Στον πιο διάσημο ποδοσφαιρικό καυγά στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ ήταν πρωταγωνιστές δύο παίκτες της Νιουκάστλ, το μακρινό 2005.

«Εικόνες που δε θέλουμε να βλέπουμε στα γήπεδα». Αυτή είναι η έκφραση που ακούμε κάθε φορά φορά που ποδοσφαιριστές δύο ομάδων εμπλέκονται σε καυγά σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα. Ας είμαστε ειλικρινείς, όμως. Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που εξιτάρουν περισσότερο έναν ποδοσφαιρόφιλο από τη στιγμές που «ανάβουν τα αίματα» και παρακολουθεί από την τηλεόραση του να μετατρέπεται ο αγωνιστικός χώρος σε ρινγκ.

Για να μην παρεξηγηθούμε. Μιλάμε πάντα για επεισόδια μεταξύ ποδοσφαιριστών και όχι οπαδών. Οι ποδοσφαιριστές ξέρουν τις επιπτώσεις των πράξεων τους και θα τιμωρηθούν. Τα επεισόδια μεταξύ οπαδών είναι απολύτως καταδικαστέα, είναι εξαιρετικά πιο επικίνδυνα και συνήθως δεν τιμωρούνται.

Αυτός ο πρόλογος έγινε για να θυμηθούμε τον διασημότερο καυγά στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ. Ένας καυγάς μοναδικός στο είδος του. Ένας καυγάς ανάμεσα σε δύοσυμπαίκτες. Στις 2 Απριλίου του 2005, δύο παίκτες της Νιουκάστλ ήταν οι πρωταγωνιστές των πιο περίεργων αποβολών που έχεις δει στη ζωή σου. Αναφερόμαστε στον τότε 27χρονο Άγγλο διεθνή μέσο, Κίερον Ντάιερ και τον τότε 28χρονο συμπατριώτη του, Λι Μπόιερ.

Οι δύο παίκτες γρονθοκόπησαν ο ένας τον άλλο προτού τους χωρίσουν συμπαίκτες και αντίπαλοι.

Πώς φτάσαμε στον καυγά ανάμεσα σε δύο συμπαίκτες

Εκείνη την ημέρα, όλα πήγαιναν στραβά για τους «ανθρακωρύχους». Βρέθηκαν να χάνουν με 3-0 από την Άστον Βίλα μετά την αποβολή του Στίβεν Τέιλορ για αντικανονική χρήση του χειρού. Ο Γκάρεθ Μπάρι είχε γράψει το 3-0 στο 80ο λεπτό και τα νεύρα ήταν τεταμένα. H ομάδα πραγματοποιούσε κακή σεζόν αρκούσε μία σπίθα για να ανάψει η φλόγα.

Αυτήν την σπίθα άναψε ο Κίερον Ντάιερ με μία ενέργεια του. Μέχρι πρόσφατα δεν γνωρίζαμε πολλά για το περιστατικό. Μεγάλο μέρος του μυστηρίου λύθηκε το 2018 με την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του πρώην άσου της Ίπσουιτς. Σε αυτήν, ο Κίερον Ντάιερ αφιέρωσε ένα σημαντικό κομμάτι για εκείνο το επεισόδιο. Ειδικότερα, ισχυρίστηκε ότι ο Μπόιερ του ζήτησε τα ρέστα γιατί θεώρησε ότι εσκεμμένα δεν του πάσαρε τη μπάλα δευτερόλεπτα πριν λάβει χώρα το επεισόδιο. Ο πρώην Άγγλος διεθνής παραδέχτηκε ότι μια βρισιά προς τον συμπαίκτη του, τον έκανε να βγει εκτός εαυτού.

«Ο Μπόιερ είχε ανοιχτεί για να του δώσω τη μπάλα. Ήταν διαθέσιμος αλλά θεώρησα ότι υπήρχαν καλύτερες επιλογές και πάσαρα σε έναν άλλο συμπαίκτη. Τότε τρελάθηκε. Αυτός (ο Μπόιερ) μου φώναξε ‘δεν πασάρεις ποτέ σε μένα. Δώσε μου τη γ@μημένη μπάλα’. Λίγα λεπτά αργότερα συνέβη μία παρόμοια φάση. Θεώρησα ότι είχα καλύτερες επιλογές. Δεν ήταν προσωπικό. Τότε το έχασε εντελώς. ‘Διάολε, ποτέ δεν μου πασάρεις τη μπάλα΄ φώναξε. Του απάντησα ΄ο λόγος που δεν σου πασάρω είναι γιατί είσαι σκ@τ@’. Υπήρχαν πολλές βρισιές. Και αυτό ήταν, μετά τον είδες να χάνει το κεφάλι του» περιγράψει χαρακτηριστικά ο Ντάιερ.

Ο Ντάιερ υπερασπίστηκε τον εαυτό του από τον αφηνιασμένο Μπόιερ

Στην αυτοβιογραφία του, ο παλαίμαχος της Ίπσουιτς συγκλονίζει με τις περιγραφές του. Ο ίδιος θυμάται να μην μπορεί να πιστέψει ότι δεχόταν μπουνιές μπροστά σε ένα ολόκληρο γήπεδο.

«Τον έβλεπα να βαδίζει προς το μέρος μου, με μάτια γουρλωμένα. Ο Σούνες φώναζε “μην το κάνεις” από την πλάγια γραμμή, αλλά ο Μπόιερ συνέχιζε να έρχεται. Τον άρπαξα από τους ώμους και τον λαιμό για να τον κρατήσω μακριά μου και μετά άρχισε τις μπουνιές. Ήταν σαν αργή κίνηση. Όταν οι μπουνιές με χτυπούσαν στο κεφάλι, σκεφτόμουν: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι με χτυπάει μπροστά σε 52.000 ανθρώπους. Τι σκέφτεται; Προσπαθούσα να τον αφήσω να ξεσπάσει. Νόμιζα ότι θα ήταν απλές γροθιές» ανέφερε αρχικά.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στην προπόνηση αλλά όχι σε έναν αγώνα. Κανείς με το σωστό μυαλό του δεν θα το έκανε – αλλά ο Μπόου είχε χάσει το μυαλό του. Νομίζω ότι με χτύπησε τέσσερις φορές. Οι γροθιές δεν πονούσαν, αλλά όταν έριξε την τέταρτη γροθιά, σκέφτηκα «γ@μ@ τό» και του έριξα μια πίσω».

Από την πλευρά του, ο Μπόιερ δήλωσε μετανιωμένος το 2014 και παραδέχτηκε ότι αν η έκβαση του αγώνα ήταν διαφορετική, δε θα είχαμε παρακολουθήσει ποτέ αυτό το περιστατικό.

«Ήταν μία στιγμή τρέλας. Άπαντες το μετάνιωσαν στη συνέχεια. Αλλά είμαστε νικητές. Όταν παίζεις ποδόσφαιρο πρέπει να είσαι έτσι. Θες να κερδίζεις. Καμιά φορά το παρακάνεις. Αυτό συνέβη τότε. Είμαι σίγουρος ότι αν κερδίζαμε 3-0, δε θα συνέβαινε ποτέ» είχε πει.

O προπονητής υπερασπίστηκε τον Ντάιερ

Ο Γκράχαμ Σούνες ήταν ο προπονητής Νιουκάστλ εκείνη την περίοδο. Σε συνέντευξή του μετά το περιστατικό δεν έμεινε ουδέτερος. Καταδίκασε τον Μπόιερ ως τον άνθρωπο που ξεκίνησε τον καυγά και δεν δικαιολόγησε στο ελάχιστο την ενέργειά του.

Ο Σούνες είπε: «Ο Κίερον με διαβεβαίωσε ότι δεν έριξε γροθιές και ότι ήταν αυτός που τις δέχτηκε. Αυτή είναι η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε. Δεν γίνεται να υπερασπιστείς τις ενέργειες του Λι. Είναι ένοχος -όπως δείχνουν οι φωτογραφίες- επειδή έριξε περισσότερες από μία γροθιές και θα πρέπει να δεχτεί οποιαδήποτε τιμωρία του έρθει. Αισθανόμαστε ότι ο Κίερον έχει ένα επιχείρημα. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Τα σκληρά λόγια μεταξύ των παικτών εμφανίζονται σε κάθε παιχνίδι, αλλά είναι πολύ ασυνήθιστο να οδηγήσει σε αυτό που συνέβη σήμερα».

Ας σημειωθεί ότι ο Ντάιερ ισχυρίστηκε στην αυτοβιογραφία του, ότι ο προπονητής τους, τούς είπε στα αποδυτήρια μετά το επεισόδιο: «Αν θέλετε να παλέψετε, θα σας νικήσω και τους δύο».

Οι «βαριές καμπάνες» και ο απόηχος

Στον Μπόιερ αρχικά επιβλήθηκε ποινή τεσσάρων αγώνων για τη δεύτερη αποβολή του στο πρωτάθλημα. Αφότου παραδέχτηκε ότι άσκησε βίαιη συμπεριφορά, η τιμωρία αυξήθηκε στους επτά αγώνες από την Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Του επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 30.000 λιρών – αυτό ήταν επιπλέον του προστίμου που του επέβαλε η Νιούκαστλ στους μισθούς έξι εβδομάδων, που εκτιμάται ότι ήταν περίπου 200.000 λίρες.

Ο Ντάιερ εξέτισε ποινή τριών αγώνων αφού η FA απέρριψε την έφεση του συλλόγου για την κόκκινη κάρτα του. Την επόμενη χρονιά, ο Μπόιερ, ο οποίος μόλις είχε μετακομίσει στη Γουέστ Χαμ, δέχθηκε πρόστιμο 600 λιρών και κλήθηκε να πληρώσει 1.000 λίρες για τα έξοδα μετά την παραδοχή της ενοχής στο Δικαστήριο του Νιουκάστλ για χρήση απειλητικής συμπεριφοράς.

Ο Μπόιερ και ο Ντάιερ, πάντως, τόνισαν ότι έχουν πλέον καλές σχέσεις, με τον τελευταίο να λέει: «Είμαστε φίλοι. Έτσι ήταν ο Λι. Αλλά εξακολουθώ να θέλω να τον νικήσω».