Είναι η πιο μεγάλη ανατροπή σε τελικούς πρωταθλήματος. Καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει από το 2-0. Όμως η ΑΕΚ το κατάφερε. Το Debut.gr παρουσιάζει τους τελικούς του 2002 και την πορεία της «Ένωσης» προς τον τίτλο.

Όλα είναι έτοιμα ώστε να ξεκινήσουν οι τελικοί της Basket League. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός συναντιούνται ξανά μετά από τρία χρόνια και είναι έτοιμοι να μας χαρίσουν σπουδαίες μονομαχίες. Οι «αιώνιοι αντίπαλοι» μονοπωλούν το μπασκετικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια και αν πρέπει να βρούμε την τελευταία ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα, εκτός από αυτούς τους δύο, τότε πρέπει να γυρίσουμε 20 χρόνια πίσω. Ναι, σωστά διαβάσατε. 20 χρόνια πίσω τότε που η ΑΕΚ έκανε μία μεγάλη ανατροπή από το 0-2 και κέρδισε το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό.

ΑΕΚ © Eurokinissi

Παρόλο που ήμασταν πίσω με 2-0 στη σειρά των τελικών με τον Ολυμπιακό ξέραμε πως ήμασταν η καλύτερη ομάδα. Αυτό τα λέει όλα.

Για την συγκεκριμένη σειρά των τελικών μπορούμε να πούμε πάρα πολλά. Η ΑΕΚ πέτυχε κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο. Έχασε το πλεονέκτημα έδρας από το πρώτο ματς, έχασε και το δεύτερο ματς στο ΣΕΦ και όλα έδειχναν πως τελείωσαν. Όμως η ΑΕΚ όχι απλά συνέχισε να πιστεύει στην ανατροπή αλλά την έκανε και πράξη. Προτού δούμε τι ακριβώς έγινε σε αυτή τη σειρά των τελικών πάντα τον πρώτο λόγο τον έχουν οι πρωταγωνιστές. Αυτοί είναι που έζησαν τα πάντα και μπορούν να τα περιγράψουν με χαρακτηριστική λεπτομέρεια.

Ο μεγάλος αρχηγός της ΑΕΚ, Νίκος Χατζής, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Debut.gr είχε μιλήσει γι’ αυτή τη σειρά των τελικών και είχε δηλώσει πως μέχρι τελευταία στιγμή πίστευαν πως είναι η καλύτερη ομάδα και μπορούν να κατακτήσουν το τρόπαιο.

«Παρόλο που ήμασταν πίσω με 2-0 ξέραμε πως ήμασταν η καλύτερη ομάδα. Αυτό τα λέει όλα. Στην κανονική περίοδο είχαμε παίξει πάρα πολύ ωραίο μπάσκετ, είχαμε πάρει καλά αποτελέσματα και γι’ αυτό το λόγο άλλωστε καταφέραμε να τερματίσουμε πρώτοι στη βαθμολογία. Στο πρώτο ματς των τελικών, το παιχνίδι δεν κύλησε καθόλου καλά για μας και ο Ολυμπιακός έκανε το 1-0. Έπειτα κέρδισε και το δεύτερο ματς μέσα στο Ειρήνης Και Φιλίας. Σε εκείνο το σημείο τα βάλαμε όλα κάτω και συσπειρωθήκαμε. Είπαμε πως αξίζουμε να πάμε να παίξουμε ένα τέταρτο παιχνίδι μέσα στο ΣΕΦ, αρκεί να καταφέρουμε να κερδίσουμε το τρίτο τελικό μέσα στην έδρα μας. Έτσι κι έγινε. Κερδίσαμε το τρίτο ματς, στο τέταρτο παιχνίδι είχαμε και την τύχη μαζί μας και κερδίσαμε στο πόντο. Όταν πλέον ήρθε η σειρά πάλι στα ίσα και στο γήπεδό μας είπαμε ότι δεν χάνεται αυτή η ευκαιρία. Φέραμε τη σειρά εκεί που θέλαμε και έτσι μετά από μεγάλη προσπάθεια και αφοσίωση κάναμε τη μεγάλη ανατροπή. Μία ανατροπή που δεν έχει γίνει ξανά στο ελληνικό πρωτάθλημα».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη AEK B.C. (@aekbc)

Η ΑΕΚ κατάφερε κάτι το μαγικό. Κάτι μοναδικό. Κατάφερε να επιστρέψει από το 2-0 κάτι που δεν έχει καταφέρει καμία άλλη ομάδα. 

Η «Ένωση» τερμάτισε στην πρώτη θέση της κανονικής περιόδου με απόσταση δύο βαθμών από τον Παναθηναϊκό και τριών από τον Ολυμπιακό. Το σύστημα διεξαγωγής τότε έστελνε τις δύο πρώτες ομάδες στα ημιτελικά των πλέι οφ. Εκεί η ΑΕΚ ξεπέρασε το εμπόδιο του Ηρακλή με δύο δύσκολες πάντως νίκες. Επικράτησε με 77-68 στο ματς της Αθήνας (Ντικούδης 22, Χατζής 19 – Χατζηβρέττας 22, Καράγκουτης 11) και με 88-86 στην παράταση σε εκείνο της Θεσσαλονίκης (Χατζηβρέττας 26, Καράγκουτης 25 – Χόλντεν 22, Κακιούζης 19).

Έτσι βρέθηκε στους τελικούς όπου αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό που είχε αποκλείσει με μειονέκτημα έδρας τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά. Οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν να αγκαλιάζουν τον τίτλο, κάνοντας το «break» στον πρώτο τελικό με τη νίκη τους με 82-74 (Καρ και Ντικούδης 16 – Παπανικολάου 21, Φόρεστ 15) και επικρατώντας στον δεύτερο με 75-70 (Ρισασέ 16, Φορντ 15 – Ντικούδης 17, Χόλντεν 16). Η συνέχεια όμως ήταν εκείνη στην οποία ελάχιστοι θα μπορούσαν να ποντάρουν.

Η ΑΕΚ έμεινε ζωντανή με τη νίκη της στον τρίτο τελικό με 85-78 στο ΟΑΚΑ (Χατζής 20, Μπετς 19 – Φορντ 22, Φόρεστ 20) και πίστεψε στην ολική επαναφορά με το «διπλό» του τέταρτου τελικού στο ΣΕΦ με 61-60 (Φόρεστ 19, Ζεβροσένκο 10 – Ντικούδης 20, Κακιούζης 15). Έτσι στις 5 Ιουνίου 2002 και στο γεμάτο από φίλους της κλειστό του ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ στέφθηκε πρωταθλήτρια νικώντας με 79-70 (Ντικούδης 23, Χατζής 20 – Ρισασέ 16, Τόμιτς 15).

Όσα χρόνια κι αν περάσουν αυτή η επιτυχία δεν πρόκειται να ξεχαστεί. Είναι ένα κατόρθωμα που πέτυχε μία πραγματική ομάδα. Μία ομάδα με όλη τη σημασία της λέξεως. Που ακόμα και στα δύσκολα δεν το έβαλε κάτω. Και στο τέλος δικαιώθηκε…

ΑΕΚ © Eurokinissi