Ο Αλεξάντρ Λακαζέτ είναι και οριστικά παρελθόν από την Άρσεναλ. Ωστόσο, αφήνει πίσω του (πολλά)έργα και (πολύ περισσότερες)... ημέρες.

Ο Αλεξάντρ Λακαζέτ δεν ήταν μόνο θέμα στον αγγλικό Τύπο. Ή στα αποδυτήρια της Άρσεναλ. Αλλά σε κάθε pub της λονδρέζικης πρωτεύουσας αρκετοί ήταν εκείνοι που τον… έπιαναν στο στόμα τους.

Όχι τις πιο πολλές φορές για καλό λόγο. Συνήθως για κάποιο γκολ που έχασε. Ή για μία λάθος απόφαση που πήρε. Ή τέλος πάντων κάτι αρνητικό. Στους «κανονιέρηδες» δεν είναι απλό, ούτε εύκολο να είσαι επιθετικός. Δεν έχεις να νικήσεις μόνο τους αντίπαλους αμυντικούς.

Έχεις να τα βάλεις και με τους οπαδούς του συλλόγου, οι οποίοι κάθε φορά ζητούν και περιμένουν ολοένα και περισσότερα. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτοί. Είναι και τα «φαντάσματα» του παρελθόντος. Είναι εκείνοι που ανέβασαν τον πήχη πολύ ψηλά και πρέπει σόνι και ντε να φανείς αντάξιός τους. Ή έστω να φτάσεις εκεί κοντά στο επίπεδό τους. Ούτε αυτό είναι τόσο εύκολο.

Ωστόσο, ο Αλεξάντρ Λακαζέτ όρισε μία δική του κατηγορία. Μακριά απ’ όλους τους άλλους. Και την έκανε… δική του ολοένα και περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου. Σε μία εποχή που τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα από τους παίκτες είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση ο Γάλλος στράικερ πήγε κόντρα στο ρεύμα.

«Όπου βλέπεις το πλήθος να τρέχει πήγαινε προς την άλλη κατεύθυνση», είχε γράψει ο Τσαρλς Μπουκόφσκι. Ο Λακαζέτ φεύγει όχι με την στάμπα του «λούζερ», αλλά έχοντας καλή σχέση με τον εαυτό του και με τους φίλους της Άρσεναλ.

Δεν φεύγει όντας πρώτος σκόρερ. Ή έχοντας κάνει μία σεζόν- αποκάλυψη. Μα αποχωρεί από το «Έμιρεϊτς» έχοντας… τερματίσει προ πολλού το πόσο τίμιος και πολεμιστής είναι. Μιας και αυτή ήταν η δική του, ειδική, κατηγορία.

Ο Λακαζέτ το μεγάλο… πιστόλι!

Πολύ πριν πάει στην Άρσεναλ τα δημοσιεύματα τόσο από τον αγγλικό, όσο και από τον γαλλικό Τύπο έδιναν και έπαιρναν για τον νέο -τότε- και ωραίο -τότε- στράικερ της Λιόν. Τσέλσι, Τότεναμ και Λίβερπουλ είχαν δείξει ενδιαφέρον για εκείνον.

Ωστόσο, στο τέλος κάτι γινόταν, κάτι χάλαγε και εκείνος έμενε στο «Ζερλάν». Μέχρι που το καλοκαίρι του 2017 ο Αρσέν Βενγκέρ μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας. Ο Αλσατός όχι απλά κατάφερε να τον ψήσει, αλλά, του τόνισε ότι μπορεί να γίνει ο επόμενος Γάλλος επιθετικός σημείο αναφοράς, μετά από κάποιον συμπατριώτη τους που φορούσε το «14» στην πλάτη.

Αλλά δεν ήταν μόνο τα λόγια που τον έκαναν να πει το «oui». Οι Λονδρέζοι για χάρη του έδωσαν στη Λιόν  53 εκατομμύρια λίρες. Χρηματικό ποσό-ρεκόρ για τους Άγγλους εκείνη την εποχή, κάνοντας τον Λακαζέτ την πιο ακριβή μεταγραφή της ιστορίας τους με τον Γάλλο φορ να υπογράφει συμβόλαιο συνεργασίας για πέντε χρόνια.

Ένα από τα καλύτερα δίδυμα στην ιστορία της Άρσεναλ!

