Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται σε εποχή Τεν Χαγκ ήδη και ο νέος κόουτς των «κόκκινων διαβόλων» έχει ήδη κάποιους άσους στο μανίκι του.

Έχει περάσει μόλις ένας μήνας από την ολοκλήρωση της περασμένης σεζόν και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει βρεθεί ήδη στο προσκήνιο. Για καλό λόγο; Όχι, αλίμονο. Οι φίλοι της τη βλέπουν να είναι νωχελική στη μεταγραφική περίοδο, όταν όλες οι υπόλοιπες ομάδες ενισχύονται σε κομβικές θέσεις. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι αναφορές από κύκλους της ομάδας ως προς την επιστροφή των δανεικών της Γιουνάιτεντ. Όχι πως είναι «απάντηση» στις γκρίνιες των οπαδών, αλλά μάλλον προσπαθούν να εξηγήσουν αυτή την… καθυστέρηση στην είσοδο της στο μεταγραφικό παζάρι. Ότι δηλαδή ο Τεν Χαγκ θέλει να δει όλους τους παίκτες πριν φτιάξει τη λίστα του για το ποιες θέσεις θα καλύψει ενόψει της σεζόν. Σωστό; Λάθος, πάντως, δεν είναι. Λογική έχει, αλλά πάμε στο… παρασύνθημα.

Όσα λιγότερα λέγονται για τη σεζόν 2021/22 τόσο το καλύτερο. Μία σεζόν που στο στρατόπεδο της Γιουνάιτεντ φαίνεται ήδη 2.000 έτη φωτός μακριά. Η άφιξη του Έρικ Τεν Χαγκ έχει γεμίσει τον τόπο με μια νέα αισιοδοξία και όλοι στο κλαμπ ανυπομονούν με θετικότητα.

Αυτό θα μπορούσατε να το δείτε σε πολλές από τις φωτογραφίες που κοινοποιούνται στα social της ομάδας. Δεν υπάρχει γκρίνια. Ούτε προβληματισμός. Υπήρχε φρεσκάδα στα πρόσωπα των παικτών και χαλαρότητα στις διαθέσεις τους. Και σαφώς αυτό δεν οφείλεται μόνο στο τέλος της προηγούμενης σεζόν ή στις διακοπές λίγων εβδομάδων που μόλις απόλαυσαν.

Η άφιξη του Τεν Χαγκ σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Για όλους. Τις επόμενες εβδομάδες, ο Ολλανδός θα προσέχει πολύ κάθε παίκτη και κάθε μικρή λεπτομέρεια που μπορεί να εντοπίσει. Και ποιος ξέρει τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη σύνθεση της ομάδας; Θα μπορούσε έστω να κάνει κάποιες αρκετά ριζικές αλλαγές; Ας τα πάρουμε από την αρχή. Για ποιους δανεικούς μιλάμε καταρχάς.

Η ελπίδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έρχεται από τη Γαλλία;

Ο Άντονι Μαρσιάλ για παράδειγμα. Ο Γάλλος την πρώτη μέρα στο Carrington ενσάρκωσε τη νέα, αισιόδοξη ατμόσφαιρα στην ομάδα και δεν είναι περίεργο. Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν δύσκολα για τον ίδιο. Από μια λαμπρή σεζόν 2019/20, όταν σημείωσε 23 γκολ και αναδείχθηκε ο καλύτερος παίκτης της χρονιάς, αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών και έχασε τη θέση του. Πέρασε το δεύτερο εξάμηνο του 2021/22 στη Σεβίλλη, όπου οι τραυματισμοί τον βασάνισαν για άλλη μια φορά.

Αλλά υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για τον Μαρσιάλ με τον Τεν Χαγκ. Κορυφαίος επιθετικός της Γιουνάιτεντ πέρυσι ήταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος σημείωσε 24 γκολ, αλλά ο Πορτογάλος θρύλος είναι 37 ετών και μάλλον απίθανο να παίξει σε κάθε παιχνίδι. Με τον Έντινσον Καβάνι να φεύγει, ο Μαρσιάλ έχει ξεκάθαρο δρόμο για αρκετά λεπτά βασικού. Ταυτόχρονα, φυσικά και πιθανότητες να εντυπωσιάσει, αν μπορέσει να ενθουσιάσει τον Τεν Χαγκ κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας. Άλλωστε, θα συνεργαστεί με έναν νέο προπονητή που έχει ισχυρό ιστορικό όσον αφορά την αναζωογόνηση των παικτών. Τρανό παράδειγμα ο Σεμπαστιέν Αλέ, ο οποίος αγωνίστηκε στη Γουέστ Χαμ πριν το μεγάλο του «μπαμ» υπό τον Τεν Χαγκ στον Άγιαξ.

