Το Debut.gr και ο Μαλγαρινός Δημήτρης γυρνάνε τα χρόνια πίσω και θυμούνται τα (άγνωστα στο ευρύ κοινό) χρόνια του Γιασικεβίτσιους στο NBA.

Ο Γιασικεβίτσιους αποτελεί αυτή την στιγμή έναν από τους πιο πολυσυζητημένους προπονητές στην Ευρώπη, λίγοι όμως γνωρίζουν ότι αγωνίστηκε ως παίκτης και στο NBA. Η αποτυχία της Μπαρτσελόνα στο πρωτάθλημα όπως και η συνεχόμενη χρονιά που δεν κερδίζει την Euroleague έφεραν το όνομα του Σάρας ξανά στο προσκήνιο. Ο Λιθουανός προπονητής κατηγορήθηκε ευθέως για το “σκακιστικό” μπάσκετ που παίζει χωρίς να αφήνει το ταλέντο των παικτών του να εκτυλιχθεί στο γήπεδο. Και αν μη τι άλλο υπάρχει και περισσεύει το ταλέντο στην Μπαρτσελόνα. Ωστόσο το παρών κείμενο δεν θα ασχοληθεί με τα προπονητικά χρόνια του Σάρας. Αντιθέτως θα εστιάσει στα χρόνια του ως παίκτης.

Ο Λιθουανός είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό από την απόλυτα πετυχημένη θητεία του στον Παναθηναϊκό. Στο ευρωπαϊκό κοινό είναι επίσης γνωστός από τα επίσης απόλυτα πετυχημένα περάσματα του από την Μακάμπι και την Μπαρτσελόνα. Όμως πολύ λίγοι θυμούνται τα χρόνια του Γιασικεβίτσιους στο NBA.

O νυν προπονητής Μπαρτσελόνα αποφάσισε το 2005 αυτό που φαινόταν βουνό για τους Ευρωπαίους γκαρντ της εποχής. Να δοκιμάσει την τύχη του στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη. Είχαν προηγηθεί 2 ιδανικές σεζόν με την Μακάμπι όπου κέρδισε back to back την Euroleague και το εγχώριο πρωτάθλημα και κύπελλο. Ουσιαστικά κάνοντας το treble σε διαδοχικές χρονιές και έχοντας στο βιογραφικό του ήδη μια κατάκτηση Euroleague με την Μπαρτσελόνα. Σε ηλικία 29 χρονών, ο Λιθουανός αποφάσισε το 2005 ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να κάνει το βήμα παραπάνω.

Ο πρώτος σταθμός

Ο πρώτος σταθμός του Γασικεβίτσιους στο NBA αποτέλεσαν οι Indiana Pacers. Σε ένα συνολικό deal 12 εκ δολαρίων για 3 χρόνια. Ποσό ιδιαίτερα μεγάλο για την εποχή για ένα Ευρωπαίο παίκτη. Στην Indiana έμεινε συνολικά ενάμιση χρόνο σημειώνοντας καλά νούμερα. Αγωνίστηκε σε 75 παιχνίδια την πρώτη σεζόν στους Pacers στα οποία στα 15 ξεκίνησε ως βασικός έχοντας κατά μέσο όρο 7,3 πόντους και 3 ασίστ σε 21 λεπτά συμμετοχής. Η ομάδα έφτασε μέχρι τον πρώτο γύρο των Playoffs, με τα νούμερα του Σάρας όμως να μειώνονται δραστικά κατά την διάρκεια αυτών.

Γιασικεβίτσιους © WarriorsWire

Η θητεία στους We Believe Warriors

Ο Γιασικεβίτσιους συνέχισε και την επόμενη σεζόν 2006-2007 με την φανέλα των Pacers. Μέχρι όμως και τον Ιανουάριο του 2007 όπου η μοίρα τoν έφερε στο Oakland για λογαριασμό των Golden State Warriors. Η μεγάλη ανταλλαγή που περιλάμβανε τους Στέφεν Τζάκσον και Αλ Χάρινγκτον επηρέασε και τον Σάρας όντας μέρος αυτής. Ο δεύτερος σταθμός του Γιασικεβίτσιους στο NBA όμως δεν κύλησε τόσο ομαλά όσο ο πρώτος. Ο Λιθουανός δεν κατάφερε να βρει τον ζητούμενο χώρο στο rotation των Warriors. Αγωνίστηκε σε συνολικά σε 26 παιχνίδια έχοντας 4,3 πόντους και 2,3 ασίστ σε 12 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι.

