Το debut.gr στέκεται στον μικρόσωμο γίγαντα της Λάρισας, ο οποίος ήρθε στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος και έχει καταφέρει να διακριθεί στην δεύτερη θητεία του στα ελληνικά παρκέ.

Ο Στέφαν Μούντι γεννήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 1993 στην Φλόριντα των ΗΠΑ. Αποφοίτησε από τους Όλ Μις Ρέμπελς, την κολεγιακή ομάδα του πανεπιστημίου του Μισισιπή.  

Αναζήτησε την ευκαιρία του στο ΝΒΑ δηλώνοντας συμμετοχή στο ντραφτ του 2016, αλλά καμία ομάδα δεν τον επέλεξε και μοιραία έμεινε εκτός λίγκας. Κάπου εκεί λοιπόν άρχισε το ταξίδι του στην Ευρώπη. 

Πρώτος του σταθμός η Τουρκία και πιο συγκεκριμένα η Τραμπζονσπόρ την χρονιά 2016-2017. Ο μικρόσωμος γκαρντ ως πρωτοεμφανιζόμενος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τελείωσε την χρονιά με μέσο όρο 8,6 πόντους 3 ριμπάουντ και 4,1 ασίστ ανά παιχνίδι. Αυτό βέβαια τον έκανε να είναι ο δεύτερος καλύτερος πασέρ της ομάδας από την Τραπεζούντα. 

Η πρώτη θητεία στην Ελλάδα

Την επόμενη χρονιά ο Μούντι έγινε κάτοικος Ρεθύμνου και αγωνίστηκε για την ομώνυμη ομάδα. Η πρώτη του χρόνια στην χώρα μας ήταν με λίγα λόγια εξαιρετική και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.  

Ήταν ο πρώτος σκόρερ σε όλο το ελληνικό πρωτάθλημα με μέσο όρο 15 πόντους ανά αγώνα, ενώ “κατέβασε” 2,2 ριμπάουντ και μοίρασε 3,8 ασίστ, ενώ είχε και ένα κλέψιμο ανά παιχνίδι στην στατιστική του. 

Ο Μούντι από την αρχή έδειξε πως είναι ένας χαρισματικός σκόρερ. Ποιος έχει ξεχάσει το παιχνίδι απέναντι στον Κόροιβο Αμαλιάδας που πέτυχε 44! πόντους; Έτσι έγινε ο πρώτος παίχτης στο ελληνικό πρωτάθλημα που πετυχαίνει πάνω από 42 πόντους τα τελευταία δώδεκα χρόνια. 

Πέρα όμως από το σκοράρισμα, διακρίνεται και για ένα ακόμη ταλέντο, που αυτό τον κάνει ξεχωριστό. Παρά το μικρό του ύψος (1,78) είναι τρομερά εύκολο για εκείνον να καρφώσει τη μπάλα στο αντίπαλο καλάθι. Μας είχε χαρίσει πολλά καρφώματα την χρόνια που αγωνιζόταν στο Ρέθυμνο. 

Το φοβερό κάρφωμα στο All-Star Game

Βέβαια αυτό που θα θυμούνται όλοι οι μπασκετικοί φίλαθλοι είναι το All-Star Game εκείνης της χρονιάς που διεξήχθη στην Πάτρα. Εκεί ο Μούντι πέταξε πάνω από την Θανάση Αντετοκούνμπο. Αυτό ήταν και το κάρφωμα που του χάρισε την νίκη στον διαγωνισμό καρφωμάτων. Επαναλαμβάνουμε πως μιλάμε για έναν παίχτη που το ύψος του δεν ξεπερνά το 1,78. 

Με το τέλος της χρόνιας, το Ρέθυμνο δεν κατάφερε να μπει στα play-off τερματίζοντας στην 10η θέση. Εκεί τελείωσε και η θητεία του στο ελληνικό πρωτάθλημα, παίρνοντας μεταγραφή στην Λευκορωσία και την Τσμόκι Μίνσκ στην VTB League.

