Το Debut.gr προσπερνάει το αγωνιστικό κομμάτι του κορυφαίου Έλληνα τενίστα και στέκεται στις δηλώσεις και αναρτήσεις του που πολλές φορές έχουν προκαλέσει αίσθηση στην ελληνική κοινωνία.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι αναμφίβολα ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας που έχει αναδείξει αυτή η χώρα. Το ταλέντο του είναι ολοφάνερο και αποδεικνύει συνεχώς πως δεν συγκαταλέγετε άδικα ανάμεσα στους κορυφαίους. Είναι ο μοναδικός Έλληνας αθλητής τένις που έχει βρεθεί σε τελικό Grand Slam στο Roland Garros το 2021. 

Όσο καλός είναι όμως στο τένις και όσο περήφανους μας κάνει για την αθλητικές του επιδόσεις, υστερεί σε ένα πολύ σημαντικό τομέα. Και αυτός είναι οι δηλώσεις και οι αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να λέει και να πιστεύει ό,τι θέλει. Αλλά όταν σε γνωρίζει όλος ο κόσμος και έχεις δημόσιο βήμα πρέπει να προσέχεις τι λες, γιατί μπορεί να παρεξηγηθείς και να βρεθείς στο επίκεντρο της αρνητικής κριτικής πολύ γρήγορα. Δηλαδή ακριβώς ότι έγινε και στην περίπτωση του Τσιτσιπά. 

Οι άστοχες αναρτήσεις 

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2020 ήρθε η πιο viral ανάρτησή του στο Twitter. Εκεί είχε γράψει πως “Κάποιος πρέπει να χτίσει ένα κατάστημα Harrods στην Ελλάδα. Ήρθε η ώρα.”. Τα Harrods είναι πολυτελές κατάστημα που εδρεύει στο Λονδίνο. 

Κάπου εκεί βρέθηκε ξαφνικά στο προσκήνιο για τον λάθος λόγο. Το tweet του προκάλεσε αίσθηση. Ειδικά σε μία εποχή που οι κοινωνία μας περνούσε δοκιμασίες μέσα από το λοκντάουν αλλά και στο οικονομικό αδιέξοδο που βρέθηκαν πολλοί άνθρωποι εκείνη την περίοδο. 

Βέβαια το προαναφερθέν περιστατικό δεν ήταν το μοναδικό καθώς πιο παλία. Tο 2019 από τον λογαριασμό του στο Twitter, ο Έλληνας τενίστας ανέβασε ένα σεξιστικό σχόλιο. Ανέφερε την φράση “ Άραγε, όσες παρκάρουν χάλια, έχουν άπλυτα πιάτα;”. Βέβαια μετά από πολλές αντιδράσεις για αυτήν την ανάρτηση, ο Τσιτσιπάς αναγκάστηκε να διαγράψει το tweet. Δεν ανακάλεσε ποτέ βέβαια τα λεγόμενά του. 

Οι πυρκαγιές στην Εύβοια

Φυσικά τα άστοχα σχόλια δεν σταματούν εδώ. Kατά την διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών στην Εύβοια, που πολλοί άνθρωποι είδαν την περιουσία του να καταστρέφετε ο Τσιτσιπάς επέλεξε να εκθειάσει την μαστίχα Χίου. Την χαρακτήρισε ως το κρυμμένο διαμάντι της μεσογειακής κουζίνας. 

 Όπως καταλαβαίνεται και εδώ οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες. Ο Έλληνας τενίστας αναγκάστηκε να δημοσιεύσει μέσω  Instagram μήνυμα υποστήριξης στους πυρόπληκτους σε συνεργασία με το “Μαζί για το παιδί”. Τόνισε μάλιστα πως θα βοηθήσει οικονομικά όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Η ιστορία όμως δεν σταματάει εδώ. Τον Ιανουάριο του 2021 κατάφερε για άλλη μια φορά να γίνει το επίκεντρο. Στις 10 του μηνός, σε ερώτηση που του έγινε για το τι προτείνει για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο Τσιτσιπάς πρότεινε να αντικαταστήσουμε το αυτοκίνητό μας με ένα Tesla. 

Για όσους δεν το γνωρίζουν το Tesla είναι ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Το κόστος αγοράς του μπορεί να αγγίξει και τις 40.000 ευρώ. Σίγουρα λοιπόν η αγορά ενός τέτοιου είδους αυτοκινήτου είναι τουλάχιστον αποτρεπτική για τον μέσο Έλληνα πολίτη. 

