Οι Έλληνες πλέον έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους εκτός συνόρων. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι παίκτες;

Εν αντιθέσει με τα παλαιότερα χρόνια, πλέον αρκετοί Έλληνες παίκτες εκπροσωπούν τη χώρα μας στο εξωτερικό. Κάτι που κάποτε έμοιαζε πολύ μακρινό και σπάνιο επιτέλους άρχισε, σιγά σιγά, να γίνεται καθημερινότητα. Με το τέλος της σεζόν 21-22 αυτοί είναι οι Έλληνες που έπαιξαν μπάλα εκτός συνόρων.

Έλληνες

Δημήτρης Γιαννούλης (Νόριτς)

Τον Ιανουάριο του 2021 ο Δημήτρης Γιαννούλης γίνεται μέλος των «καναρινιών» σαν δανεικός. Μάλιστα μέρος του συμβολαίου του ανέφερε πως εάν η Νόριτς ανέβαινε στην Πρέμιερ Λιγκ εκείνη τη χρονιά, ήταν υποχρεωμένη να τον αγοράσει. Έτσι και έγινε. Στο πρωτάθλημα της Τσάμπιονσιπ ο Γιαννούλης άργησε να προσαρμοστεί όμως με τον καιρό έδειξε να βρίσκει ρυθμό. Εντέλει, ο διεθνής αριστερός οπισθοφύλακας κατάφερε να εδραιωθεί και να πατήσει χορτάρι στην Πρέμιερ Λιγκ.

Πλέον μετράει συνολικά 32 εμφανίσεις και η νέα σεζόν θα τον βρει ξανά στη πρωτάθλημα της Τσάμπιονσιπ καθώς η Νόριτς υποβιβάστηκε. Ο Γιαννούλης έδειξε ότι μπορεί να συνεισφέρει θετικά στον αγωνιστικό χώρο με πολλές προσδοκίες. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Δεκέμβρη του 2021 αναδείχθηκε και ως ο πολυτιμότερος παίκτης κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Έλληνες

Τάσος Δουβίκας (Ουτρέχτη)

Στις 23 Απριλίου του 2021 ο Τάσος Δουβίκας ανακοινώθηκε επίσημα από την Ουτρέχτη με 4ετές συμβόλαιο. Ο ταλαντούχος Έλληνας επιθετικός έδειξε αμέσως για το τι είναι ικανός. Πέτυχε το πρώτο του γκολ κόντρα στη Σπάρτα Ρότερνταμ σε μια εμφατική νίκη με 4-0 υπέρ των γηπεδούχων. Ακολούθησαν και άλλα γκολ και πολύ καλές εμφανίσεις με αποκορύφωμα την εμφάνισή του κόντρα στη Καμπούρ. Σε αυτό το παιχνίδι ο Δουβίκας πέτυχε 2 γκολ και έδωσε μια ασίστ ολοκληρώνοντας την ανατροπή για την ομάδα του από 0-2 σε 3-2. Όπως ήταν αναμενόμενο ανακηρύχθηκε και ο πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα.

Το τέλος της σεζόν βρίσκει τον Έλληνα επιθετικό να έχει συμπληρώσει 34 συμμετοχές, 10 γκολ και 3 ασίστ και την Ουτρέχτη να τερματίζει 7η στο ολλανδικό πρωτάθλημα. Μόλις στα 23 του χρόνια, ο Δουβίκας σίγουρα έχει όλο το μέλλον μπροστά του για να συνεχίσει να εκπροσωπεί τους Έλληνες στο εξωτερικό.

Έλληνες

Βαγγέλης Παυλίδης (Άλκμααρ)

Ακόμα ένας πολύ ταλαντούχος Έλληνας επιθετικός που διαπρέπει στο εξωτερικό είναι ο Βαγγέλης Παυλίδης. Τον Ιούλιο του 2021 υπογράφει με την Άλκμααρ αφήνοντας την Βίλεμ. Στην τελευταία είχε πραγματοποιήσει 82 συμμετοχές, 33 γκολ και 14 ασίστ από το 2018 δείχνοντας το ποιόν του και με το παραπάνω. Ανάλογη πορεία πραγματοποίησε και φέτος στην Άλκμααρ. Το πρώτο του γκολ το πέτυχε κόντρα στη Χέρεενφεν τον Αύγουστο του ’21.

Μερικά από τα κατορθώματα του 23χρονου Παυλίδη ήταν τα εξής:

Αποτέλεσε έναν από τους 11 υποψήφιους για την διεκδίκηση του βραβείου Πούσκας για το 2021. Έγινε ο πρώτος παίκτης, μετά τον Ρόμπεν το 2002, που πέτυχε 2 εκτός έδρας γκολ κόντρα στον Άγιαξ με δυο διαφορετικές ομάδες (Βίλεμ, Άλκμααρ) σε ένα χρόνο. Το κοντέρ σταμάτησε στις 44 συμμετοχές με 21 γκολ για τον Έλληνα διεθνή, βοηθώντας και με τον παραπάνω την Άλκμααρ να τερματίσει 5η στο πρωτάθλημα. Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους και σίγουρα περιμένουμε πολλά στο μέλλον από αυτόν τον παίκτη.