Και εκεί η θητεία του ήταν μικρή, καθώς αγωνίστηκε για έναν μόνο χρόνο. Παρόλα αυτά και εκεί οι επιθετικές του αρετές ήταν ολοφάνερες. Στο πρωτάθλημα η Τσόμσκι τερμάτισε στην τελευταία θέση με τον Μούντι να έχει κατά μέσο όρο 12,2 πόντους 2,6 ριμπάουντ και 3,8 ασίστ ανά παιχνίδι. 

Επίσης την ίδια χρονιά αγωνίστηκε και στο  FIBA Europe Cup. Οι αριθμοί του ήταν άκρως κολακευικοί τερματίζοντας στην διοργάνωση με 16,5 πόντους 2,3 ριμπάουντ και 3,3 ασίστ ανά παιχνίδι. Παρότι ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, αποκλείστηκε στην φάση των ομίλων κατακτώντας την τρίτη θέση. 

Την επόμενη χρονιά 2019/20 μετακόμισε ξανά, αυτήν την φορά στην Ουγγαρία για λογαριασμό της Ντέμπρετσεν. Την πρώτη του χρονιά αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας με 17,9 πόντους, ενώ ήταν δεύτερος και στις ασίστ με 5,7 ανά παιχνίδι.  

Την επόμενη χρόνια παρέμεινε στην Ουγγαρία και οι αριθμοί ήταν σταθερά υψηλοί με 16,2 πόντους, 4 ριμπάουντ και 5,1 ασίστ. 

Η δεύτερη θητεία στην χώρα μας 

Στις 6 Δεκεμβρίου ο Μούντι υπογράφει στην Λάρισα και γίνεται ξανά κάτοικος Ελλάδας. Η Θεσσαλική ομάδα εκείνη την περίοδο βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις τις βαθμολογίας, παίζοντας για την παραμονή της.

Σε αυτό λοιπόν στο σημείο του πρωταθλήματος η εικόνα της ομάδας άλλαξε ολοκληρωτικά. Η Λάρισα άρχισε να παίρνει τις νίκες που χρειάζεται και κατέληξε να τερματίσει στην έκτη θέση και να εξασφαλίσει την θέση της στα play-off του πρωταθλήματος. 

Φυσικά πρωτεργάτης ήταν ο Στέφαν Μούντι ο οποίος τελείωσε την κανονική διάρκεια με μέσο όρο 16,06 πόντους σύμφωνα με την στατιστική του ΕΣΑΚΕ. Βέβαια είχε άξιους συμπαραστάτες τους Κρουμπάλι, Μάριτς και Χάντσον.  

Μάλιστα στις 15 Ιανουαρίου σε έναν αγώνα απέναντι στον Άρη ο Αμερικάνος γκάρντ, λίγε ώρες πριν το τζάμπολ “έχασε” την αδερφή του. Ο ίδιος επέλεξε να αγωνιστεί , τελειώνοντας το παιχνίδι με 15 πόντους, 3 ασίστ και 1 κλέψιμο, βοηθώντας την ομάδα του να πάρει μία σημαντική νίκη, με σκορ 84-81.

Στον πρώτο γύρω των play-off απέκλεισε τον Κολοσσό Ρόδου, που τερμάτισε τρίτος στην κανονική διάρκεια και έτσι πέρασε στα ημιτελικά με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Οι επιδόσεις του Μούντι δεν έπεσαν καθόλου. Στα play-off έχει μέσο όρο 19,5 πόντους, οδηγώντας την Λάρισα με μία ξέφρενη πορεία. 

Μάλιστα κατάφεραν και μία ιστορική νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό, στην θεσσαλική πόλη, ισοφαρίζοντας την σειρά σε 1-1. Η σειρά βέβαια βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σίγουρα λοιπόν η Λάρισα έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στο φετινό πρωτάθλημα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στον Μούντι, ο οποίος με την συνεισφορά του την οδηγεί όσο πιο ψηλά γίνεται. 

Ευχή όλων είναι να μείνει και την νέα χρονιά στο ελληνικό πρωτάθλημα γιατί παίχτες σαν αυτόν κοσμούν τα ελληνικά παρκέ και ανεβάζουν επίπεδο το πρωτάθλημά μας.