Τέσσερις μέρες αργότερα σε έναν γραπτό μονόλογο εξαπέλυσε πυρά προς τους επικριτές του τονίζοντας πως “Λυπάται” και πως πάσχουν από κάποιου είδους διαταραχή. 

Ειδικότερα ανέφερε “ Κουτσομπολεύω άρα υπάρχω”. 

“ Δεν μισώ ούτε πρόκειται να μισήσω αυτούς που σχολιάζουν. Απλά τους λυπάμαι που δεν έχουν προσωπική ζωή και ασχολούνται μαζί μου. Όμως έχει πλάκα ταυτοχρόνως, δεν θα το κρύψω.” και συνέχισε λέγοντας “ Στην ζωή ή θα ξεχωρίζεις ή θα σχολιάζεις αυτούς που ξεχωρίζουν. Είναι απλό. Ο καθένας με την διαταραχούλα του”. 

Η καμπάνια “Μένουμε Σπίτι”

Πάντως το μεγαλύτερο “φάουλ” του Τσιτσιπά δεν ήταν οι αναρτήσεις του και τα σχόλιά του. Τον Μάρτιο του 2020 έγινε το βασικό πρόσωπο της καμπάνιας “ Μένουμε Σπίτι” με γνώμονα να σταματήσει η εξάπλωση του Covid 19 στην χώρα μας. 

Λίγους μήνες μετά όμως σε μία ερώτηση δημοσιογράφου, για το αν έχει προλάβει να εμβολιαστεί ο ίδιος απάντησε. “ Δεν έχω κάνει το εμβόλιο, κανείς δεν το έχει θεωρήσει υποχρεωτικό έως τώρα. Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα εμβολιασθώ, αλλά μέχρι να γίνει υποχρεωτικό, δεν πρόκειται να το κάνω”  

Καταλαβαίνει κανείς πολύ εύλογα λοιπόν πως οι αντιδράσεις από τον κόσμο ήταν εκ νέου σφοδρές λέγοντας πως ένας άνθρωπος που μας προτρέπει να μείνουμε σπίτι, να τηρούμε τα μέτρα και να προστατεύουμε τους οικείους μας, δεν έχει εμβολιαστεί. Κάποιος θα το χαρακτήριζε τουλάχιστον ειρωνικό, υποκριτικό και επικίνδυνο. 

Η κόντρα με την Ναόμι Οσάκα

Το τελευταίο περιστατικό για τον Έλληνα τενίστα ήρθε πριν από έναν μήνα περίπου. Μιλώντας στην ιστοσελίδα First Sportz τόνισε πως και οι γυναίκες τενίστριες θα πρέπει να αγωνίζονται μέχρι το πέμπτο σετ, αν αυτό χρειαστεί και όχι μέχρι το τρίτο που ισχύει μέχρι σήμερα. Ο λόγος που το είπε είναι, γιατί οι γυναίκες τενίστριες αμείβονται το ίδιο με τους άντρες. 

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ναόμι Όσακα, θρύλου του γυναικείου τένις. Σε δηλώσεις της είπε “Αυτός ο τύπος είναι τόσο αστείος. Νιώθω ότι αυτό θα άλλαζε τη δομή του τένις. Οι άνθρωποι θα αρχίσουν να κάνουν διαφορετικά πράγματα στο γυμναστήριο και τέτοια πράγματα. Θα χρειαστεί επίσης πολύς χρόνος για να εφαρμοστεί. Επίσης ένας άνδρας μιλάει για ένα γυναικείο άθλημα, οπότε δεν νομίζω ότι η ιδέα του θα πραγματοποιηθεί”. 

Σίγουρα ο Τσιτσιπάς έχει όλο το μέλλον μπροστά του ώστε να μείνει στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους αθλητές στο τένις. Οι αναρτήσεις και οι δηλώσεις του όμως τις περισσότερες φορές είναι τελείως άστοχες και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.  

Το βέβαιο είναι πως κάθε δήλωση που θα κάνει από εδώ και πέρα να σχολιάζεται αρκετά από τους χρήστες των social media. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να σκεφτεί πολύ καλά πριν προβεί σε κάποια δήλωση ή ανάρτηση. Είναι βέβαιο πως ο κόσμος θα θέλει να τον θυμάται για τις αθλητικές του επιδόσεις και όχι για τις δηλώσεις του.