O Σαμίρ Ναρσί παραμένει ένας κακομαθημένος «μικρός πρίγκιπας»
Κανείς δεν θυμάται τα γενέθλια του Σαμίρ Νασρί. Ή ακόμα και την ύπαρξή του. Αλλά ο Γάλλος έγινε προσφάτως 35 ετών.
Στη σήμερον εποχή δεν είναι λίγοι οι παίκτες που αγωνίζονται μέχρι τα δεύτερα «άντα». Ο Σαμίρ Νασρί θα μπορούσε πολύ εύκολα να είναι ακόμα στην ενεργό δράση. Μιας και στις 26 Ιουνίου έγινε 35 ετών και με τη βούλα.
Ωστόσο, η καλοπέραση, τα ακριβά φαγητά και η κακή εξωγηπεδική ζωή ήταν εκείνα που διάλεξε και όχι οι προπονήσεις ή τα δύσκολα ματς. Οπότε στην ουσία έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση εδώ και καιρό.
Παρόλα αυτά για όσο καιρό ήταν αυτός που έπρεπε. Ή ήταν έστω σοβαρός κατάφερε να μας χαρίσει ουκ ολίγες στιγμές ποδοσφαιρικής μαγείας. Ποδοσφαιρικής αλητείας. Στιγμές που τον εδραίωσαν ως τον «μικρό πρίγκιπα».
Αλλά σε αντίθεση με τον πρωταγωνιστή του Αντουάν Ντε Σεντ Εξιπερί το φινάλε δεν ήταν μαγικό. Δεν ήταν ονειρικό. Από την ώρα και τη στιγμή που ο Γάλλος αποχώρησε από την Άρσεναλ, αντί να κάνει το μεγάλο limit up με τη Μάντσεστερ Σίτι γύρισε με γοργά βήματα προς τα πίσω.
Η καριέρα του που ήταν έτοιμη να γίνει success story έγινε παράδειγμα προς αποφυγήν. Ο Σαμίρ Νασρί έδειξε αλαζονεία, καβάλησε το καλάμι και εν τέλει το πλήρωσε πολύ ακριβά. Συνήθως λένε για τον βασιλιά που έγινε ή έμεινε γυμνός. Σε αυτή την ιστορία, όμως, ο αυτό συνέβη με τον «μικρό πρίγκιπα» από το Σεπτέμς Λε Βαλόνς.
Η αρχή ήταν ιδανική για τον Νασρί
Δεν χρειάζεται να έχεις φάει μία ζωή στο διάβασμα. Ή στα θρανία. Όλοι λίγο ως πολύ γνωρίζουν ότι τα περισσότερα παραμύθια ξεκινάνε ιδανικά, κάπου στην πορεία χαλάνε για τα καλά και στο φινάλε έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα. Σωστά; (ρητορική η ερώτηση δεν ακούω- περιμένω κάποια απάντηση).
Ο Νασρί γεννήθηκε σε ένα προάστιο της Μασσαλίας από γονείς Αλγερινούς. Ωστόσο, δεν άργησε να καταλάβει ότι από μικρός της… μιλούσε. Γι’ αυτό το λόγο και όλα τα παιδάκια της γειτονίας τον ήθελαν στην ομάδα τους. Μιας και μαζί του η νίκη ήταν σχεδόν σίγουρη.
Τα… όργια που έκανε ο πιτσιρικάς έγιναν γνωστά από στόμα σε στόμα. Έτσι, δεν άργησε και πολύ η ώρα και η στιγμή που θα έκανε το επόμενο μεγάλο βήμα. Ένας σκάουτερ της Μαρσέιγ -που έκοβε το μάτι του- τον… μπαγλαρώνει και τον πηγαίνει κατευθείαν στις ακαδημίες του συλλόγου. Ήδη από τις πρώτες προπονήσεις όλοι παραμιλάνε μαζί του. Όλοι ξερογλείφονται και πίνουν νερό στο όνομα του Φρέντι Ασολέν, όπου μαζί του ξεκίνησαν να βλέπουν όνειρα πολλών εκατομμυρίων.
