Οι άνθρωποι της Άρσεναλ κράτησαν τον Έντι Ενκιτιά στις τάξεις τους με νέο συμβόλαιο και εκείνος πήρε το «14». Δικαίως;

Η Άρσεναλ εδώ και χρόνια βρίσκεται σε μεταβατικό επίπεδο. Δεν το δείχνουν μόνο οι επιλογές εντός αγωνιστικού χώρου. Αλλά και η πορεία της σε αυτούς.

Ωστόσο, ακόμα και στους Λονδρέζους κάποια πράγματα παραμένουν… ιερά. Δεν τα ακουμπάει κανείς. Ή έστω πολύ λίγοι έχουν αυτό το προνόμιο. Και πάλι υπό τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Όπως ας πούμε το νούμερο «14». Από την εποχή του Τιερί Ανρί λίγοι παίκτες το έχουν φορέσει. Και ακόμη λιγότεροι έχουν ανταποκριθεί στο βάρος της φανέλας. Ο τελευταίος στη λίστα είναι ο Έντι Ενκιτιά.

Ο νεαρός στράικερ, ο οποίος είναι από το 2015 στους Λονδρέζους, ανανέωσε μαζί τους για πολλά χρόνια -χωρίς να γίνεται γνωστό μέχρι πότε, μία τακτική που ακολουθούν οι Άγγλοι εδώ και χρόνια- και διάλεξε το «14». Μία απόφαση που ξίνισε σε πολλούς φίλους των «κανονιέρηδων», με αποτέλεσμα να το δείξουν στα social media. Αλλά να το επικοινωνήσουν στον Άγγλο επιθετικό που δέχτηκε πολλά DM όχι όμως με θετικό… περιεχόμενο.

«Είναι ένα νέο παιδί και θα πρέπει να το στηρίξουμε. Κατά την προσωπική μου άποψη έκανε πολύ καλά και πήρε το “14” μιας και ήταν ελεύθερο. Είναι μία κίνηση που δείχνει πόσο πολύ πιστεύει στον εαυτό του και ότι μπορεί να τα πάει περίφημα στο μέλλον.

Δεν θα πρέπει να δέχεται τόση κριτική και επίθεση από τώρα από τους οπαδούς. Για εμένα όποιος θέλει να του πει κάτι ή να του τονίσει ότι έκανε κακή επιλογή ή γενικά να εκφράσει την αντίθεσή του στο πρόσωπό του ας το κάνει face to face. Και όχι πίσω από μηνύματα. Αν δεν μπορεί να το κάνει, τότε ας το βουλώσει». Αυτά ήταν τα λόγια του Ίαν Ράιτ όταν του ζητήθηκε να πάρει θέση για όλα όσα συμβαίνουν.

Αλλά πάμε να δούμε γιατί οι φίλοι της Άρσεναλ παραλίγο να… ξεσηκωθούν για το «14».

Ποιος στο καλό είναι ο Έντι Ενκιτιά που πιστεύει η Άρσεναλ;

Δεν είναι κανένας τυχαίος ο Έντι Ενκιτιά για την Άρσεναλ. Την ξέρει πολύ καλά. Το ίδιο ισχύει και από την… ανάποδη. Ο Άγγλος στράικερ είναι 23 ετών και βρίσκεται στους «κανονιέρηδες» από το 2015. Όταν ήταν 16 ετών και έχοντας αφήσει πίσω του την Τσέλσι και αυτό γιατί από παιδάκι ήταν «βαμμένος» οπαδός της Άρσεναλ.

Διαθέτει τεχνική, ταχύτητα και πολύ καλά τελειώματα. Κάτι που έχει επιβεβαιώσει πολλάκις με τα νεαρά «τρία λιοντάρια», ξεπερνώντας σε γκολ τον θρυλικό Άλαν Σίρερ και όντας πλέον μόνος στον εν λόγω πίνακα.

Τη σεζόν που πέρασε κατάφερε σε μερικά μόνο ματς και μετρώντας 825 αγωνιστικά λεπτά να σημειώσει πέντε τέρματα. Αλλά άφησε πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Εξού και το νέο συμβόλαιο. Εξού και το «14».

