Ο Φρεντερίκ Κανουτέ ήταν ο «βασιλιάς» της χρυσής εποχής της Σεβίλλης και το Debut.gr σκιαγραφεί την ζωή ενός ευεργέτη.

Είναι δύσκολο να σκεφτεί κάποιος την Σεβίλλη και να μην θυμηθεί τον Φρεντερίκ Κανουτέ. Ο Γάλλος (με καταγωγή από το Μάλι) σέντερ φορ συνόδευσε το καμάρι της Ανδαλουσίας σε μία από τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας του και μπήκε στο Πάνθεον του ισπανικού ποδοσφαίρου. Ποιος είναι ο άνθρωπος όμως πίσω από τον σπουδαίο σκόρερ;

Το ταξίδι και η Ιθάκη 

Ο Κανουτέ ξεκίνησε την καριέρα του στις ακαδημίες της Λιόν, ενώ κατάφερε να μεταβεί στην πρώτη ομάδα. Έναν χρόνο μετά, ο νεαρός τότε επιθετικός συνέχισε το ποδοσφαιρικό του ταξίδι στην Αγγλία, καθώς η Γουέστ Χαμ τον έκανε δικό της πρώτα με την μορφή δανεισμού και αργότερα με μεταγραφή. Οι εμφανίσεις του με τα «σφυριά» τράβηξαν το ενδιαφέρον της Τότεναμ, η οποία τον απέκτησε τον Αύγουστο του 2003. Ο Κανουτέ παρά το ονειρεμένο ντεμπούτο του (σκόραρε το νικητήριο γκολ στο 2-1 επί της Λίντς στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν) είδε των Ρόμπι Κιν και τον Ζερμέν Ντεφό να προτιμούνται αντί για αυτόν, με αποτέλεσμα να περνάει ίσως την πιο δύσκολη φάση της καριέρας του. Ωστόσο, αυτό που δεν ήξερε, είναι πως το πεπρωμένο θα του χτυπούσει την πόρτα και θα εμφανιζόταν στην ζωή του με το όνομα «Σεβίλλη».

Ο «Φρέντι», μόλις έμαθε για το ενδιαφέρον της ισπανικής ομάδας ένιωσε μέσα του ότι βρήκε την Ιθάκη που πάντα έψαχνε. Ενθουσιασμένος με την πόλη και ταυτισμένος με την φιλοσοφία της Ανδαλουσίας, ο χαρισματικός φορ ήταν έτοιμος να γράψει ιστορία. Στην Σεβίλλη παρέμεινε 7 χρόνια και σε 284 αγώνες πέτυχε 131 γκολ, καθιστώντας τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου. Εκεί κατέκτησε 2 Κύπελλα Ισπανίας, 2 Σουπερ Καπ Ισπανίας, 2 Κύπελλα Ουέφα και ένα Σούπερ Καπ, ενώ σε ατομικό επίπεδο, βραβεύτηκε ως ο καλύτερος Αφρικανός ποδοσφαιριστής  το 2007. Ο Κανουτέ σύνδεσε το πέρασμά του από την Ισπανία με στιγμές που έμειναν ανεξήτιλα γραμμένες στην ιστορία της ομάδας και τις περισσότερες τις έγραψε ο ίδιος. Το 2012, «γεμάτος» πλέον ποδοσφαιρικά, ο Κανουτέ πήγε στην κινέζικη Μπέιγινγκ Γκουόαν για το αγροτικό του που κράτησε έναν χρόνο, με τον ίδιο να βάζει τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα.

Ο κύριος Κανουτέ

Πέραν των φώτων της δημοσιότητας και εκτός του ποδοσφαιρικού κόσμου, ο Κανουτέ είναι ένας άνθρωπος με σπάνιες αξίες και ιδανικά. Σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στην «The Guardian» ανέφερε πως πάνω από όλα, όλοι είμαστε ανθρωποι και μετά ποδοσφαιριστές. Ο 44χρονος -πλέον-  είναι επίσημος ευεργέτης του Ισπανικού Ποδοσφαίρου και είναι υπεύθυνος για την δημιουργία ποδοσφαιρικών ακαδημιών αλλά και για το χτίσιμο διαφόρων έργων στο χωριό της Αφρικής που μεγάλωσε, έχτισε ένα τζαμί στην Σεβίλλη και παραμένει ενεργός σε διάφορες εθελοντικές οργανώσεις. Ο ίδιος ανέκαθεν υποστήριζε πως η δράση των αθλητών με στόχο ένα καλύτερο αύριο θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη καθώς τα λόγια τους έχουν περισσότερο αντίκτυπο.

Εκτός από σπουδαίος ποδοσφαιριστής, ο Κανουτέ ήταν και είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος, ένας κύριος με τα όλα του. Για εκείνον, αυτό ήταν, είναι και θα είναι το πιο σημαντικό του επίτευγμα.