Μία είναι η ουσία ότι ο Νασρί δεν έχει… ουσία!
Στο ποδόσφαιρο πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία. Όπως στο Γινγκ και το Γιανγκ. Όπως είχε πει και ο θρυλικός Γιόχαν Κρόιφ: «Ποδόσφαιρο χωρίς αποτέλεσμα είναι σαν να πηγαίνεις στο τσίρκο. Ποδόσφαιρο που έχει μόνο αποτέλεσμα και χωρίς θέαμα είναι απλά βαρετό» και ταιριάζει γάντι στο πέρασμα του Σαμίρ Νασρί με τη Μαρσέιγ.
Ο νεαρός από το 2004 είχε υπογράψει κιόλας πολυετές συμβόλαιο. Μαζί του οι Φωκαείς έκαναν μέχρι και όνειρα πρωταθλήματος. Από τεχνική κατάρτιση και ταχύτητα ο νεαρός -τότε- μέσος είχε άριστα! Δέκα με τόνο.
Ωστόσο, λίγο ότι κράταγε την μπάλα περισσότερο απ’ ό,τι θα έπρεπε. Κάτι ότι δεν είχε και την κατάλληλη βοήθεια ή κάποιον να του δείξει πως να γίνει πιο αποτελεσματικός έμεινε στο… μέλι- μέλι και από τηγανίτα τίποτα. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και στα στατιστικά του, όπου μετά βίας είχε διψήφια νούμερα όσο καιρό βρισκόταν στη γαλλική ομάδα.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νασρί είχε σε 165 εμφανίσεις 12 γκολ και 19 ασίστ. Παρόλα αυτά ο Αρσέν Βενγκέρ ήταν σίγουρος για την επιλογή του όσον αφορά τον «μικρό πρίγκιπα» που έδειχνε έτοιμος για νέες περιπέτειες.
Arsene knows…
Ο Αρσέν Βενγκέρ είχε παντού μάτια και αυτιά όσον αφορά τη γαλλική αγορά. Η Άρσεναλ είχε στα μπλοκάκια της τον Σαμίρ Νασρί από το 2004. Ωστόσο, ο Αλσατός περίμενε υπομονετικά και καρτερικά, ώστε ο πιτσιρικάς να μεγαλώσει και να είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα.
Αυτό εν τέλει έγινε το καλοκαίρι του 2008. Η αγγλική ομάδα έβγαλε από τα ταμεία της 16 εκατομμύρια λίρες και τον έντυσε στα χρώματά της. Η εν λόγω κίνηση ήταν μία από τις πιο καλές, μιας και δεν κόστισε πολλά χρήματα, με τους Λονδρέζους να χαίρονται έναν ποδοσφαιριστή παγκόσμιας κλάσης στην καλύτερη φάση της καριέρας του.
Ο Νασρί «κούμπωσε» ιδανικά στο κέντρο της Άρσεναλ. Έτσι, οι «κανονιέρηδες» μπορούσαν να πουν πως με τη δική του προσθήκη είχαν μία από τις καλύτερες μεσαίες γραμμές εκείνη την εποχή με τους: Σεσκ Φάμπρεγας, Τόμας Ροζίσκι, Αλεξάντερ Σονγκ, Τζακ Γουίλσιρ, Άαρον Ράμσεϊ και Αμπού Ντιαμπί με τους Αντρέι Αρσάβιν και Ρόμπιν Φαν Πέρσι να εκτοξεύουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα.
https://www.youtube.com/watch v=WkXZRHG5RxQ&ab_channel=iGooner
Ακόμη και έτσι, όμως, κάποια μεγάλη κούπα δεν ήρθε στην Άρσεναλ για τα επόμενα χρόνια. Απλά καλό ποδόσφαιρο, το οποίο επισφραγίστηκε επί της ουσίας με την εντός έδρας νίκη επί της Μπαρτσελόνα -και δη με ανατροπή- με σκορ 2-1 με τον Νασρί να δίνει την πάσα της νίκης για το γκολ του Αντρέι Αρσάβιν.
Οι φιλοδοξίες και τα λεφτά με… ουρά «έφαγαν» τον Νασρί!
