Υπάρχουν παίκτες που έχουν πρωταγωνιστήσει στην Ευρωλίγκα αλλά τώρα τους έχουμε ξεχάσει. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας παρουσιάζουν τη λίστα αυτή.

Κάποτε μονοπολούσαν το ενδιαφέρον της Ευρωλίγκα. Αναμφίβολα, είχαν αφήσει το στίγμα τους στην συγκεκριμένη διοργάνωση και πρωταγωνιστούσαν στις ομάδες που αγωνίζονταν. Εντούτοις, δεν έχουν σταματήσει να παίζουν μπάσκετ αλλά έχουν απομακρυνθεί από την Ευρωλίγκα και τα φώτα της δημοσιότητας. Πάμε να δούμε όμως αναλυτικά τη λίστα των συγκεκριμένων περιπτώσεων.

Γκουστάβο Αγιόν

Ευρωλίγκα

Ξεκινάμε από τους καλύτερους σέντερ ίσως την πενταετία 2015-2020 στην Ευρωλίγκα. Παίκτης βαρόμετρο για τη Ρεάλ Μαδρίτης με την οποία πραγματοποίησε 167 εμφανίσεις με μέσο όρο 10 πόντους. Πανηγύρισε δύο τροπαία Ευρωλίγκα το 2015 και το 2018. Τελευταίος του ευρωπαϊκός σταθμός ήταν η Ζενίτ, προτού αποχαιρετίσει οριστικά την Γηραιά Ήπειρο το Σεπτέμβριο του 2020. Πλέον έχει επιστρέψει στην πατρίδα του στο Μεξικό και αγωνίζεται στους Άστρος. Παρότι είναι 37 ετών εξακολουθεί να δείχνει ανταγωνιστικός. Άλλωστε μιλάμε για ένα βαρύ βιογραφικό με 4 πρωταθλήματα Ισπανίας, 3 κύπελλα, 1 Διηπειρωτικό, καθώς και 138 αγώνες στο ΝΒΑ με Πέλικανς, Μάτζικ, Μπακς και Χοκς.

Πέτερι Κόπονεν

Petteri Koponen vuelve a casa - Eurohoops

Για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε ένας από τους μπομπέρ της Ευρωλίγκα. Ξεκίνησε να αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο στη παρηκμασμένη Βίρτους (2008-12) κι έγινε γνωστός στη Χίμκι (2012-16). Πέρασε διετίες σε ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα (2016-18) κι η Μπάγερν (2018-20) μετρώντας λοιπόν συνολικά 155 συμμετοχές στη διοργάνωση. Ορισμένες χρονιές τα ποσοστό του στο τρίποντο άγγιζε το 40% ενώ οι Έλληνες φίλαθλοι σίγουρα τον θυμούνται στους αγώνες της εθνικής εναντίον της Φιλάνδιας. Από το περασμένο καλοκαίρι ενισχύει τους Ελσίνκι Σίγκαλς, με τους οποίους τερμάτισε τη σεζόν στη τρίτη θέση με νορμάλ ατομικές επιδόσεις (8.9π., 40% τριπ., 3.4ασ., 2ριμπ., 23′).

Τέιλορ Ρότσεστι

ΡΟΤΣΕΣΤΙ | Thrylos24.gr

Αγαπημένος παίκτης με προυπηρεσία σε ομάδες όπως η Σιένα, Μακάμπι, Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας. Φυσικά δεν θα ξεχάσει κανείς την εξαιρετική του σεζόν στη Νίνζι όπου είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της λίγκας με 19 πόντους μέσο όρο και όλα αυτά τη περίοδο 2014-2015. Στα 37 του χρόνια πια, ο Ρότσεστι προσέφερε φέτος τις υπηρεσίες του στους Τιαντζίν Πάιονιρς της Κίνας, σκοράροντας 24 πόντους και μοιράζοντας 6.5 ασίστ κατά μέσο όρο ανά 30 λεπτά. Στον Ολυμπιακό είχε δυο τρία καλά παιχνίδια, ωστόσο δεν κατάφερε να πρωταγωνιστήσει σε μια χρονιά γενικότερα περίεργη για την ομάδα του Πειραιά. Στο βιογραφικό του συγκαταλέγονται αρκετοί εγχώριοι τίτλοι, αφήνωντας αναμφίβολα το στίγμα του στις ομάδες που πήγε.

Ματ Τζάνινγκ

Μπασκόνια: Free agent μετά από τρία χρόνια ο Ματ Τζάνινγκ! (photo) -  Eurohoops

Ναι μεν σημαντικό γρανάζι σε ομάδες όπως η Εφές ή η Μπασκόνια, ένα ταλέντο που δεν εξελίχθηκε τόσο κατ’εμέ δε. Περιοφερειακός με έφεση στο σουτ και ικανότητα στο δημιουργικό κομμάτι, στοιχείο που έδειξε στο πρωτάθλημα που κατέκτησε με τη Μπασκόνια το 2020. Στην Ευρωλίγκα έπαιξε 152 φορές κι όπως έχει δηλώσει κι ο ίδιος, κάποτε (για την ακρίβεια, δύο καλοκαίρια, το 2015 επί Τζόρτζεβιτς και δύο χρόνια μετά επί Πασκουάλ) είχε φτάσει κοντά στον Παναθηναϊκό, τον οποίο σέβεται πολύ. Όπως προαναφέρθηκε ο Τζάνινγκ ήταν σημαντικός παίκτης σε ομάδες, όπως η Σιένα κι η Εφές του Ντούντα, στα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Αλλά κι οι Χαποέλ Ιερουσαλήμ, Λόκο Κουμπάν, Μπασκόνια και Μανρέσα πιο πρόσφατα  Φέτος, αγωνίζεται στην Ιαπωνία με τους Καβασάκι Θάντερς. Τους οποίους οδήγησε στα playoffs με 13 πόντους, 37% στο τρίποντο, 3.8 ασίστ και 2.5 ριμπάουντ μ.ο. σε 48 αγώνες της κανονικής περιόδου.

Η λίστα περιέχει και άλλους όπως οι Τζέρεμι Πάργκο, Κέρτις Τζέρελς ακόμα και ο Κίθ Λάνκφορντ. Παίκτες που πρωταγωνίστησαν στην Ευρωλίγκα και απέκτησαν βαρύ βιογραφικό. Αλλά ο καθένας για τους δικούς του λόγους αποφάσισε να μετακομίσει σε τελείως διαφορετική γωνιά του πλανήτη.