Ο Αρσέν Βενγκέρ λίγο πριν κουνήσει… μαντήλι από τον πάγκο της Άρσεναλ είχε βάλει σκοπό να αλλάξει -όσο γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις- και να ξοδέψει χρήματα. Όπως είπαμε και πιο πάνω ο Αλεξάντρ Λακαζέτ έγινε το καλοκαίρι του 2017 η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της αγγλικής ομάδας.

Αυτή η πρωτιά άντεξε μόλις έξι μήνες. Και αυτό γιατί ο Αλσατός τον Ιανουάριο του 2018 έφερε στο «Έμιρεϊτς» -με νέο χρηματικό ποσό ρεκόρ για την Άρσεναλ- τον Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, έναντι 65 εκατομμυρίων ευρώ στην Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Αν ήταν κάποιος άλλος και όχι ο Γάλλος στράικερ σίγουρα αυτή την κίνηση θα την έβλεπε με… μισό μάτι. Καχύποπτα. Όχι, όμως, εκείνος, αφού τον υποδέχτηκε με ανοιχτή την αγκαλιά του. Ο Γκαμπονέζος στράικερ βρήκε αυτά που ήθελε στο Νησί και παρέα με τον Λακαζέτ δημιούργησαν ένα σπουδαίο επιθετικό δίδυμο.

Ένα δίδυμο που ξέφευγε από την κλασική… μιζέρια και μετριότητα της Άρσεναλ, θυμίζοντας εποχές από τα παλιά. Τότε που ένας Γάλλος και ένας Ολλανδός έκαναν πράγματα και θαύματα σε Αγγλία και Ευρώπη.

Αυτό το δίδυμο συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε οι Λονδρέζοι να φτάσουν στον τελικό του Europa League το 2019 απέναντι στην Τσέλσι. Αλλά και να κατακτήσει το FA Cup έναν χρόνο αργότερα (2020), όπως και το Community Shield.

Μάλιστα, από την αρχή της σεζόν 2017- 2018 οι Ομπαμεγιάνγκ και Λακαζέτ σημείωσαν το 38% των γκολ της Άρσεναλ στην Premier League με τον Γάλλο να φτάνει τα 54 και τον Γκαμπονέζο τα 68!

Μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο τίμιος ήταν ο Αλεξάντρ Λακαζέτ;

Στις 3 Ιουνίου του 2022 ο Αλεξάντρ Λακαζέτ επιβεβαιώνει αυτό που λίγο ως πολύ ξέραμε ή περιμέναμε. Ότι φεύγει από την Άρσεναλ ως ελεύθερος. Οι εμφανίσεις του δεν ήταν αυτές που θα ήθελε ή θα περίμενε από εκείνον ο Μίκελ Αρτέτα.

Σίγουρα ο Γάλλος στράικερ δεν ήταν μία μηχανή των γκολ -ειδικά από την ώρα και τη στιγμή που έκατσε ο Αρτέτα στον πάγκο της ομάδας και όπου έφυγε ο Ομπαμεγιάνγκ- όμως ήταν από εκείνους που έδιναν το καλό παράδειγμα.

Σε μία εποχή όπου η Άρσεναλ χάνει αργά και σταθερά τη δύναμή της ο Λακαζέτ ήταν εκεί που έπρεπε για να θυμίζει σε όλους τι σημαίνει να είσαι αρχηγός του συλλόγου. Σε όλους τους πιτσιρικάδες συμπαίκτες του. Σε όλους τους απαιτητικούς φιλάθλους της Άρσεναλ.

Ο Λακαζέτ ήταν εκεί που δεν χρειαζόταν όταν έπρεπε. Πίεζε, έτρεχε, φώναζε. Όχι για εκείνον αλλά για την ομάδα που έχει σήμα ένα κανόνι στο στήθος. Για αυτή, λοιπόν, την ομάδα φόρεσε τη φανέλα της 207 φορές, πανηγύρισε μαζί της 75 γκολ και έδωσε 29 ασίστ.

Αλλά αλήθεια πως μπορεί να μετρηθεί το πάθος; Το σθένος και η τιμιότητα; Μόνο σε κλίμακα «Αλεξάντρ Λακαζέτ». Μόνο εκείνος ξέρει!