Την ώρα που ο Αρσέν Βενγκέρ έφτιαχνε πετραδάκι- πετραδάκι την τελευταία -όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων- ομάδα της Άρσεναλ που μπορούσε να αποδώσει ποδόσφαιρο υψηλό απαιτήσεων και να κοντράρει στα ίσα κάθε αντίπαλο οι λογαριασμό της Μάντσεστερ Σίτι γέμισαν πετρέλαιο και πολλά- πολλά χρήματα.
Οι «πολίτες» δεν άργησαν να… ξεδοντιάσουν με συνοπτικές διαδικασίες τους Λονδρέζους που ξέμεναν από παίκτες μα και από φιλοδοξίες. Έτσι, μέσα σε λίγο καιρό οι γαλάζιοι του Μάντσεστερ είχαν αγοράσει από την Άρσεναλ τους: Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ, Γκαέλ Κλισί, Κόλο Τουρέ, Μπακαρί Σανιά και φυσικά τον Σαμίρ Νασρί.
Ο Γάλλος αν και περνούσε καλά στην Άρσεναλ ήθελε να πάει κάπου που θα είχε παραπάνω πιθανότητες για να διεκδικήσει κάτι. Είτε αυτό μεταφράζεται ως Champions League (Error 404), είτε Premier League.
Ωστόσο, εκείνη την εποχή η Σίτι έκανε τη μία καλή μεταγραφή -ειδικά από τη μέση και μπροστά- μετά την άλλη. Οι επιλογές για τον Ρομπέρτο Μαντσίνι ήταν πολλές και ο Νασρί συνήθως δεν ήταν μέσα σε αυτές. Βάλτε και μέσα σε όλα και μερικούς τραυματισμούς που είχε και θα καταλάβετε/ θυμηθείτε γιατί το πέρασμα του Γάλλου από το «Έτιχαντ» δεν είχε την επίδραση, όπως στο «Έμιρεϊτς».
Στην ουσία είχε ξεκινήσει η κάτω βόλτα για τον σπουδαίο «μικρό πρίγκιπα».
Samir Nasri at Manchester City
Apps: 176
Goals: 27
Assists: 40
PL Titles: 2
League Cups: 2
Community Shield: 1🏆🏆🏆🏆🏆 pic.twitter.com/MhFZVDwigK
— City Chief (@City_Chief) August 20, 2017
Ο πρίγκιπας που δεν έγινε ποτέ βασιλιάς. Αλλά… βάτραχος!
Κλείνοντας αυτό το κείμενο αν σκεφτεί κανείς που βρισκόταν ή το τι έκανε τα τελευταία χρόνια ο Σαμίρ Νασρί από την ώρα και τη στιγμή που έφυγε από τη Μάντσεστερ Σίτι, τότε ας μιλήσει με τις αρμόδιες αρχές για να φύγει καπάκια για… NASA!
Ο Γάλλος ήταν μονίμως με μία βαλίτσα στο χέρι. Μιας και μετά τους «πολίτες» ακολούθησαν: Σεβίλλη, Αντάλιασπορ, Γουέστ Χαμ και Άντερλεχτ. Δεν είναι σχήμα λόγου. Ούτε ακόμη μία δημοσιογραφική υπερβολή το παρακάτω. Αλλά οι συμμετοχές που είχε στο φινάλε της καριέρας του ο Νασρί με μεγάλη δυσκολία οver 20!
Πιο συγκεκριμένα, ο Γάλλος μέσος που κάποτε δεν έβγαινε αν δεν ήταν τραυματίας μέσα σε τρία χρόνια (2017-2020) είχε: οκτώ ματς με την Αντάλιασπορ, πέντε με τη Γουέστ Χαμ και άλλα επτά με την Άντερλεχτ.
Σίγουρα το φινάλε σε αυτό το παραμύθι δεν είναι τέλειο. Δεν είναι ιδανικό. Αλλά εμείς θα θυμόμαστε όλα τα παρακάτω για τον Σαμίρ Νασρί που πλέον βρίσκεται στην αφάνεια.