Εν αρχή η... άμυνα, λένε. Γι' αυτό τον λόγο και τον ΟΦΗ ανανέωσαν τη συνεργασία τους με τον Πραξιτέλη Βούρο, μέχρι και το 2024.

«Η ΠΑΕ ΟΦΗ 1925 με χαρά ανακοινώνει την επέκταση του συμβολαίου του ποδοσφαιριστή, Πραξιτέλη Βούρου, ως το καλοκαίρι του 2024!».

Με αυτή την λιτή και απέριττη φράση ΟΦΗ έκανε γνωστό πως ο καλύτερός του παίκτης για τη σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε θα παραμείνει μαζί του γι’ ακόμη δύο χρόνια.

Οι «μελανόλευκοι» από τότε που… ανακαλύφθηκε ο τροχός είχαν θέμα με την άμυνά τους. Ωστόσο, από την ώρα και τη στιγμή που ο πρώην κεντρικός αμυντικός του ΑΠΟΕΛ πάτησε το πόδι του στο Ηράκλειο αυτά έμελλε να μειωθούν δραματικά. Όχι, όχι δεν έχει καμία σχέση με τον Harry Potter ο Βούρος. Ούτε μάγος της μπάλας είναι, ούτε της άμυνας, ούτε καν του… Hogwarts.

Ο Έλληνας αμυντικός δούλεψε και δουλεύει όσο περισσότερο γίνεται για να φτάσει στο επίπεδο που είναι σήμερα. Για να είναι ένας από τους καλύτερους στόπερ. Όχι απλά που φόρεσαν τη φανέλα του ΟΦΗ. Αλλά και στο πρωτάθλημα γενικότερα.

Η… χαλαρότητα και η αυτοπεποίθηση που βγάζει δεν ήρθαν από τη μία μέρα στην άλλη. Ούτε οι καλές του τοποθετήσεις στα στημένα. Ούτε ο έλεγχος της μπάλας -είτε βρίσκεται στο έδαφος, είτε στον αέρα-, ούτε οι φωνές προς τους συμπαίκτες του. Ο Βούρος στραβοπάτησε, έπεσε, πάλεψε, μόχθησε και σηκώθηκε. Παρά τις δυσκολίες που είχε δεν λύγισε. Δεν τα παράτησε.

Πλέον είναι πιο έτοιμος από ποτέ να ηγηθεί. Όχι μόνο στην άμυνα του ΟΦΗ. Αλλά να παίξει τον ρόλο που όλοι περίμεναν από εκείνον από την αρχή της καριέρας του. Ήρθε η ώρα να δείξει από τι υλικός είναι made of(Η).

Η φάση της χρονιάς είχε -άθελά του- μέσα τον Βούρο

Όποιος βλέπει τον Πραξιτέλη Βούρο να αγωνίζεται στον ΟΦΗ γνωρίζει ότι ο Έλληνας στόπερ έχει όλα αυτά που απαιτούνται από κάποιον έμπειρο κεντρικό αμυντικό, ώστε να φτάσει ψηλά. Δεν είναι και… Άγιος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι και θα κάνει ένα παρακινδυνευμένο τάκλιν. Και θα τραβήξει τον αντίπαλο φορ. Και θα κάνει trash talking αν και εφόσον χρειαστεί.

Δεν μας κάνει τον Άγιο, αχ αμάρτησε -όπως λέει και η Γωγώ Τσαμπά στο γνωστό άσμα- ωστόσο στο εκτός έδρας ματς με τον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα ήταν αλάνθαστος. Παρόλα αυτά σε μία φάση που σήκωσε πολλή κουβέντα ακόμα και με το VAR πάρθηκε μία λάθος απόφαση.

Μία απόφαση που έκανε το τάκλιν του Πραξιτέλη Βούρου να βρίσκεται στην αμφισβητούμενη φάση της χρονιάς!

Σε μία καλή χρονιά ήταν ο καλύτερος

Αν ήταν Ιταλός θα έλεγαν για τον επόμενο Πάολο Μαλντίνι. Ή ό,τι πιο κοντινό έχει βγει σε εκείνον τα τελευταία χρόνια. Αν έπαιζε σε ομάδα του τέως ΠΟΚ θα έγραφαν ότι είναι ένα κράμα Κοστακούρτα και Μπεκενμπάουερ. Αλλά η πραγματικότητα και το παρόν θέλουν τον Πραξιτέλη Βούρο στον ΟΦΗ.