Δύο σπουδαίοι επιθετικοί και ο… Γουόλκοτ

Κάθε ομάδα στην Αγγλία έχει τις παραδόσεις της. Τους θρύλους της. Τις… παραξενιές της. Μα και μία φανέλα και ένα νούμερο που σημαίνει κάτι παραπάνω από τα υπόλοιπα.

Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αυτό είναι σίγουρα το «7». Στην Άρσεναλ είναι το «14». Από την εποχή του Τιερί Ανρί ξεκίνησε να… βαραίνει στην αγγλική ομάδα και να έχει ιδιάζουσα σημασία για τους επιθετικούς της.

Όταν έφυγε ο «Τιτί» από το Λονδίνο ο Θίο Γουόλκοτ προσπάθησε να… συνεχίσει τον μύθο του Γάλλου στράικερ και να βαρύνει ακόμη πιο πολύ το «14». Αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Λίγο πιο μετά και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2018 η Άρσεναλ έδωσε ένα σκασμό χρήματα στην Μπορούσια Ντόρτμουντ για χάρη του Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ και εκείνος διάλεξε το ιστορικό νούμερο, καταφέρνοντας σε ένα μεγάλο ποσοστό να φανεί αντάξιός του.

Το πιο… περίεργο νούμερο «14»

Το μεγάλο παράπονο των αμυντικών είναι πάντα ένα. Ότι οι επιθετικοί μπορεί να μην παίζουν καλά σε όλο το παιχνίδι, αλλά με ένα γκολ στο τέλος γίνονται ώρες και κερδίζουν τα θετικά σχόλια από τους πιο πολλούς.

Από την άλλη εκείνοι αν κάνουν ένα λάθος η ομάδα το πληρώνει με γκολ. Αλλά ο Μάρτιν Κίουν είχε πάρει τη δική του… εκδίκηση και παράλληλα το «14».

Ο παλαίμαχος στόπερ από το 1993 μέχρι και το 1999 και πριν τον Τιερί Ανρί ήταν εκείνος με το σπουδαίο νούμερο στην πλάτη. Αλλά κανείς δεν το φανταζόταν -ούτε καν ο ίδιος- ότι μερικά χρόνια αργότερα θα ζύγιζε… τόνους!

Ο Τιερί Ανρί και η ιστορία με το θρυλικό νούμερο

Στην Άρσεναλ το όσοι και αν περάσουν, όσοι και αν σκοράρουν με το «14» στην πλάτη, όλοι μα όλοι στο τέλος θα έχουν πιο ψηλά απ’ όλους τον Τιερί Ανρί.

Όχι άδικα. Ο Γάλλος έκανε πράγματα και θαύματα με την εν λόγω φανέλα και έμεινε στην ιστορία των Άγγλων ως ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία για τους και για τους πιο πολλούς ως ο καλύτερος παίκτης που πέρασε ποτέ από εκείνους.

Αλλά ποια είναι η σχέση του με το «14»; Ο ίδιος, μιλώντας στη «Metro» και τον Σεσκ Φάμπρεγας είχε αποκαλύψει ότι ήθελε το «12» και όχι το νούμερο με το οποίο έγινε… θρύλος!

«Όταν πήγα στην Άρσεναλ δεν ήθελα το “14”. Το νούμερό μου ήταν και είναι το “12”. Γι’ αυτό τον λόγο και όταν επέστρεψα για λίγο καιρό το πήρα.

Ήμουν νέος στην ομάδα και τότε και στην Άρσεναλ το “12” ανήκε στον Κρίστοφερ Γορ και δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Οπότε συμβιβάστηκα με το “14”».

Τα ράσα δεν κάνουν τον… παπά! 

Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κρατήσουμε από αυτή την ιστορία και όλη την… μουρμούρα που υπάρχει στην Άρσεναλ για το «14» για τον Έντι Ενκιτιά είναι ότι και αυτός, όπως όλοι οι άλλοι που φόρεσαν το ίδιο νούμερο, κρίθηκαν στο τέλος.

Όχι πριν καν τη φορέσει. Άλλωστε οι αριθμοί είναι καλοί για εκείνους που ασχολούνται με αυτά. Ο Ενκιτιά σκοπό έχει -στη θεωρία τουλάχιστον- να ασχολείται με τα γκολ του και τίποτα παραπάνω.

Οπότε αν θα φανεί αντάξιος ή όχι του «14» θα το συζητήσουμε σε ένα άλλο κείμενο.