Σαν σήμερα, στις 9 Ιουλίου του 2006, ο Ζινεντίν Ζιντάν... χάρισε το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ιταλία με την ανόητη κουτουλιά του στον Ματεράτσι.

Η Δύση του Βασιλιά, ενός εκ των σπουδαιοτέρων παικτών που πέρασαν ποτέ από το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ήρθε με σκληρό τρόπο. Με τον χειρότερο που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Να είσαι τώρα ο Ζινεντίν Ζιντάν, να αγωνίζεσαι στο τελευταίο ματς της καριέρας σου, με την Εθνική της χώρας σου, σε τελικό Μουντιάλ, να είναι το παιχνίδι στην παράταση ισόπαλο 1-1 και να αποβάλλεσαι!

Εφιάλτης. Όλεθρος. Μία ονειρεμένη, μαγική καριέρα να ολοκληρώνεται έτσι. Ο «Ζιζού» είχε κατακτήσει ήδη το Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη στη Γαλλία το 1998. Δεν ήταν ότι του έλειπε το χρυσό και εντυπωσιακό αυτό τρόπαιο. Αλλά έφυγε από το προσκήνιο με πίκρα. Με τον καημό ότι ουσιαστικά στέρησε το 3ο Μουντιάλ στην ιστορία των «τρικολόρ».

Materazzi: What I really told Zidane... - Football Espana

Στις 9 Ιουλίου 2006, έλαβε χώρα στο πανέμορφο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου ο τελικός του 18ου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ευρωπαϊκή υπόθεση. Ιταλία-Γαλλία. Βέβαια, από τη φάση των «16» εκείνο το Μουντιάλ αποτέλεσε ευρωπαϊκή υπόθεση. 10 από τις 16 ομάδες του πρώτου νοκ άουτ ευρωπαϊκές, 6 από τις 8 των προημιτελικών επίσης και οι 4 των ημιτελικών από τη «Γηραιά Ήπειρο».

Η Ιταλία των 3 Μουντιάλ αντιμετωπίζει τη Γαλλία του ενός. Ένας αρκετά αμφίρροπος τελικός, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στην πράξη. Η ομάδα του Ρεϊμόν Ντομενέκ προηγείται στο 7′ με πέναλτι αλά Πανένκα του Ζιντάν, με την μπάλα να βρίσκει στο οριζόντιο δοκάρι και εν συνεχεία να περνάει τη γραμμή για λίγα εκατοστά. Ρισκαδόρικη, αλλά «μαγική» εκτέλεση.

Η απάντηση δεν αργεί να έρθει. Στο 19′ και έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Αντρέα Πίρλο, ο Μάρκο Ματεράτσι σκοράρει με κεφαλιά διαμορφώνοντας το 1-1, το οποίο έμεινε μέχρι τέλους. Στην παράταση η Γαλλία είναι πιο… ορεξάτη, έχει τις ευκαιρίες της, αλλά η φάση του 110ου λεπτού έμελλε να την καταδικάσει.

Marco Materazzi reveals what he told Zinedine Zidane before headbutt

Τι ακριβώς συνέβη και εξερράγη ο Ζιντάν;

Σε μία προσπάθεια των Γάλλων να απειλήσουν, οι Ιταλοί αμυντικοί διώχνουν την μπάλα και μακριά από αυτή συμβαίνει το μοιραίο. Ο Ζιντάν γυρνάει την πλάτη του στον Ματεράτσι, απομακρύνεται λίγο, ο υψηλόσωμος στόπερ φαίνεται σαν κάτι να του λέει και ο σούπερ σταρ των «τρικολόρ» γυρίζει πίσω επιθετικά ρίχνοντάς του κουτουλιά. Ο Ματεράτσι πέφτει κάτω στο έδαφος και σφαδάζει από τον πόνο. Η εξέλιξη, αναμενόμενη.

Ο διαιτητής της αναμέτρησης, ο Αργεντινός Ελιζόντο, αποβάλλει τον Ζιντάν με απευθείας κόκκινη κάρτα και το πιο «πικρό» αντίο στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο γίνεται πραγματικότητα. Ο «Ζιζού», εξαιτίας αυτής της ανόητης ενέργειάς του, κλείνει την υπέροχη καριέρα του με τον χειρότερο τρόπο. Αποβάλλεται από τελικό Μουντιάλ για μία απαράδεκτη πράξη, που μόνο με το ποδόσφαιρο δεν είχε σχέση, και ουσιαστικά καταδικάζει τη Γαλλία σε ήττα. Στην απώλεια του βαρύτιμου τροπαίου. Με τον ίδιο να «κρεμάει τα παπούτσια του» όντας ηττημένος και ταπεινωμένος.

Η συνέχεια γνωστή. Οι «ατζούρι» επικρατούν των «τρικολόρ» με 5-3 στα πέναλτι, με ήρωα τον Φάμπιο Γκρόσο ο οποίος εκτέλεσε το τελευταίο πέναλτι. Το είχε προφητεύσει άλλωστε για εκείνον ο Μαρσέλο Λίπι: «Είσαι ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής. Εσύ θα χτυπήσεις το τελευταίο πέναλτι».

Η αποβολή του Ζιντάν καταρράκωσε τους συμπαίκτες του, οι οποίοι μετά την αποβολή του έδειχναν να μην έχουν την ίδια ενέργεια με πριν. Η αποβολή του ηγέτη υπήρξε καθοριστική για την έκβαση του 18ου Παγκοσμίου Κυπέλλου…

14 χρόνια μετά ο Ματεράτσι αποκάλυψε ότι είχε πει για την αδερφή του Ζιντάν: «Γύρισε και μου είπε “θα σου δώσω μετά τη φανέλα…” και αυτό που του απάντησα ήταν “προτιμώ την αδερφή σου”… Δεν ήταν και κάτι τόσο κακό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο παλαίμαχος αμυντικός.

Γιατί να μετανιώσει άλλωστε ο Ματεράτσι; Ολόκληρο Μουντιάλ στη χώρα του έδωσε…

Τα highlights του τελικού: