Όλοι έχουμε πει πως δίπλα σε έναν καλό δάσκαλο μπορούμε να μάθουμε πολλά. Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί όταν κάποιος έχει ως δάσκαλο τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Γίνεται μόλις αποσυρθεί να μην φορέσει το κοστούμι του προπονητή; Η απάντηση είναι απλή. Όχι! Έχουμε και αποδείξεις...

Θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος Ευρωπαίος προπονητής και όχι άδικα. Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς έχει πετύχει τα πάντα μέσα σε όλη αυτή τη πορεία. Με θητείες σε Παρτιζάν, Μπανταλόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπενετόν και φυσικά Παναθηναϊκό και Φενέρμπαχτσε κατέκτησε τα πάντα. 9 Euroleague, 2 Κύπελλα Σαπόρτα, 16 Πρωταθλήματα, 11 Κύπελλα κι έγινε συνώνυμο των επιτυχιών.

Αν αναλογιστούμε το πόσοι παίκτες πέρασαν από τα… χέρια του όλα αυτά τα χέρια, ο αριθμός είναι τεράστιος. Και το κοντέρ συνεχίζει ακόμα γράφει… Πλέον όμως δεν πρέπει να μετράμε μόνο αυτό. Πολλοί παίκτες μετά την συνεργασία τους με τον Ζοτς «κόλλησαν» το μικρόβιο της προπονητικής. Ας δούμε μέσα από το Debut.gr ποιοι είναι αυτοί οι παίκτες, με τελευταίο φυσικά στη λίστα τον Βασίλη Σπανούλη.

Οι Έλληνες

Ας ξεκινήσουμε με το πιο πρόσφατο όνομα. Βασίλης Σπανούλης. Ένα χρόνο μετά την απόσυρσή του, ο «Kill Bill» συμφώνησε με την ομάδα του Περιστερίου για τα επόμενα δύο χρόνια. Με αυτό το τρόπο κάνει το πρώτο του προπονητικό βήμα. Συνεργάστηκε με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό για τέσσερα χρόνια τα οποία συνδυάστηκαν με τίτλους και πολλές επιτυχίες.

Επόμενος στη λίστα ο Νίκος Χατζηβρέττας. Ένας παίκτης που ωρίμασε δίπλα στον Ομπράντιβιτς και πλέον έχει κάνει το επόμενο βήμα. Εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με τη δική του προπονητική ακαδημία (την ΔΕΚΑ) στον Εύοσμο. Σίγουρα έχει «κλέψει» κάποια μυστικά του Ζοτς…

Ο Γιώργος Μπαλογιάννης πήγε στον Παναθηναϊκό το 2001 κι έφυγε το 2003. Πρόλαβε δίπλα στον Σέρβο να μαζέψει και προπονητικές εμπειρίες τις οποίες τα τελευταία χρόνια ξεδιπλώνει σε ομάδες της Θεσσαλονίκης (Αστέρας Σίνδου και ΒΑΟ).

Τέλος, έχουμε τον Φραγκίσκο Αλβέρτη. Ο μεγάλος αρχηγός του Παναθηναϊκού ανέλαβε ως πρώτος προπονητής τους «πράσινους» το 2014 αντί του Αργύρη Πεδουλάκη και κατέκτησε το πρωτάθλημα. Μέχρι πρότινος ήταν μέλος της διοίκησης των πράσινων μαζί με τον Δημήτρη Διαμαντίδη.

Οι «πλάβι»

Από την μέρα που ο Ομπράντοβιτς ανέλαβε τον Παναθηναϊκό συνεργάστηκε με πάρα πολλούς παίκτες της πάλαι ποτέ ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Δεν είναι τυχαίο πως πάρα πολλοί από αυτούς στο τέλος ακολούθησαν τον δρόμο της προπονητικής.

Ο Γιάκα Λάκοβιτς απασχολεί έντονα την προπονητική επικαιρότητα. Συνεργάστηκε με την γερμανική Ούλμ και παρουσίασε σπουδαίο έργο. Ζούσε έντονα το κάθε παιχνίδι και έδειχνε έτοιμος να μπει και ο ίδιος μέσα στο γήπεδο αν χρειαστεί. Από την επόμενη σεζόν θα είναι στην ισπανική Γκραν Κανάρια, εξαργυρώνοντας με αυτό το τρόπο την αρκετά καλή δουλειά που έκανε στην Γερμανία. 

