Ο Αλ Χόρφορντ είναι ο παίκτης «κλειδί» στην απόδοση των Μπόστον Σέλτικς, κάνοντας λίγο απ' όλα για την ομάδα του Ίμε Ουντόκα, ακόμα και σε αυτήν την ηλικία.

Πέρυσι τέτοιες μέρες περίπου (και λίγο νωρίτερα), η ομάδα του Αλ Χόρφορντ ολοκλήρωνε τις υποχρεώσεις της στην κανονική περίοδο του ΝΒΑ (θυμίζουμε η σεζόν είχε ξεκινήσει αργότερα), χάνοντας τα 23 από τα 25 τελευταία της ματς. Έτσι οι Θάντερ εξασφάλιζαν μια καλή θέση στη «λοταρία». Σε όλο αυτό το «άσχημο» σερί, ο ψηλός από τη Δομινικανή Δημοκρατία είχε μείνει στον πάγκο.

Κι ενώ εκείνη την περίοδο, η Οκλαχόμα δεν είχε ανάγκη τις ηγετικές του ικανότητες, οι Μπόστον Σέλτικς φέτος τις έχουν και με το παραπάνω. Όντας φυσικά πανευτυχείς με την επιστροφή του πολύπειρου παίκτη στο ρόστερ τους. Κυρίως οι Τζέισον Τέιτουμ και Τζέιλεν Μπράουν που γνωρίζουν πως έχουν δίπλα του ένα ακόμα… σταθερό χέρι.

Μπορεί να έμεινε εκτός από το Game 1 των τελικών της Ανατολικής Περιφέρειας, κόντρα στους Μαϊάμι Χιτ, όμως ο 35χρονος είναι τρίτος σε λεπτά συμμετοχής. Πίσω μόνο από τα… νιάτα, Τέιτουμ και Μπράουν. Τα 36,5 λεπτά που μένει στο παρκέ εξηγούν το πόσο απαραίτητος είναι.

Το σκοράρισμά του στη regular season (10,2 πόντοι) ήταν το χαμηλότερο μετά τη rookie χρονιά του (10,1 πόντοι), ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει τον Χόρφορντ να είναι το κομμάτι που ολοκληρώνει το παζλ των Σέλτικς. Την περίοδο που ο Ρόμπερτ Γουίλιαμς ΙΙΙ απουσίαζε έπαιξε και για εκείνον, δίνοντας απίστευτα πολύτιμες βοήθειες στον Ίμε Ουντόκα. Ακόμα στα μπασκετικά του… γεράματα.

Η αδιανόητη αμυντική επιρροή του Χόρφορντ

Βέβαια η μεγάλη διαφορά γίνεται στην άμυνα. Έχει καταφέρει να κρατήσει τους αντιπάλους στο 43,1% στα εντός πεδιάς κατά τη διάρκεια των play-offs. Δηλαδή 4,6% λιγότερο από τις προβλέψεις. Όλα αυτά, έχοντας αμυνθεί σε 291 σουτ, τα περισσότερα από κάθε άλλον στην ομάδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως μετά το εξαιρετικό ματς του Μπαμ Αντεμπάγιο στο Game 3 με 31 πόντους, ο σέντερ των Χιτ είχε ένα «εφιαλτικό» Game 4. Σε 25 κατοχές που τον αντιμετώπισε, τον κράτησε μόλις στους δύο πόντους. Ο Αντεμπάγιο ολοκλήρωσε εκείνο το ματς με 3/5 σουτ και ο άνθρωπος που τον μάρκαρε στα δύο άστοχα σουτ ήταν -ναι καλά μαντέψατε- ο Χόρφορντ.

Το Game 4 ήταν και το πιο ενδεικτικό για τη δουλειά που κάνει ο Δομινικανός. Και μπορεί το Μαϊάμι να ήταν σε κακή μέρα, όμως η άμυνα των Σέλτικς με οδηγό τον 35χρονο τους αποτελείωσε. Οδηγώντας τους αντιπάλους σε κακές αποφάσεις και… περίεργα σουτ.

Η τρομερή δουλειά στα ριμπάουντ και το net rating

Ο Χόρφορντ είναι «monster», που λένε και στην Αμερική, στον τομέα των ριμπάουντ. Ένας τομέας που δεν θέλει μόνο κόπο, αλλά και τρόπο. Είναι πρώτος σε μέσο όρο (9,3) και τέταρτος σε συνολικά με 37. Παράλληλα είναι δεύτερος σε συνολικά κατεβασμένα «σκουπίδια» σε όλη την postseason με 140 σε 15 ματς. Πίσω μόνο από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο (170). Ακόμα, η Βοστώνη διατηρεί ένα +26 στα ριμπάουντ σε ολόκληρη τη σειρά.

Είτε λοιπόν αμύνεται, είτε παίρνει ριμπάουντ, ο Χόρφορντ κάνει εξαιρετική δουλειά. Όσο βρίσκεται στο παρκέ, οι Σέλτικς έχουν +14,1 στο net rating τους. Και στο διάστημα που αγωνίζεται μαζί με τον Ρόμπερτ Γουίλιαμς, πραγματικά «τρομοκρατούν» την ομάδα του Μαϊάμι.

Πραγματικός ηγέτης

Είναι ο μοναδικός παίκτης των «Κελτών» με εμπειρία μεγαλύτερη από επτά χρόνια στο ΝΒΑ. Και έχει βγει μπροστά όταν η ομάδα τον χρειάστηκε στις κρίσιμες στιγμές. Όπως πχ στην εξαιρετική σειρά με τους Μιλγουόκι Μπακς, όπου τα «ελάφια» σούταραν με 40,8% έχοντας τον Χόρφορντ ως κοντινότερο αμυντικό.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν η παρουσία του επαινέθηκε από ολόκληρο τον οργανισμό. «Είναι η ήρεμη δύναμη σε όλη τη σεζόν», είχε πει ο Ίμε Ουντόκα μετά το Game 4 απέναντι στους Μπακς που ο 35χρόνος μέτρησε 30 πόντους. «Ένας βετεράνος με μεγάλη εμπειρία από αρκετές ομάδες στα play-offs. Που έχει φτάσει μακριά και έχει κάνει πορείες. Έτσι είναι ο βετεράνος του γκρουπ, όλη την χρονιά», κατέληξε ο Νιγηριανός τεχνικός.

Η προθυμία του Χόρφορντ να κάνει ό,τι χρειάζεται η Βοστώνη δεν μένει ανεκτίμητη από τους συμπαίκτες του. Ειδικά από την στιγμή που οι τελικοί της περιφέρειας έχουν φτάσει σε αυτό το κρίσιμο κομμάτι. Έχει περάσει ένας χρόνος από τον καιρό που οι Θάντερ άφησαν στην άκρη την εμπειρία του σε μια άπειρη ομάδα. Όμως για τους Σέλτικς η κατάσταση είναι διαφορετική.

«Είναι ο ηγέτης μας», έχει πει ο Τζέισον Τέιτουμ. «Είμαι τυχερός που έχω βρεθεί συμπαίκτης με τον Αλ για τρία χρόνια. Έχει παίξει σημαντικό ρόλο για μένα και την εξέλιξή μου. Είναι ο απόλυτος επαγγελματίας. Συνεπώς δεν είναι έκπληξη πως προσέχει τον εαυτό και πως αποδίδει σε σημαντικά παιχνίδια», ολοκλήρωσε ο «JT».