Μπορεί να μην είχε σημαντικό ρόλο αλλά αποτέλεσε κομμάτι των We Believe Warriors. Μία ομάδα που κατάφερε να κάνει μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των Playoff του NBA. Την σεζόν 2007, οι Mavericks του MVP εκείνη την σεζόν Ντιρκ Νοβιτσκί τελείωναν την κανονική σεζόν στην πρώτη θέση. Έχοντας προηγηθεί την προηγούμενη χρονιά η ήττα στους τελικούς από τους Miami Heat. Όλα έδειχναν ότι οι Mavericks έβαιναν ολοταχώς για άλλη μία παρουσία στους τελικούς. Η μοίρα θα τους φέρει τους 8ους Golden State Warriors στον πρώτο γύρο των Playoffs. Οι τελευταίοι θα πετάξουν εκτός σεζόν την ομάδα του Νοβίτσκι σε 6 παιχνίδια με μειονέκτημα έδρας, ολοκληρώνοντας μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του NBA. Παίρνοντας το προσωνύμιο “We Believe Warriors”. Παρότι χωρίς σημαντικό ρόλο ο Σάρας αποτέλεσε κομμάτι αυτής της ομάδας.

Αυτός βέβαια ήταν και ο τελευταίος σταθμός του στο NBA αφού την επόμενη σεζόν οι Warriors τον αποδέσμευσαν. Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή καθώς ο Παναθηναϊκός τον ενέταξε στο ρόστερ του αμέσως μετά το τέλος στο NBA. Σε ένα από τα μεγαλύτερα deal εκείνη την εποχή στην Euroleague.

Γιατί αποτελεί υπέρβαση

Η πορεία του Γιασικιβέτσιους παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό λόγω του σχετικά σύντομου χρόνο παραμονής του εκεί. Συνολικά αγωνίστηκε σε 148 παιχνίδια στο NBA σε διάστημα 2 χρόνων συμπεριλαμβανομένων των Playoffs. Μέτρησε περίπου 7 πόντους και 3 ασίστ ανά παιχνίδι. Χωρίς τα νούμερα του να “βγάζουν μάτια” η πορεία του εκεί αποτελεί υπέρβαση για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι δοκίμασε στο NBA μία περίοδο που οι ομάδες δεν ήταν καθόλου φιλικές σε παίκτες από την ήπειρο μας. Σήμερα μπορεί να βλέπουμε να πρωταγωνιστούν παίκτες όπως ο Γιόκιτς, ο Γιάννης και ο Ντόντσιτς όμως πριν 15 χρόνια, το έδαφος δεν ήταν καθόλου πρόσφορο για παίκτες από την Ευρώπη. Εξαιρέσεις όπως ο Πάρκερ, ο Γκασόλ και ο Νοβίτσκι υπήρχαν, όμως σπάνιζαν και η τότε κατάσταση διέφερε πάρα πολύ από τώρα.

Και ο δεύτερος λόγος είναι τα χαρακτηριστικά του ως παίκτης. Ο Γιασικεβίτσιους ήταν ένας μη αθλητικός γκαρντ χωρίς φυσικά προσόντα για το επίπεδο του NBA. Δεν είχε το ύψος και τα χέρια του Διαμαντίδη, δεν είχε την ταχύτητα και την έκρηξη του Σπανούλη, δεν είχε τα αθλητικά προσόντα του Ρούντι Φερνάντεζ. Παρόλα αυτά τα κατάφερε να έχει δύο αξιοπρεπείς σεζόν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Έχοντας μάλιστα ρόλο ειδικά στην πρώτη σεζόν στους Pacers. Σαφώς και τον βοήθησε η θητεία του στο κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Για 4 χρόνια αγωνίστηκε στο Πανεπιστήμιο του Maryland, αποκτώντας εμπειρία στον Αμερικάνικο τρόπο παιχνιδιού. Κάτι που πολλοί (συμπεριλαμβανομένου κι εμένα) αγνοούσαν. Αν μη τι άλλο πρόκειται για μία γεμάτη καριέρα με την προοπτική σήμερα να γίνει ακόμα μεγαλύτερη ως προπονητή.

Τα highlights του Γασικεβίτσιους στο NBA