Μετά το χαμένο τελικό του Παρισίου, το ποδόσφαιρο αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά πολύ σκληρό για τον Γιούργκεν Κλοπ.

Λένε ότι στο ποδόσφαιρο, τα τρόπαια είναι η απόδειξη της επιτυχίας. Λένε ότι στο ποδόσφαιρο ο 1ος μένει στην ιστορία και κανείς δε θυμάται τον 2ο. Λένε ότι στο ποδόσφαιρο ο 2ος είναι ο 1ος χαμένος. Και δικαίως τα λένε γιατί συνήθως αυτά τη ρητά έχουν εφαρμογή στην πραγματικότητα.

Ωστόσο, στην περίπτωση του Γιούργκεν Κλοπ όλα αυτά είναι ένας τρόπος να πεις ψέματα. Ούτε καν τη μισή αλήθεια. ΨΕΜΑΤΑ. Εξάλλου, πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις για τον 2ο. Η Αργεντινή στο Μουντιάλ του 1990 και η Βραζιλία στο Μουντιάλ του 1998 είναι τρανά παραδείγματα. Όλοι θυμούνται το one man show του Μαραντόνα και το τρελό τουρνουά του Ρονάλντο.

Ο ίδιος ο Κλοπ αναδείχθηκε ξανά 2ος μετά το χαμένο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης.

To ρεκόρ του Κλοπ σε τελικούς

Αυτός ήταν ο 11ος χαμένος τελικός σε 19 συμμετοχές σε τελικούς στην προπονητική του καριέρα. Έχει χάσει, μάλιστα, 4/5 ευρωπαϊκούς τελικούς. Επίσης, από τους οχτώ που έχει κερδίσει, μόλις 4 κερδήθηκαν μέσα στο 90 λεπτο.

  • Μεγάλοι τελικοί: 12
  • Σούπερ Καπ τελικοί: 7
  • Συνολικά: 19
  • Νίκες: 8
  • Ήττες: 11
  • Τελικοί που πήγαν παράταση: 6
  • Τελικοί που πήγαν στα πέναλτι: 7
  • Γκολ υπέρ: 24
  • Γκολ κατά: 24

Κερδισμένα τρόπαια: 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, 1 Fa Cup, 1 League Cup, 1 Κύπελλο Γερμανίας, 1 Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, 2 Γερμανικά Σούπερ Καπ, 1 Πρέμιερ Λιγκ, 2 Μπουντεσλίγκα, 1 Μπουντσελίγκα 2.

Χαμένα τρόπαια: 3 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Γιουρόπα Λιγκ, 1 League Cup, 2 Κύπελλο Γερμανίας, 2 Γερμανικά Σούπερ Καπ.

H ιστορία της ζωής του Κλοπ

Η 2η θέση για τις ομάδες του Κλοπ, όμως, δεν περιορίζονται μόνο σε τελικούς Κυπέλλων. Είναι η «ιστορία της ζωής του», όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος μετά τη φετινή αποκαρδιωτική κατάληξη της Πρέμιερ Λιγκ για την Λίβερπουλ. Οι «κόκκινοι» επέστρεψαν από διψήφια απόσταση τον Γενάρη για να χάσουν τελικά το πρωτάθλημα για ένα βαθμό στα τελευταία λεπτά της τελευταίας αγωνιστικής.

«Το να τερματίζω στη 2η θέση είναι η ιστορία της ζωής μου. Εξακολουθώ να είμαι ο κάτοχος του ρεκόρ που δεν προβιβάστηκε στη Γερμανία με το μεγαλύτερο αριθμό βαθμών. Πρέπει να πάρεις περισσότερους βαθμούς από οποιαδήποτε άλλη ομάδα, αλλά δεν το κάναμε. Δεν μπορείς να κάνεις περισσότερα από το να δώσεις καλύτερό σου εαυτό και αυτό έκαναν και πάλι τα αγόρια. Κυνηγήσαμε την καλύτερη ομάδα στον κόσμο μέχρι το τέλος, αυτό είναι απολύτως ιδιαίτερο. Θα φτιάξουμε ξανά ομάδα και θα πάμε ξανά» είπε ο Κλοπ μετά το πέσιμο της καρό σημαίας στην Πρέμιερ Λιγκ.

Ο Γιούργκεν Κλοπ αναφερόταν στην προ 20 ετίας αποτυχημένη προσπάθεια προβιβασμού της Μάιντζ στη Μπουντσεσλίγκα. Τότε, η ομάδα του είχε τερματίσει στην 4η θέση με 62 βαθμούς. Έχασε την άνοδο στην ισοβαθμία με την Άιντραχτ, όντας μόλις 5 πόντους μακριά από την πρωτοπόρο Φράιμπουργκ.

