Η Παρί Σεν Ζερμέν μόνο ικανοποιημένη δεν δηλώνει από τους προπονητές που την έχουν αναλάβει και έχουν φύγει νύχτα αλλά με εκατομμύρια.

Πόσο δύσκολο είναι τελικά να αναλάβει κανείς την Παρί Σεν Ζερμέν; Πολύ όπως φαίνεται. Φταίνε οι απαιτήσεις της ομάδας; Φταίνε οι ίδιοι οι προπονητές; Απάντηση δεν θα δώσουμε εμείς. Άλλωστε σε ένα σημείο είναι καθαρά υποκειμενικό το θέμα αυτό. Για άλλους είναι αρκετά αυτά που πετυχαίνουν οι προπονητές της Παρί, για άλλους είναι λίγα. 

Για την ίδια την Παρί, πάντως, δεν είναι αρκετά. Αυτό δείχνει, άλλωστε, και το παρελθόν. Το παρελθόν των… απολύσεων συγκεκριμένα. Τρεις προπονητές που «εμπιστεύθηκε» η Παρί Σεν Ζερμέν δεν την έβγαλαν ασπροπρόσωπη και απολύθηκαν. Δεν έφεραν το πολυπόθητο Champions League στο Παρίσι και οι Παριζιάνοι τους αποδέσμευσαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Το θέμα όμως δεν είναι αυτό.

Το θέμα είναι το πόσα λεφτά έχει δώσει σε αποζημιώσεις η Παρί για όλες αυτές τις απολύσεις. Ποιες όλες βασικά. Τρεις είναι όλες κι όλες. Αλλά τα λεφτά είναι πολλά. Πάρα πολλά. Συγκεκριμένα, 37 εκατομμύρια ευρώ. Τόσα έχουν κοστίσει στην Παρί Σεν Ζερμέν, οι απολύσεις προπονητών, που δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν το όνειρο των ιδιοκτητών της γαλλικής ομάδας, να κατακτήσει το Champions League.

Σε αυτό το ποσό,  πρέπει να προστεθούν τα πέντε εκατομμύρια ευρώ, που πλήρωσε πρόσφατα η πρωταθλήτρια Γαλλίας στην Νις, για να απελευθερώσει τον Κριστόφ Γκαλτιέ, ο οποίος εχθές, παρουσιάσθηκε από τον πρόεδρο των Παριζιάνων, Νασέρ Αλ-Κελαϊφί.

Όλα ξεκίνησαν από τον Λοράν Μπλαν, που ανέλαβε το 2013 και απολύθηκε στις 27 Ιουνίου 2016, συμφωνώντας σε αποζημίωση 22 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο Τόμας Τούχελ, συμφώνησε με την Παρί ΣΖ το 2018 και αποχώρησε στις 24 Δεκεμβρίου 2020, με αποζημίωση επτά εκατομμύρια ευρώ.

Ο τρίτος -και τελευταίος- στην σειρά, είναι ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, την απομάκρυνση του οποίου ανακοίνωσε εχθές επίσημα η Παρί Σεν Ζερμέν, συμφωνώντας σε αποζημίωση 10 εκατομμύρια ευρώ, γιατί είχε ακόμη ένα χρόνο στο συμβόλαιό του.