσεις και βάθος στο ρόστερ. 

Από την άλλη πλευρά είναι δεδομένο, ότι χρειάζονται ακόμη πολύ δουλειά για να μπορέσουν να φτάσουν τους στόχους τους.

Η άμυνά τους όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι το δυνατό τους σημείο και φέτος. Όποτε θα αναγκαστούν να βασιστούν περισσότερο στο επιθετικό τους ταλέντο και την ευχέρεια στο σκοράρισμα. 

Οι Σαμπόνις Φοξ μπορεί να είναι ένα άκρως ενδιαφέρον δίδυμο αλλά σίγουρα θα χρειαστούν βοήθεια, για να πετύχουν τους φετινούς τους στόχους. Θα πρέπει να πάρουν από όλους τους παίχτες του ρόστερ το “κάτι παραπάνω”.

Ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος, το ταλέντο υπάρχει, μένει να το δούμε στην πράξη.