Στο μικροσκόπιο του Debut.gr μπαίνει ο Τζον Κόρφας, ένας παίκτης με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του αλλά πάνω από όλα ένα ιδιαίτερο στυλ.

Στην μνήμη των μπασκετόφιλων, κάθε παίκτης αφήνει το δικό του «στίγμα». Υπάρχουν παίκτες με ιδιαίτερη εξωτερική εμφάνιση, παίκτες με επιθετικές ή αμυντικές αρετές και παίκτες με ηγετικές-προπονητικές ικανότητες μέσα στο παρκέ. Για τον «Τεν-Τεν» ισχύει κάτι από όλα. Παίκτης με πολλές επιθετικές ικανότητες, πιεστική άμυνα και πάνω από όλα ιδιαίτερο στυλ. Ο Τζον Κόρφας στο μικροσκόπιο του Debut.gr. 

Σήμα κατατεθέν του ΠΑΟΚ

Ο Τζον Κόρφας γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου του 1962 στο Άκρον του Οχάιο από γονείς ελληνικής καταγωγής. Αποτελούσε έναν από τους καλύτερους παίκτες του κολεγίου και παρά το σωματότυπό του αποτελούσε ένα φιλόδοξο πρότζεκτ. Το 1986 ο ΠΑΟΚ έμαθε για τον 24χρονο τότε Κόρφα και έθεσε αμέσως ως στόχο την απόκτησή του. Πολλοί είχαν αντιρρήσεις κυρίως λόγω του ύψους του αλλά ο ίδιος ήταν αυτός που θα έδινε τις απαντήσεις. Μάλιστα, με το που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα ξεκίνησε αμέσως τη σκληρή δουλειά.

Ο Κόρφας από την πρώτη του κιόλας χρονιά στον ΠΑΟΚ έδειξε ότι ήταν έτοιμος για μεγάλα πράγματα. Μπορεί από τη συνεργασία αυτή να μην εξελίχθηκαν όλα όπως θα τα ήθελε αλλά αναμφισβήτητα αποτελούσε ένα από τα τοπ ονόματα της εποχής. Ξεχώριζε για το ρυθμό που έδινε στο παιχνίδι καθώς και για το σουτ με το ένα χέρι.

Ο Κόρφας αποτελούσε ένα πολύτιμο γρανάζι για τον «Δικέφαλο του Βορρά» και με 16,3 πόντους κατά μέσο όρο αυτό αποδεικνύεται εύκολα. Παρά τα μεγάλα αυτά ποσοστά, η μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα δεν ερχόταν ενώ και στην Ευρώπη ο ίδιος δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής. «Πρέπει να γραφτώ στο βιβλίο Γκίνες: είμαι ο μόνος καλαθοσφαιριστής που έλειψε και από τους τρεις τελικούς που έπαιξε η ομάδα του!» είχε δηλώσει ο ίδιος.

Αφού έληξε ο τριετής αποκλεισμός τότε μπόρεσε να αγωνιστεί με τα «ασπρόμαυρα» και στην Ευρώπη. Το 1991 κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων (δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής) και το 1992 το πολυπόθητο πρωτάθλημα Ελλάδος. Ακολούθησαν ακόμα δύο τρόπαια. Το Κύπελλο Κόρατς το 1994 και το κύπελλο Ελλάδος το 1995. Φυσικά σε όλες αυτές τις κατακτήσεις ο ίδιος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.

H απώλεια του πατέρα του τον οδήγησε σε χαμηλότερες «πτήσεις» από αυτές που μας είχε συνηθίσει. Από την άλλη ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε αρκετά οικονομικά προβλήματα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Κόρφας να μείνει ελεύθερος. «Έμαθα από την τηλεόραση πως φεύγω από τον ΠΑΟΚ» σχολίασε ο Κόρφας φανερά απογοητευμένος.

Το τέλος της καριέρας του και στροφή στην προπονητική

Ο Κόρφας κυκλοφορώντας ελεύθερος στην αγορά προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων. Έτσι, το 1995 υπέγραψε με τον Παναθηναϊκό του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς. Έχοντας στο πλάι του πρωτοκλασάτα ονόματα της εποχής έκανε δύο πολύ καλές σεζόν και κατέκτησε τα τρόπαια που έλλειπαν από την «φαρέτρα» του. Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Euroleague) στο Παρίσι το 1996 και το Διηπειρωτικό της ίδιας χρονιάς. Επίσης με τον Παναθηναϊκό έφτασε μέχρι την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος το 1996.

Μετά το τέλος της επιτυχημένης συνεργασίας του με τους πράσινους θα αγωνιστεί για μία σεζόν (1997-1998) με την ομάδα του Ηρακλείου. Την επόμενη χρονιά μέχρι και το 2000 αγωνίστηκε με τα ιστορικά χρώματα του Αμαρουσίου, βοηθώντας την ομάδα στην καθιέρωση της στα μεγάλα σαλόνια της Ελλάδας.

Η προπονητική του διαδρομή ήταν αρκετά σύντομη. Τον Απρίλιο του 2008 ανέλαβε προπονητής στον ΠΑΟΚ και τον Ιανουάριο του 2010 βρέθηκε στον πάγκο του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Ακόμα, για 2 χρόνια ήταν προπονητής της ΧΑΝΘ.

Αναμφισβήτητα, ο Κόρφας αποτελεί έναν παίκτη που κουβαλά μία τεράστια καριέρα στις πλάτες τους. Ολοκλήρωσε την καριέρα του όντας τέταρτος πασέρ και έκτος σκόρερ στην Α1 . Μάλιστα, για τρεις συνεχόμενες season ανακηρύχθηκε ο πιο εύστοχος παίκτης από την γραμμή των βολών με ποσοστό πάνω από το 90% και την season 1989 ήταν ο πιο εύστοχος παίκτης του πρωταθλήματος στα τρίποντα.

Αν έρθει στο μυαλό μας ο παίκτης Κόρφας, οι περισσότεροι θα μιλήσουν και για το σουτ με το ένα χέρι. Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι που θα πουν για την μπουνιά στον Ράντοβιτς. Ο παίκτης του Ερυθρού Αστέρα τον προκαλούσε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ο Κόρφας κάποια στιγμή ξέφυγε από τα όρια και χτύπησε τον αντίπαλο του. Δεν είναι τυχαίο πως αυτό το στιγμιότυπο αναπαράγεται ακόμα και σήμερα.

Ο ίδιος τα τελευταία χρόνια απέχει από τις δημόσιες εμφανίσεις και δεν απασχολεί την μπασκετική επικαιρότητα. Απομονωμένος από τα φώτα της δημοσιότητας έχει παραδώσει την σκυτάλη στον γιο του Στέφανο Κόρφα, ένα τεράστιο ταλέντο και φιλόδοξο project για κάθε ομάδα. Οπότε ποιος ξέρει; Ίσως κάποιος νέος Κόρφας να απασχολήσει ευχάριστα στο μέλλον την μπασκετική κοινότητα. Όπως είχε κάνει και ο «Τεν-Τεν».