Ένας αποφασιστικός, χωρίς τραυματισμούς Μαρσιάλ μπορεί να είναι μια τεράστια ώθηση για τη Γιουνάιτεντ, παρά τις δυσκολίες των τελευταίων δύο σεζόν.

Καλός ο Μαρσιάλ, αλλά με τους μπακ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τι γίνεται;

Οι θέσεις των μπακ είναι εξίσου σημαντικοί για τη Γιουνάιτεντ. Ο Μπράντον Γουίλιαμς πέρασε το 2021/22 ως δανεικός στη Νόριτς με συμμετοχή στην Πρέμιερ Λιγκ. Τα καναρίνια υποβιβάστηκαν, αλλά ο ίδιος ήταν ένα από τα πραγματικά φωτεινά σημεία τους. Εντυπωσίασε τους πάντες στην Carrow Road με τα ανταγωνιστικά ένστικτα και την αυτοπεποίθηση που τον έκαναν για πρώτη φορά αγαπητό στους οπαδούς της United.

Είναι «ντόπιος», προϊόν της ακαδημίας ενώ έχει ήδη 50 εμφανίσεις στην πρώτη ομάδα στο όνομά του. Χρησιμοποιεί και τα δύο πόδια και μπορεί να παίξει και στις δύο πλευρές. Ο Γουίλιαμς, όμως, έχει τέσσερις ακόμη έμπειρους αμυντικούς που εμποδίζουν την πορεία του προς την αρχική ενδεκάδα. Από αυτούς βέβαια μόνο ο Ντιόγκο Νταλότ κατάφερε να φτάσει τις 30 εμφανίσεις την περασμένη σεζόν. Ο Λουκ Σο, ο Άλεξ Τέγιες και ο Άαρον Γουάν-Μπισάκα έχουν όλοι τις ειδικές δεξιότητές τους, αλλά κανένας δεν μπορεί να υπερηφανεύεται για την προσαρμοστικότητα του στην ομάδα. Ο Γουίλιαμς αντίθετα δείχνει πως μπορεί να εγκλιματιστεί και οι δύο θέσεις του μπακ είναι ελεύθερες για τον «πιτσιρικά» μέσα στη σεζόν.

Ένας άλλος Red που πέρασε την περασμένη σεζόν ως δανεικός ήταν ο Άξελ Τουανζέμπε. Ο ταλαντούχος αμυντικός έχει υπομείνει μια σειρά από προβλήματα τραυματισμών τα τελευταία χρόνια και περαιτέρω προβλήματα περιόρισαν τον χρόνο του τόσο στην Άστον Βίλα όσο και στη Νάπολι το 2021/22. Έχει δείξει, όμως, τι μπορεί να προσφέρει. Το βράδυ που «σκόρπισε» τον Εμπαπέ στο Παρίσι ακόμα μνημονεύεται από τους οπαδούς. Είναι ένας πανίσχυρος και εντυπωσιακός χαρακτήρας και παρά τη δύναμη της Γιουνάιτεντ στη θέση των σέντερ μπακ, τόσο ο Χάρι Μαγκουάιρ όσο και ο Ραφαέλ Βαράν έχουν χάσει την εμπιστοσύνη που τους είχε ο κόσμος. Ο Τουανζέμπε φυσικά μπορεί να παίξει στο κεντρικό χαφ, κάτι που είναι άλλος ένας άσος στο μανίκι του.

Και φυσικά, ο κύριος Φαν ντε Μπεκ

Οι αναμνήσεις από τα γκολ του Ντόνι Φαν ντε Μπεκ στο Champions League κατά τη διάρκεια της εκπληκτικής πορείας του στο Άμστερνταμ εξακολουθούν να μνημονεύονται. Και αναμφίβολα ο ίδιος θα αισθάνεται αισιόδοξος για το ενδεχόμενο του restart της καριέρας του στη Γιουνάιτεντ υπό τον πρώην προπονητή του. Πέρασε την περασμένη σεζόν ως δανεικός στην Έβερτον. Εκεί μέτρησε πολύ χρόνο συμμετοχής σε μια εξαιρετικά απαιτητικής σεζόν για τους Toffees. Ο Ολλανδός μπορεί να παίξει οπουδήποτε στη μεσαία γραμμή, είτε σε αμυντική θέση, είτε σε box-to-box ρόλο, είτε ακόμα και στο νούμερο 10 που πρωταγωνιστεί ο Μπρούνο. Με την εμπιστοσύνη του Τεν Χαγκ, θα ελπίζει να αναζωπυρώσει τη φόρμα που έβγαλε όταν φόρεσε τα ερυθρόλευκα του Άγιαξ.