Όσα χρόνια και αν περάσουν οι φίλοι της Άρσεναλ θα κλείνουν τα μάτια και θα σκέφτονται την κούρσα του Τιερί Ανρί στο "σπίτι" της Ρεάλ Μαδρίτης.

Τα γκολ του Τιερί Ανρί με τη φανέλα της Άρσεναλ δεν “σημάδεψαν” μόνο τους Λονδρέζους. Αλλά και τους αντιπάλους που εκείνοι βρήκαν μπροστά τους. Πολύ πριν τον κορονοϊό και το 2020 με όλα αυτά που έφερε υπήρχαν ακόμα εποχές (ω, ναι) που ο κόσμος πήγαινε στο γήπεδο.

Τότε που ακόμη δεν υπήρχαν μέτρα για αποστάσεις. Δεν φορούσαν όλοι μάσκα λες και βρίσκονται στη νέα ταινία του Ντέιβιντ Λιντς και όλα έδειχναν πιο ανθρώπινα. Τότε που το μοναδικό πρόβλημα των ποδοσφαιρόφιλων ήταν αν έχασε η ομάδα τους ή όχι.

Το… σωτήριον 2006 οι φίλοι του αγγλικού συλλόγου είχαν πολλούς λόγους να χαμογελάνε. Ο πιο σημαντικός ήταν ο Γάλλος φορ. Τότε που ο “Τιτί” διένυε τις πιο λαμπρές του στιγμές με το κανόνι στο στήθος. Τότε που σχεδόν μόνος του πήρε την Άρσεναλ από το χέρι και την οδήγησε ως τον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ένα από τα τέρματα που έγραψαν τη δική τους ιστορία ήταν εκείνο το… σόλο του Ανρί στο “Σαντιάγκο Μπερναμπέου”. Ένα σόλο που σταμάτησε μόνο όταν η μπάλα έφυγε από τα πόδια του παλαίμαχου φορ και κατέληξε στα δίχτυα του Ίκερ Κασίγιας.

Κάτι που συνέβη στις 21 Φεβρουαρίου του 2006!

Και ποιος να… σταματήσει τον Τιερί Ανρί και την Άρσεναλ;

Από το καλοκαίρι του 1999 όταν και υπέγραψε στην Άρσεναλ, μέχρι και τον Ιούνιο του 2007 ο Τιερί Ανρί είχε την ευκαιρία να πλαισιωθεί από ταλαντούχους συμπαίκτες. Σχεδόν σε κάθε θέση. Μαζί τους κατέκτησε πολλές διακρίσεις και ακόμη περισσότερες κούπες.

Ωστόσο, μία φορά έφτασε ως τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Όσο και αν προσπάθησε πριν ή μετά το 2006. Εκείνη η πορεία των Λονδρέζων ήταν και παραμένει ως και σήμερα (και μάλλον θα είναι για πολλά χρόνια ακόμη) η μοναδική τους παρουσία στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού στα “αστέρια”.

Η αρχή στη φάση των νοκ- άουτ δεν ήταν εύκολη. Κάθε άλλο. Η Άρσεναλ έπεσε στη Ρεάλ Μαδρίτης των πολλών ονομάτων και αστέρων. Μερικοί από αυτούς ήταν οι: Ρονάλντο, Ραούλ, Ζιντάν, Μπέκαμ, Κασίγιας και Ράμος. Παρόλα αυτά οι Άγγλοι μέσα στο “Σαντιάγκο Μπερναμπέου” όχι απλά δεν τους φοβήθηκαν αλλά μπήκαν δυνατά για να παίξουν το δικό τους παιχνίδι και όχι να έχουν ρόλο κομπάρσου.

Οι ευκαιρίες που είχαν πριν το μαγικό γκολ του Ανρί επιβεβαιώνουν του λόγου του αληθές. Όλα όμως κρίθηκαν στη μαγική ενέργεια του Γάλλου… μάγου. Ο ταλαντούχος στράικερ πήρε την μπάλα σχεδόν από το κέντρο, ανέβασε ταχύτητα σαν καθαρόαιμο και ξεπερνώντας σαν σταματημένους τους αντιπάλους του έβαλε το κερασάκι στην… τούρτα με ένα από τα κλασικά τελειώματά του.

Δεν ξέρουμε τι ταχύτητες μπορεί να έπιασε ή να έγραψε το κοντέρ του Ανρί. Αλλά γνωρίζουμε ότι ο φωτεινός πίνακας  στο γήπεδο της “βασίλισσας” έδειχνε το 0-1. Ένα αποτέλεσμα που έμεινε μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα της αναμέτρησης.

Έτσι, χάρη στο τέρμα του “Τιτί” η Άρσεναλ για πρώτη φορά στην ιστορία της επιβλήθηκε μέσα στο “Σαντιάγκο Μπερναμπέου”, ενώ έγινε και η πρώτη αγγλική ομάδα που κατάφερνε για εκείνη την εποχή να φύγει με το “διπλό” από την έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης.

Και ποιος να... σταματήσει τον Τιερί Ανρί και την Άρσεναλ;

Όταν η μπάλα πήγε στον Ανρί όλοι ήξεραν τι θα συμβεί!

Η Ρεάλ Μαδρίτης όπως ήταν λογικό πίεσε από εκείνο το σημείο και έπειτα μετά το γκολ του Τιερί Ανρί. Παρόλα αυτά οι παίκτες της Άρσεναλ κράτησαν με νύχια και με δόντια το υπέρ τους σκορ. Ωστόσο, μέχρι το τέλος έπρεπε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους να κρατήσουν την μπάλα μακριά από την εστία τους.

Ένα από τα βίντεο που έγιναν viral στο πέρασμα του χρόνου ήταν όταν ο Γάλλος φορ ανέβασε ταχύτητες και μοίρασε… σκόνη στους αμυντικούς των “μερένχες”. Μέχρι που πήγε στη γωνιά του κόρνερ για να κερδίσει πολύτιμα δευτερόλεπτα που τότε έμοιαζαν με… αιώνες!

Ο φόβος και ο τρόμος της Ρεάλ ήταν ο Ανρί!

Το 2007 ο Τιερί Ανρί άφησε την Άρσεναλ για την Μπαρτσελόνα. Ό,τι δεν κατέκτησε με τους Λονδρέζους (σ.σ Τσάμπιονς Λιγκ) το έκανε με τους Καταλανούς τη σεζόν 2008-2009. Τότε που οι “μπλαουγκράνα” έκαναν πράγματα και θαύματα.

Τότε που σημείωσαν στο “κλάσικο” με τη Ρεάλ Μαδρίτης έξι τέρματα στο περίφημο 6-2. Με τον Γάλλο επιθετικό να συνδράμει και να πετυχαίνει δύο “παστέλια”.

Ενώ ένα χρόνο αργότερα είχε χτυπήσει και πάλι. Τότε μόνο μία φορά. Αλλά η αλήθεια είναι εδώ που τα λέμε ότι ο “Τιτί”… αγαπούσε πολύ τη “βασίλισσα” και σχεδόν πάντα όταν την έβρισκε στον δρόμο του την αποζημίωνε!