Οι Ολλανδοί έκαναν τέσσερις προτάσεις για τη διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών αγώνων αλλά όπως φαίνεται, πιο πολύ προκάλεσαν γέλιο και απορία.

Οι Ολλανδοί πρότειναν νωρίτερα τέσσερις νέους κανόνες για το ποδόσφαιρο και προκάλεσαν την απορία όλου του φίλαθλου κόσμου. Απορία, γέλιο και όλα τα συναφή. Γιατί, πραγματικά, μόνο αυτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι συγκεκριμένες αλλαγές/προτάσεις. Από πειραγμένα πλάγια άουτ, νέες ρυθμίσεις στις κάρτες μέχρι και στις αλλαγές.

Οι αλλαγές στο ποδόσφαιρο -ή τουλάχιστον οι προτάσεις για αλλαγές- δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Κατά καιρούς, διάφοροι παράγοντες, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, επιτελεία ομοσπονδιών βγαίνουν και λένε το μακρύ και το κοντό τους. Στόχος όλων; Η επανάσταση στο ποδόσφαιρο. Καταρχάς ξεκινάμε από τα πολύ βασικά. Ποιος είπε ότι το ποδόσφαιρο χρειάζεται επανάσταση; Κανείς. Ρητορικό ήταν το ερώτημα. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε κάτι άλλο πάνω σε αυτό.

Μία σοβαρή επανάσταση θα έφερνε το European Super League και όλοι φόρεσαν σκόρδα, πήραν σταυρούς στο χέρι για να ξορκίσουν το κακό. Και πρώτη απ’ όλους η UEFA. H ίδια UEFA που έχει γεμίσει το σύμπαν διοργανώσεις, οι παίκτες παίζουν ένα εκατομμύριο παιχνίδια το χρόνο και όλα αυτά για τον πράσινο Θεό. Το χρήμα. Δαιμονοποιούνται άλλες αλλαγές, άλλες τίθενται σε ισχύ χωρίς να ρωτήσουν κανέναν και αυτός που το πληρώνει πάντα είναι το «καημένο» το ποδόσφαιρο.

Σε αυτό το χορό μπήκαν και οι Ολλανδοί που βγήκαν μπροστά με τέσσερις προτάσεις/αλλαγές. Γιατί; Γιατί μπορούν. Δημοκρατία υπάρχει, ο καθένας λέει ό,τι θέλει. Χωρίς να τον ρωτήσει κανείς, χωρίς να μιλήσει κανείς για αναγκαιότητα ύπαρξης αλλαγών. Αλλά αφού μπορούν να προτείνουν, γιατί όχι;

Τι θα άλλαζαν οι Ολλανδοί στο ποδόσφαιρο: Οι τέσσερις νέοι κανόνες

-Πλάγιο άουτ: Στο εξής ο ποδοσφαιριστής θα μπορεί να στήσει την μπάλα και είτε να την εκτελέσει, είτε να ντριμπλάρει και να μπει στον αγωνιστικό χώρο. Το ίδιο θα συμβαίνει και στα κόρνερ και στα ελεύθερα. Ο ποδοσφαιριστής δεν θα είναι αναγκασμένος να εκτελεί, θα μπορεί να ξεκινήσει κούρσα.
-Κίτρινη κάρτα: Στο εξής ο ποδοσφαιριστής που θα χρεώνεται με κίτρινη, θα πρέπει να περνάει πέντε λεπτά εκτός αγωνιστικού χώρου.
-Αλλαγές: Οι προπονητές θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν όσες αλλαγές θέλουν, χωρίς να σταματάει ο χρόνος. Οι «flying substitutions», όπως ονομάζονται δεν θα επηρεάζουν τα ματς, καθώς οι αγώνες θα συνεχίζονται κανονικά όσο κάποιος μπαίνει και κάποιος βγαίνει από τον αγωνιστικό χώρο.
-Μείωση χρόνου ημιχρόνων: Το πρώτο και το δεύτερο μέρος θα διαρκούν από 30 λεπτά, οπότε κάθε αγώνας θα έχει συνολική διάρκεια 60 λεπτών, σε καθαρό χρόνο.

Παρεξηγήσαμε τους Ολλανδούς ή οι Ολλανδοί κατάλαβαν την πατάτα;

Η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ολλανδίας ζήτησε «συγγνώμη» και έκανε λόγο για…. παρεξήγηση.

Μία ειλικρινής συγγνώμη ή ένας τρόπος να γλυτώσουν την καζούρα; Οι Ολλανδοί έκαναν πατάτα. Γκάφα. Όπως θέλει ο καθένας, το λέει. Είδαν ότι πήρε διαστάσεις το ζήτημα -για τους λάθος λόγους- και έσπευσαν να το διαψεύσουν. Να διαψεύσουν δηλαδή πως πρόκειται για αλλαγές που θα ισχύσουν στα πρωταθλήματά τους.

Κάτι που ενδεχομένως είχαν στο μυαλό τους αρχικά αλλά όταν είδαν πως όλοι τους κοιτάζουν σαν… εξωγήινους, τα μάζεψαν γρήγορα γρήγορα. Ουσιαστικά, η ομοσπονδία της χώρας μελετούσε αλλαγές σε βασικούς κανονισμούς που θα εφαρμόζονταν από τη μεθεπόμενη σεζόν στη δεύτερη κατηγορία της χώρας, ενώ ήδη χρησιμοποιούνται από το 2017 σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Το συμπέρασμα; Μία ακόμα ιστορία ριζοσπαστικοποίησης του ποδοσφαίρου που δεν ευδοκίμησε. Εν προκειμένω γιατί μιλάμε για «αστείες» αλλαγές. Αλλά γενικά γιατί δεν έρχονται από την UEFA. Όταν έρθουν από την UEFA, ούτως ή άλλως δεν θα ερωτηθεί κανείς αν του αρέσει ή όχι. Θα εφαρμοστούν. Και θα τις συνηθίσουμε.