Στην θητεία του στη Ντόρτμουντ κοίταξε στα μάτια την παντοδύναμη Μπάγερν Μονάχου. Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (τα τελευταία πριν το ξεκίνημα της δυναστείας των Βαυαρών) και τερμάτισε ισάριθμες φορές στη 2η θέση.

Στην Πρέμιερ Λιγκ, μέσα σε 7 χρόνια, μετράει ένα πρωτάθλημα και δύο 2ες θέσεις. Η πρώτη ήρθε το 2019 τερματίζοντας με 97 βαθμούς, ένα πόντο πίσω από τη Σίτι. Ποτέ ξανά μία ομάδα δεν είχε χάσει πρωτάθλημα με τόσους πολλούς βαθμούς. Φέτος, η Λίβερπουλ τερμάτισε ξανά 2η με 92 βαθμούς, ξανά ένα πόντο πίσω από τη Σίτι.

Μία σύγκριση του Κλοπ με τον Σερ Άλεξ θα σε πείσει

Για να καταλάβει κάποιος πόσο άδικα έχει φερθεί το ποδόσφαιρο στον Γιούργκεν Κλοπ, αρκεί να συγκρίνει τις επιδόσεις του με αυτές ενός άλλου θρυλικού προπονητή. Του πρώην τεχνικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

  1. Την πρώτη 7ετία, ο Σέρ Άλεξ κατέκτησε 3 τρόπαια.
  2. Την πρώτη 7ετία, ο Γιούργκεν Κλοπ κατέκτησε 6 τρόπαια.
  3. Ο Κλοπ έχει τερματίσει με 99, 97 και 92 πόντους= 1 τίτλος στην Πρέμιερ Λιγκ.
  4. Ο Σερ Άλεξ ποτέ δεν έχει ξεπεράσει τους 91 πόντους=13 τίτλους στην Πρέμιερ Λιγκ.
  5. Στην εποχή του Σερ Άλεξ, η μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών ήταν οι 95 πόντοι του Ζοσέ Μουρίνιο (2004-2005).
  6. Τη σεζόν 93-94, η Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ συνέλεξε 92 πόντους αλλά σε μία σεζόν με 42 παιχνίδια (38 σήμερα).

Κλοπ

Ο Κλοπ έχει την ατυχία να πέσει στην εποχή του Γκουαρντιόλα

Ο Γιούργκεν Κλοπ θα μπορούσε εύκολα να μετράει τρία πρωταθλήματα στην πρώτη του εφταετία στην Πρέμιερ Λιγκ. Επίσης, δεδομένου ότι έχτισε μία ομάδα από το μηδέν (την παρέλαβε στη 10η θέση), είναι λογικό να υποθέτουμε ότι χρειάστηκε μία τετραετία για να φτιάξει την ομάδα των ονείρων του.

Δυστυχώς όταν την έφτιαξε έχασε δύο πρωταθλήματα στον πόντο από την εξωπραγματική Μάντσεστερ Σίτι. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα έχει βάλει τον πήχη σε δυσθεώρητα ύψη. Και όμως, οι ομάδες του Κλοπ ανταγωνίζονται τους «πολίτες» μέχρι κυριολεκτικά την τελευταία αγωνιστική.

Στην εποχή του Σερ Άλεξ, ο ανταγωνισμός ήταν μικρότερος. Σπάνια χρειαζόταν να συλλέξεις πάνω από 90 βαθμούς για να πάρεις το πρωτάθλημα.

Ο Κλοπ δεν πήγαινε ποτέ σχεδόν ως φαβορί

Κρίνοντας αποκλειστικά από τους αριθμούς, κάποιοι βιαστικά σπεύδουν να χαρακτηρίσουν ακόμα και loser τον Γερμανό τεχνικό. Ένας χαρακτηρισμός τουλάχιστον άστοχος αν κοιτάξουμε πίσω από τα ψυχρά νούμερα.

Εκεί θα παρατηρήσουμε, ότι με εξαίρεση τον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στη Βόλφσμπουργκ, σε όλους τους χαμένου τελικούς του Κλοπ, οι ομάδες του ποτέ δεν πήγαν σαν φαβορί. Το αντίθετο βασικά. Κόντρα σε ομάδες, όπως η Μπάγερν Μονάχου, η Μάντσεστερ Σίτι (League Cup), η Σεβίλλη (Γιουρόπα Λιγκ) και η Ρεάλ Μαδρίτης (Τσάμπιονς Λιγκ, 2018) συνέβη το λογικό. Νίκησε το φαβορί . Οι ομάδες του Κλοπ, μάλιστα, σχεδόν πάντα έδωσαν τη μάχη τους.

