Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκλεισε τα αυτιά του στις κακόβουλες φωνές το περασμένο καλοκαίρι και δημιούργησε μια ομάδα που χαιρόσουν να βλέπεις στο παρκέ.

Πέρυσι τέτοιον καιρό ο Ολυμπιακός είχε ολοκληρώσει μία από τις πιο δύσκολες σεζόν της ιστορίας του. Οι Ερυθρόλευκοι είχαν μείνει εκτός play-offs της Euroleague. Δεν μετείχαν στις εγχώριες διοργανώσεις και ο Γιώργος Μπαρτζώκας καλούνταν να βρει μια λύση για να λύσει το αγωνιστικό τέλμα που βρισκόταν ο σύλλογος.

Η αποχώρηση του Βασίλη Σπανούλη είχε προκαλέσει ερωτηματικά για το τι μέλλει γενέσθαι. Ο μεγάλος αρχηγός έλεγε αντίο και κανείς δεν γνώριζε πως θα είναι οι Πειραιώτες χωρίς εκείνον. Κυρίως χωρίς την ηγετικότητά του. Φυσικά ρόλο στην επόμενη μέρα θα έπαιζε και το αν ο Ολυμπιακός επέστρεφε στην Basket League.

Ο Έλληνας τεχνικός είχε όλο τον χρόνο μπροστά του για να χτίσει μια ομάδα που όπως τόνιζε ήθελε απλά ορισμένες διορθωτικές πινελιές. Και αυτό έκανε. Με στοχευμένες κινήσεις σε καίριες θέσεις και μπόλικη δουλειά, μπόρεσε να δημιουργήσει ένα σύνολο που τον δικαίωσε και έκλεισε πολλά… στόματα που είχαν προλάβει να κρίνουν.

Κινήθηκε ταχύτατα και έκλεισε από νωρίς το ρόστερ

Το καλό με την ολοκλήρωση της σεζόν τόσο νωρίς για τον Ολυμπιακό ήταν ο χρόνος που είχαν μπροστά τους οι άνθρωποι της ομάδας. Το σκάουτινγκ είχε ξεκινήσει ήδη. Ο προπονητής γνώριζε ακριβώς που θα χρειαστεί ενίσχυση το ρόστερ και ποιοι παίκτες θα αποκτηθούν.

Οι Πειραιώτες έκαναν συνολικά τέσσερις κινήσεις. Οι τρεις ήταν τελειωμένες υποθέσεις ήδη από τα μέσα του Ιουνίου! Πρώτος ήταν ο Μιχάλης Λούντζης, που έκλεισε από τον Μάιο. Στη συνέχεια ήρθαν οι Μουσταφά Φαλ και Τόμας Γουόκαπ. Κάτι που σήμαινε πως Τσαρλς Τζένκινς και Οκτάβιους Έλις είχαν αποτελέσει ήδη παρελθόν.

Και έμενε μόνο μία τελειωτική κίνηση. Αυτή του σούτινγκ γκαρντ. Ο Μπαρτζώκας είχε αναφέρει πως θα έπαιρνε τον χρόνο του για τη συγκεκριμένη θέση. Βέβαια το ενδιαφέρον για τον Τάιλερ Ντόρσεϊ είχε ήδη γίνει γνωστό. Ο ομογενής γκαρντ όμως ήθελε να περιμένει το ΝΒΑ και οι Ερυθρόλευκοι το σεβάστηκαν.

Μάλιστα, ο Ντέιβιντ Λάιτι έφτασε μια ανάσα από το λιμάνι, όμως η Βιλερμπάν δεν τον άφηνε αν δεν αποζημιωνόταν. Κάτι που τελικά άλλαξε τα δεδομένα. Οι Πειραιώτες θα περίμεναν κάποια καλή περίπτωση από Αμερική, ενώ πάντα υπήρχε στο μυαλό ο Ντόρσεϊ. Ο 25χρονος δεν έβρισκε ομάδα που να τον ικανοποιεί και έτσι τον Αύγουστο το deal έγινε επίσημο.

