Το -ανεπίσημο- ντεμπούτο του Γκάμπριελ Ζεσούς ήταν κάτι παραπάνω με τη φανέλα της Άρσεναλ, αλλά, μήπως δεν πρέπει να προτρέχουμε;

Πολλά πράγματα στη ζωή είναι συγκυρίες. Ένα ντόμινο από δεδομένα που αλλάζουν και η μία αλλαγή φέρνει κάποια άλλη. Ο Γκάμπριελ Ζεσούς ανήκει στην Άρσεναλ, που έψαχνε επιθετικό από τον Ιανουάριο που έχασε τον Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ. Αλλά και εσχάτως λόγω της φυγής του Αλεξάντρ Λακαζέτ.

Από την άλλη η Μάντσεστερ Σίτι έψαχνε τρόπο να… πουλήσει όσο- όσο τον Βραζιλιάνο στράικερ που θα έμενε ακόμα πιο πίσω στην ιεραρχία, μετά τον ερχομό του Έρλινγκ Χάαλαντ.

Εν τέλει το φλερτ ανάμεσα στους Λονδρέζους και τον Λατίνο στράικερ όχι απλά προχώρησε. Αλλά ήρθαν σε συμφωνία. Ήρθαν σε… γάμο. Και όπως κάθε σχέση, έτσι και αυτή, στην αρχή της φαίνεται πολύ καλή.

Ο νεαρός επιθετικός στο φιλικό κόντρα στη Νυρεμβέργη βρήκε δύο φορές δίχτυα στη νίκη με σκορ 6-3 της Άρσεναλ επί των Γερμανών. Μάλιστα, σημείωσε το πρώτο εξ αυτών σε χρόνο ρεκόρ. Μιας και χρειάστηκε μόλις 90 δευτερόλεπτα για να… ματώσει τα αντίπαλα δίχτυα.

Αλλά τι πραγματικά μπορούν να περιμένουν οι φίλοι των «κανονιέρηδων» από τον νέο τους ήρωα;

Η εικόνα του Ζεσούς στη Μάντσεστερ Σίτι

Πριν την Άρσεναλ και το νέο του ξεκίνημα στο Λονδίνο ο Γκάμπριελ Ζεσούς υπήρξε επί σειρά ετών παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι. Ούτε για ένα χρόνο, ούτε για δύο. Αλλά για πέντε σεζόν υπηρέτησε τους «πολίτες».

Ναι μεν μαζί τους κατάφερε να κατακτήσει αρκετούς τίτλους. Ναι μεν μαζί τους σημείωσε αρκετά γκολ (58 σε 159 ματς στην Premier League). Αλλά ποτέ μα ποτέ δεν ήταν το πρώτο… βιολί.

Ποτέ δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Πεπ Γκουαρντιόλα και των συνεργατών του. Σίγουρα σε μερικές αναμετρήσεις έκανε τη διαφορά. Και έκανε το κάτι… παραπάνω. Δηλαδή αυτό για το οποίο τον χρησιμοποιούσε ο Ισπανός προπονητής.

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι ήταν το Α και το Ω της Σίτι. Ή ο ηγέτης της επίθεσής της. Γι’ αυτό τον λόγο και άλλωστε ο Γκουαρντιόλα φέτος -αλλά και από πέρυσι- του έδινε ολοένα και λιγότερα λεπτά συμμετοχής. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στα μεγάλα ματς δύσκολα ξεχώριζε με τις εμφανίσεις του. Έτσι, ο πρώην προπονητής του εισηγήθηκε την απόκτηση του Έρλινγκ Χάαλαντ.

Μία μεταγραφή που δεν άρεσε στον Ζεσούς που κατάλαβε ότι έπρεπε να φύγει πριν τον… φύγουν.

Τι μπορεί να δώσει στην Άρσεναλ

Κακά τα ψέματα. Σε άλλο επίπεδο η Μάντσεστερ Σίτι. Σε άλλο η Άρσεναλ. Στους πρωταθλητές Αγγλίας ο Γκάμπριελ Ζεσούς θα ήταν πλεονασμός. Αλλά στους Λονδρέζους του Μίκελ Αρτέτα είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμος.

Ο Λατίνος στράικερ μπορεί να δώσει εμπειρία -άλλωστε έχει περάσει πέντε χρόνια στα γήπεδα της Premier League- ποιότητα και μερικά γκολ στους φίλους της Άρσεναλ που από τότε που είδαν τον Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ να υπογράψει το πλουσιοπάροχο συμβόλαιό του το καλοκαίρι του 2020 ξέχασαν πως είναι να έχουν έναν μόνιμο σκόρερ στα πλάνα τους.

Εκτός αυτού ο Ζεσούς φαίνεται ότι μπορεί να «δέσει» πιο εύκολα και λόγω των αρκετών Βραζιλιάνων που υπάρχουν στα αποδυτήρια της Άρσεναλ. Ειδικά με τον Γκάμπριελ Μαρτινέλι μπορούν να δημιουργήσουν ένα δίδυμο με παρόν αλλά και με πολύ περισσότερο μέλλον. Ένα δίδυμο που θα προσφέρει… σάμπα και θέαμα, μετά από καιρό, στο «Έμιρεϊτς».

Τι να μην περιμένουν από εκείνον στην Άρσεναλ

To κλίμα στην Άρσεναλ είναι τελείως διαφορετικό με το πως ήταν πριν από δύο με τρία καλοκαίρια. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος πως ο Μίκελ Αρτέτα βρίσκεται στην καλύτερη φάση της σύντομης καριέρας του στην αγγλική ομάδα.

Μιας και η περσινή σεζόν, ναι μεν ξεκίνησε στραβά, αλλά έκλεισε με θετικό πρόσημο -και ας χάθηκε η έξοδος στους ομίλους του Champions League στο… τσακ- και συνεχίζονται οι καλές και δυνατές μεταγραφές που ξεκίνησαν πριν από περίπου έναν χρόνο.

Αλλά το πολύ καλό ξεκίνημα του Ζεσούς με τη φανέλα της Άρσεναλ μπορεί να δώσει σε μερικούς τα λάθος συμπεράσματα. Ο πήχης για τον έμπειρο επιθετικό ναι μεν πρέπει να είναι υψηλός. Αλλά όχι να φτάσει στον… Θεό και να περιμένουν από εκείνον το ένα γκολ, μετά το άλλο. Γιατί τότε αυτό θα είναι «έγκλημα» με την «τιμωρία» να έρχεται σε λίγους μήνες, όπου θα είναι η απογοήτευση και η… μουρμούρα.

Σίγουρα ο Ζεσούς θα δώσει το κάτι παραπάνω στη νέα του ομάδα. Σίγουρα είναι μεταγραφή που ανεβάζει επίπεδο την επίθεση της Άρσεναλ. Αλλά δεν θα πρέπει να περιμένει κάποιος από εκείνον… θαύματα από την πρώτη του κιόλας σεζόν!