Ακόμα και στο φετινό τελικό, θα ήταν ανόητο να χαρακτηρίσεις αδιαφιλονίκητο φαβορί τη Λίβερπουλ όταν έρχεται αντιμέτωπη με την ομάδα – συνώνυμο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Πάμε τώρα λίγο και σε μερικά επιμέρους στοιχεία. Οι ομάδες του Κλοπ έχουν χάσει τίτλους με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Από την απίστευτο μη προβιβασμό με τη Μάιντς το 2002 μέχρι και τις ανεπανάληπτες γκάφες του Λορίς Κάριους. Το 2016, η Λίβερπουλ έκανε την υπέρβαση καθώς έφτασε με μία ομάδα μέτριων παικτών να προηγείται στο ημίχρονο του τελικού του Γιουρόπα Λιγκ. Ένα καταστροφικό, όμως, 2ο ημίχρονο για τον Αλμπέρτο Μορένο ήταν ικανό να τα γκρεμίσει όλα. Την ίδια χρονιά, η άγουρη ομάδα του Κλοπ έχασε το Λιγκ Καπ από τη Σίτι στα πέναλτι.

Σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ, η Λίβερπουλ, έχει ξεπεράσει τη βαθμολογική συγκομιδή των 90 πόντων τις 3 από τις τελευταίες 4 χρονιές. Και, όμως, εξαιτίας της μυθικής Σίτι έχασε πρωτάθλημα με 97 πόντους το 2019. Φέτος, η Λίβερπουλ έχασε μόλις 4 αγώνες σε 63 παιχνίδια και κατέκτησε δύο τρόπαια . Καμία άλλη ομάδα στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ δεν έχει χάσει τόσα λίγα ματς σε μία σεζόν και ενώ έχει παίξει κάθε διαθέσιμο ματς.

Η κληρονομιά του Κλοπ δεν κρύβεται στους τίτλους

Το προπονητικό μεγαλείο του Γιούργκεν Κλοπ δεν κρύβεται στους τίτλους. Όχι ότι πηγαίνει άσχημα σε αυτόν τον τομέα. Οι έξι τίτλοι του στις πρώτες του 7 σεζόν συμπεριλαμβάνουν την 1η Πρέμιερ Λιγκ για τη Λίβερπουλ μετά από 30 χρόνια. Επίσης, έχει κατακτήσει 1 Τσάμπιονς Λιγκ και όλα τα εγχώρια Κύπελλα. Αν σκεφτείτε ότι ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον πανηγύρισε 3 τρόπαια στα πρώτα του 7 χρόνια στη Γιουνάιτεντ, τότε ίσως αναθεωρήσετε.

Το μεγαλύτερο παράσημο του Γιούργκεν Κλοπ, όμως, είναι ότι υλοποίησε στους φίλους της Λίβερπουλ την υπόσχεση που έδωσε την πρώτη του μέρα στη δουλειά. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ έπαψαν πια να «αμφισβητούν» και άρχισαν να πιστεύουν». Μέσα σε 7 χρόνια, με μεθοδικότητα και πίστη στο πλάνο μετέτρεψε μία ομάδα που μετρούσε την αξία της μόνο με την ιστορία της, σε μία ομάδα με παρόν και μέλλον.

Το ίδιο ακριβώς πέτυχε και σε Μάιντζ και Ντόρτμουντ. Έμεινε για πολλά χρόνια στις δύο ομάδες και με υπομονή έχτισε ομάδες που ως ουτσάιντερ τα έβαζαν κάθε χρόνο με τα μεγαλύτερα φαβορί. Στη διαδρομή οι ήττες ήταν περισσότερες από τις νίκες. Μάλιστα, ορισμένες ήττες ήταν τέτοιες που θα μπορούσαν να σε ρίξουν νοκ άουτ. Ωστόσο, οι ομάδες του Κλοπ αναγεννιόντουσαν από τις στάχτες τους. Γι αυτό το λόγο, αυτές οι λίγες νίκες, όποτε έρχονταν ήταν πολύ πιο γλυκές.

Τα λόγια του Κλοπ μετά το χαμένο τελικό από τη Ρεάλ στο Παρίσι, δείχνει αυτή ακριβώς τη νοοτροπία της επιστροφής: «Έχω πολύ δυνατό προαίσθημα ότι θα επιστρέψουμε. Τα παιδιά είναι πολύ ανταγωνιστικά. Είναι ένα τρομερό σύνολο όλοι μαζί. Θα είμαστε το ίδιο εξαιρετικοί και την επόμενη σεζόν. Πού γίνεται ο τελικός την επόμενη σεζόν; Στην Κωνσταντινούπολη; Κάποιος να κάνει κράτηση».