Ο Έλληνας στόπερ, παρά τις όποιες δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Ήταν από τους πιο σταθερούς ποδοσφαιριστές των Κρητικών και από αυτούς που δύσκολα έβλεπες  το εύκολο λάθος. Το κερασάκι στην τούρτα θα ήταν η κλήση του στην Εθνική ομάδα. Κάτι που τελικά δεν ήρθε.

Αλλά μάλλον ο Βούρος θα το δει αυτό ως κίνητρο για να δώσει το κάτι παραπάνω. Και όχι σαν ένα εμπόδιο που δεν πέρασε. Άλλωστε αν συνεχίσει έτσι και την επόμενη σεζόν μόνο απαρατήρητος δεν θα περάσει. Όπως δεν πέρασε και για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος κινήθηκε για την απόκτησή του, όμως, έφαγε… πόρτα.

Όπως και δεν πέρασε απαρατήρητος από τους φίλους του ΟΦΗ. Ναι μεν οι επιθετικοί τραβάνε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους. Ωστόσο, ο Βούρος με τις εμφανίσεις του τράβηξε τις… ψήφους. Έτσι, αναδείχτηκε ΜVP της σεζόν από τους φίλους των Κρητικών σε μία πολύ καλή σεζόν για εκείνους ήταν ο καλύτερος! Τυχαίο; Δεν νομίζω!

Η εξαίρεση του κανόνα

Όπως γράψαμε ακριβώς πιο πάνω η σεζόν που πέρασε για τον ΟΦΗ ήταν μία πολύ καλή σεζόν. Αλλά αναφερόμαστε στην κανονική της διάρκεια. Όχι στα play out που ακολούθησαν. Οι Κρητικοί είχαν ετοιμαστεί ψυχολογικά για να δώσουν το «παρών» στα play off. Όμως, η απόφαση της τελευταίας στιγμής έδωσε τη θέση τους στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Παγωμάρα. Αμηχανία. Ψυχρολουσία. Αυτό δεν το λέμε εμείς απαραίτητα. Αλλά οι εμφανίσεις των παικτών του ΟΦΗ από εκεί και έπειτα. Ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές ότι οι ποδοσφαιριστές των Κρητικών είχαν «ξενερώσει» και δεν… ψηνόντουσαν και πολύ για μία διαδικασία που για εκείνους δεν είχε κανένα νόημα.

Λίγοι φάνηκαν αντάξιοι των προσδοκιών ακόμα και σε αυτή την… αγγαρεία. Ένας εξ αυτών -ίσως και ο μοναδικός- ήταν ο Πραξιτέλης Βούρος. Με τις εμφανίσεις του να είναι -σχεδόν- εφάμιλλες με εκείνες της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Η πραγματική εξαίρεση στον κανόνα των «μελανόλευκων».

Η αρχή έγινε με τον Βούρο. Και τώρα… βουρ για κάτι καλύτερο!

«Αν θες να γίνεις καλύτερος την επόμενη σεζόν, τότε πρέπει να κρατήσεις πρώτα- πρώτα και τους καλύτερους της περασμένης σεζόν», λέει ένα παλιό, κινέζικο ρητό. Και τυγχάνει να είμαι ο μοναδικός που το γνωρίζει!

Ο Πραξιτέλης Βούρος θα είναι παίκτης του ΟΦΗ αισίως μέχρι και το καλοκαίρι του 2024. Οι Κρητικοί έχουν ξεκινήσει με γοργούς ρυθμούς να… αδειάζουν το ρόστερ τους αφήνοντας ελεύθερους όλους εκείνους που δεν τους κάνουν. Ο Βούρος, όμως. ήταν ο πρώτος -και σίγουρα κάτι σημαίνει αυτό- που ανανέωσε μαζί τους. Κάτια τέτοιο δεν αποκλείεται να κάνουν και όλοι εκείνοι που υπολογίζονται από τον Νίκο Νιόπλια.

Όπως φαίνεται η ΠΑΕ θέλει να επιβραβεύσει εκείνους που το αξίζουν. Και καλά κάνει. Μόλις αυτό συμβεί, τότε θα ξεκινήσουν και οι μεταγραφές ενίσχυσης. Αν οι κινήσεις είναι στοχευμένες και όχι… γενικευμένες -όπως των περασμένων ετών- τότε στον ΟΦΗ πάνε βουρ για κάτι καλύτερο. Και όχι βουρ στον… πατσά!