Όλα τα κομμάτια μπήκαν στη θέση τους

Σε πολύ πρόσφατη συνέντευξη του στο Web Radio της ΕΟΚ ο Γιώργος Πρίντεζης ρωτήθηκε για τα κομβικά σημεία της σεζόν. Εκείνος απάντησε πως ήταν δύο. Η πρώτη εβδομάδα της προετοιμασίας και η κατάκτηση του Κυπέλλου. Μένοντας στο πρώτο σκέλος, ο «Πρι» τόνισε: «Η πρώτη εβδομάδα, στη Βουλγαρία, τότε που κατάλαβα ότι έχουμε καλή χημεία, ότι ο κόουτς πήρε ακριβώς τους παίκτες που χρειαζόμαστε και υπήρχε η μαγιά να γίνει κάτι καλό».

Ο Ολυμπιακός ήταν και τυχερός μέσα σε όλα καθώς η χημεία ήταν φανερή από το ξεκίνημα. Είναι χαρακτηριστικό πως στα φιλικά που έδωσε η ομάδα, έμοιαζε έτοιμη και πετούσε… φωτιές. Κάτι που βέβαια προβλημάτιζε πολύ κόσμο, καθώς τέτοια φόρμα σε τέτοιο διάστημα δεν ήταν φυσιολογική. Ωστόσο αυτό ήταν ένα καλό δείγμα για τον Μπαρτζώκα να καταλάβει πως απλά χρειαζόταν χρόνος για να… φουσκώσει η μαγιά.

Το περίεργο ροτέισον και τα… τάιμ άουτ

Αν κάτι παρατηρήθηκε έντονα από νωρίς στη διαχείριση που έκανε ο Έλληνας τεχνικός ήταν ο τρόπος που μοίραζε τον χρόνο. Βλέπαμε πως είχε συγκεκριμένες πεντάδες στο παρκέ, με συγκεκριμένα λεπτά συμμετοχής, ενώ πολλές φορές έμοιαζε να είναι με το… ρολόι στο χέρι.

Όπως αποδείχθηκε, ο Μπαρτζώκας δεν τα είχε… χάσει. Απλώς δοκίμαζε πράγματα, ενώ προσπαθούσε να κρατήσει φρέσκους όλους τους παίκτες του ενόψει της συνέχειας. Σίγουρα δεν ήταν ωραίο, και ορισμένες φορές ούτε αποτελεσματικό, όμως τα δεδομένα τον δικαίωσαν.

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τις φωνές για τα τάιμ άουτ. Πως έπρεπε να παίρνει όταν έβλεπε μια ομάδα να βρίσκει ρυθμό κλπ. Ίσως και να ήταν έτσι. Αλλά και πάλι. Ο Έλληνας τεχνικός εμπιστευόταν τους παίκτες του και ήθελε να τους δει πως θα αντιδράσουν σε συνθήκες πίεσης. Και όπως αποδείχθηκε το… κόλπο έπιασε.

Τα αποτελέσματα μίλησαν από μόνα τους

Όσα και να άκουσε την περασμένη σεζόν. Όσα και να άκουσε τη φετινή. Από το πως αντιδρά στον πάγκο, μέχρι και το πως διαχειρίζεται τα λεπτά συμμετοχής κάθε παίκτη. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκλεισε τα αφτιά του και έκανε αυτό που γνωρίζει όσο ελάχιστοι προπονητές στην Ευρώπη.

Δημιούργησε μια ομάδα που έπαιξε εξαιρετικό μπάσκετ. Δεν είναι κρυφό πως όπου κι αν έχει δουλέψει ο 57χρονος τεχνικός έχει φτιάξει σύνολα που αρέσουν στο μάτι του θεατή. Αυτό έκανε και φέτος. Οι Ερυθρόλευκοι «δουλεύτηκαν» από πέρσι και τα αποτελέσματα φάνηκαν έντονα τη αγωνιστική περίοδο που ολοκληρώθηκε.

Και αφού μας αρέσει να επιρρίπτουμε ευθύνες δεξιά και αριστερά σαν λαός, ας επιρρίψουμε και άλλη μία στον Γιώργο Μπαρτζώκα. Έχτισε μια τρομερή ομάδα έπαιξε όμορφο μπάσκετ, κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα, το κύπελλο και να φτάσει μέχρι το Final Four της Euroleague. Μένοντας εκτός από ένα σουτ. Παράλληλα, ο ίδιος ο Έλληνας τεχνικός ήταν ο κορυφαίος προπονητής στη Euroleague.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, η τρομερή σεζόν του Ολυμπιακού είχε έναν και αποκλειστικό υπεύθυνο. Τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους παίκτες του…