Ο Νικ Καλάθης είναι έτοιμος να αποχωρήσει από την Μπαρτσελόνα και πλέον ζυγίζει τις επιλογές του για το ποιος θα είναι ο επόμενος σταθμός της καριέρας του.

Η σεζόν της Μπαρτσελόνα ολοκληρώθηκε με τον χειρότερο τρόπο. Οι «μπλαουγκράνα» αφού ηττήθηκαν από τη Ρεάλ Μαδρίτης στον ημιτελικό της Euroleague, έχασαν και στους τελικούς της Liga Endesa. Έχοντας μάλιστα και πλεονέκτημα έδρας. Φυσικά μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, που παρότι είχε να διαχειριστεί ένα αρκετά μεγάλο μπάτζετ δεν κατάφερε να αποδώσει τα αναμενόμενα.

Ο «Σάρας» έχασε τα αποδυτήρια και οι σχέσεις του με τους παίκτες δεν ήταν και οι καλύτερες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπόθεση του Νικ Καλάθη. Ο Έλληνας γκαρντ, όπως ανέφεραν στην Ισπανία, ζήτησε να αποχωρήσει από τους Καταλανούς παρότι έχει ακόμα έναν χρόνο συμβόλαιο. Και βασικός λόγος φαίνεται πως είναι ο Λιθουανός τεχνικός.

Πλέον, με το γυαλί να έχει… ραγίσει ο πολύπειρος πλέιμεϊκερ θα αναζητήσει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Ήδη αρκετές ομάδες έχουν δείξει ενδιαφέρον και θα τον ήθελαν στο ρόστερ τους. Φυσικά πρώτα θα πρέπει να βρεθεί η «χρυσή τομή» με την Μπαρτσελόνα, η οποία όπως όλα δείχνουν θα χάσει έναν από τους καλύτερους γκαρντ στην Ευρώπη, έτσι απλά…

Ο τραγικός χειρισμός της Μπαρτσελόνα

Τα λάθη που έχουν κάνει ο Γιασικεβίτσιους και η Μπαρτσελόνα άρχισαν να φαίνονται από το φινάλε της σεζόν. Το πιο βασικό ήταν όσα έγιναν με την περίπτωση του Τόμας Σατοράνσκι. Από την στιγμή που ο Τσέχος έμεινε ελεύθερος και έγινε βούκινο σε όλη την Ισπανία πως οι «μπλαουγκράνα» τον καλοβλέπουν.

Αυτό έδειξε κατευθείαν έλλειψη σεβασμού στον Καλάθη. Ίσως ακούγεται λίγο υπερβολικό, όμως όταν συμβαίνει ενώ η σεζόν βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της δεν φαίνεται τόσο ωραίο. Ο Σάρας έφτασε στο σημείο να δειπνήσει με τον «Σάτο» επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όσα είχαν γραφτεί.

Και δείχνοντας φυσικά πως ο αντικαταστάτης του Καλάθη πλησιάζει. Μιλάμε για έναν παίκτη που έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον Έλληνα γκαρντ και θα ήταν αρκετά περίεργο να τους βλέπαμε μαζί στο ίδιο ρόστερ για να ανταγωνίζονται για τη θέση του βασικού «άσσου». Βέβαια επαγγελματίες είναι και οι δύο. Θα έβρισκαν έναν τρόπο ώστε όλο αυτό να δουλέψει.

Αυτό που βοηθά στην αποχώρηση του Καλάθη είναι η στάση του «Σάρας». Όπως αναφέραμε παραπάνω ο Λιθουανός έχει χάσει τα αποδυτήρια και αναμένεται να προβεί σε αλλαγές για να χτίσει μια νέα ομάδα. Μιας και ελάχιστοι από τους παίκτες του βασικού κορμού θα παραμείνουν κάτοικοι Βαρκελώνης.

Βροχή οι προτάσεις

Όταν ετοιμάζεται να βγει στην αγορά ένας παίκτης σαν τον Καλάθη είναι λογικό οι… μνηστήρες να κάνουν ουρά. Ήδη ομάδες όπως η Φενέρμπαχτσε, η Μακάμπι Τελ Αβίβ, η Ζενίτ, ακόμα και η Μονακό έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τον έμπειρο πόιντ γκαρντ.

Οι Τούρκοι μετά την ανάληψη της τεχνικής τους ηγεσίας από τον Δημήτρη Ιτούδη είναι έτοιμοι να κινηθούν δυναμικά για να επιστρέψουν στην ελίτ της Euroleague. Ο Πιέρια Χένρι θα αποχωρήσει και από στην στιγμή που το μέλλον του Νάντο Ντε Κολό παραμένει αβέβαιο ο 33χρονος πλέιμεϊκερ μοιάζει ιδανική επιλογή για την περιφέρεια.

Οι Ισραηλινοί μετά και τη διαφαινόμενη αποχώρηση του Σκότι Γουίλμπεκιν για τη Φενέρ ψάχνουν τον άνθρωπο που θα πάρει στις πλάτες του την περιφέρεια. Βέβαια και ο Αμερικανός (με τουρκικό διαβατήριο) να μην έφευγε, η ενίσχυση στον «άσσο», μία θέση που πόνεσαν πολύ πέρσι, είναι επιβεβλημένη.

Η Ζενίτ θα μπορούσε να είναι μια επιλογή. Ο Τσάβι Πασκουάλ γνωρίζεται πολύ καλά με τον Καλάθη καθώς είναι ο προπονητής που ίσως ανέδειξε τον καλύτερο εαυτό του έμπειρου παίκτη. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την παρουσία του Μάνου Παπαδόπουλου στον συλλόγου. Ωστόσο η κατάσταση με της ρωσικές ομάδες που μένουν εκτός Euroleague δεν θα είναι εύκολο να δελεάσουν τον 33χρονο.