Τα πρώτα του βήματα στο χώρο επιχείρησε να κάνει και ο Σάνι Μπετσίροβιτς. Μόλις αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ανέλαβε χρέη βοηθού προπονητή δίπλα στον Αλεξάνταρ Τζόρτεβιτς που μόλις είχε αναλάβει τον Παναθηναϊκό. Η θητεία του Σέρβου αποδείχτηκε μικρή και έτσι ο Μπετσίροβιτς αποχώρησε. Αυτή ήταν η πρώτη και η (μέχρι στιγμής) τελευταία ενασχόληση του Μπετσίροβιτς με την προπονητική. Από τις 13 Ιουνίου του 2019 έχει αναλάβει την θέση του αθλητικού διευθυντή στην νεοσύστατη Ολίμπια Τσεντεβίτα ενώ το 2013 ίδρυσε και τη δική του «Μπασκετική Ακαδημία». Προπονητής της ομάδας της Τσεντεβίτα είναι ο γνώριμός μας Γιουρίτσα Γκολέματς.

Μίλος Βούγιανιτς και Νίκολα Πρκάτσιν επιχείρησαν να ασχοληθούν με την προπονητική αλλά η θητεία αποδείχτηκε μικρή. Τέλος, ο Σέρβος Βλάντο Στσεπάνοβιτς ήταν μέχρι πρότινος προπονητής στην Παρτιζάν δίνοντας το καλοκαίρι τη σκυτάλη στον… δάσκαλό του!

Η λίστα δεν τελειώνει!

Και σε αυτήν την περίπτωση η λίστα έχει αρκετά ονόματα. Και κανένας τους δεν είναι τυχαίος.

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Εννοείται ο «Σάρας» είχε ήδη κάνει μία εξαιρετική πορεία στο χώρο πριν ακόμα συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό. Όμως ο Ομπράντοβιτς σίγουρα τον βοήθησε και τον εξέλιξε ακόμα περισσότερο. Από ένα σημείο και μετά ο Γιασικεβίτσιους έμοιαζε με έναν προπονητή μέσα στο γήπεδο. Ήταν δεδομένο πως θα ασχοληθεί με την προπονητική. Έκανε τα πρώτα του βήματα στη Ζαλγκίρις Κάουνας και ακολούθησε η Μπαρτσελόνα που βρίσκεται τώρα, με πολύ υψηλές βλέψεις.

Ο Μάικ Μπατίστ πήγε στον Παναθηναϊκό το 2003 ως τριάρι κι όταν έφυγε το 2012 είχε γίνει ένας από τους καλύτερους σέντερ που είχε δει ποτέ η Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια είναι βοηθός προπονητή σε διάφορες ομάδες του NBA. Τώρα είναι στους Ουάσινγκτον Γουίζαρντς, έχοντας περάσει πιο πριν από Σάρλοτ Χόρνετς, Μπρούκλιν Νετς κι Ορλάντο Μάτζικ.

Ο ισραηλινός Όντεντ Κάτας είχε αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό από το 1999 έως το 2001. Κατέκτησε την Ευρωλίγκα το 2000 και αποσύρθηκε φορώντας την φανέλα του Παναθηναϊκού. Η συνεργασία του με τον Ομπράντοβιτς ήταν αρκετά καλή και οι δυο τους πήραν πολλά πράγματα από αυτή τη συνεργασία. Μετά από ένα διάλειμμα τριών ετών, ο Κάτας ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα. Πέρυσι κατέκτησε το νταμπλ στην Ελλάδα με τον Παναθηναϊκό ενώ λίγες μέρες πριν ανέλαβε την Μακάμπι Τελ Αβίβ. 

Τέλος, έχουμε τον Νάντο Τζεντίλε που επίσης ασχολήθηκε με την προπονητική αλλά για αρκετά μικρό διάστημα αλλά και τον Ντάριλ Μίντλετον που μέχρι πρότινος ήταν βοηθός του Δημήτρη Ιτούδη στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.