Ο Στιβ Κερ έχει βιώσει από πολύ νέος την τυφλή βία, όταν στα 19 του χρόνια ο πατέρας του δολοφονήθηκε από εξτρεμιστές στη Βηρυττό.

Ο Στιβ Κερ ξέσπασε λίγη ώρα πριν το Game 4 μεταξύ Ντάλας Μάβερικς και Γκόντεν Στέιτ Γουόριορς με αφορμή το μακελειό στο σχολείο του Τέξας. Ο 18χρονος δράστης άφησε πίσω του 21 θύματα, μεταξύ των οποίων 19 παιδιά από 8 ως 10 ετών.

Ο προπονητής των Γουόριορς δεν μπόρεσε να κρύψει τη θλίψη και την οργή του. Δεν μπόρεσε να μιλήσει για μπάσκετ. Εξήγησε πως δεν ήταν η κατάλληλη ώρα για τέτοιες συζητήσεις. Ήταν η ώρα, όμως, να γίνει απαίτηση η προώθηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση της ελεύθερης οπλοκατοχής. Ενός νομοσχεδίου που υπάρχει στα συρτάρια εδώ και δύο χρόνια και 50 γερουσιαστές αρνούνται να το υπογράψουν. Κλείνουν τα μάτια μπροστά στα θύματα. Κλείνουν τα μάτια για χάρη των χρημάτων που προσφέρει στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ η βιομηχανία των όπλων.

«Υπάρχουν 50 γερουσιαστές που μας κρατούν ομήρους. Το 90% των Αμερικανών, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, ζητούν να υπάρχει έλεγχος ιστορικού εάν κάποιος θέλει να πάρει όπλο. Το 90%! Μας κρατούν ομήρους 50 γερουσιαστές επειδή αρνούνται να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο για να διατηρήσουν την δύναμή τους. Είναι λυπηρό».

Η έκρηξη του Κερ, ωστόσο, δεν ήταν αναίτια. Ο Στιβ Κερ είναι ένας από τους μεγαλύτερους υπέρμαχους της κατάργησης της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ. Και όπως στο παρελθόν, έτσι και σήμερα φώναξε. Φώναξε τώρα γιατί είχε προηγουμένως κλάψει. Είχε κλάψει για έναν δικό του άνθρωπο. Τον πατέρα του. Ο Μάλκολμ Κερ έπεσε νεκρός στα 52 του χρόνια το 1984 από σφαίρες δύο ανδρών, που ήταν μέλη της πολιτοφυλακής Shia, γνωστής και ως «Ισλαμικής Τζιχάντ». Ο Στιβ Κερ ήταν 19 ετών. Και θα ζούσε την υπόλοιπη ζωή του χωρίς τον πατέρα του. Το πρότυπο και το στήριγμά του.

«Πότε θα κάνουμε κάτι; Έχω κουραστεί να κάνω δηλώσεις και να δίνω συλλυπητήρια σε συντετριμμένες οικογένειες. Συγγνώμη, αλλά έχω κουραστεί να κρατάμε ενός λεπτού σιγή. Αρκετά!»

Η δολοφονία του Μάλκολμ Κερ και η επίδραση στη ζωή του Στιβ

Ο Μάλκολμ Κερ ήταν καθηγητής όπως και οι γονείς του. Γεννήθηκε στον Λίβανο το 1931 αλλά κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η οικογένεια μετακόμισε στο Νιού Τζέρσι, μόνο για να επιστρέψουν στη Βηρυτό μετά το τέλος του.

Εκεί, ο μικρός Μάλκολμ φοίτησε σε αμερικανικό σχολείο, έφυγε μόνος του για τις ΗΠΑ και τη Μασαχουσέτη, όπου και πήρε το πρώτο του πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Princeton. Όλη του η ζωή ήταν όμως με ταξίδια από και προς τον Λίβανο και γεμάτη από σπουδές, πτυχία, διδακτορικά και ώρες διδασκαλίας. Παρά την αγάπη του για τις σπουδές, ο Μάλκολμ Κερ ενθάρρυνε πάντα τον γιο του να ασχοληθεί με το μπάσκετ, για το οποίο είχε δείξει εξαρχής αγάπη ο μικρός Στιβ.

Το 1982, το American University of Beirut πρότεινε στον Μάλκολμ Κερ την θέση του προέδρου. Η αρχή της θητείας του, όμως, συνέπεσε με τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου. Πρώτος και μεγαλύτερος εχθρός θεωρούνταν οι Αμερικανοί. Ταυτόχρονα με τα όσα συνέβαιναν στον Λίβανο, ο Στιβ Κερ πάλευε να βρει υποτροφία στο μπάσκετ σε κάποιο Πανεπιστήμιο, για να του προσφερθεί εν τέλει από αυτό της Αριζόνα.

Είχαν περάσει μόλις τέσσερις μήνες από τότε που ο Kerr είχε μετακομίσει στο Τουσόν της Αριζόνα. Στις 18 Ιανουαρίου του 1984, δυο άνδρες που παρίσταναν τους φοιτητές, πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Μάλκολμ έξω από το γραφείο του. Ήταν μόλις 52 ετών.

Ο 19χρονος τότε Στιβ βρισκόταν μόνος του στις ΗΠΑ όταν άκουσε για τον θάνατο του πατέρα του. Οι συμπαίκτες του και ο προπονητής του τον επισκέφθηκαν ένας-ένας στο δωμάτιο αλλά εκείνος δεν μίλησε σχεδόν καθόλου.

Η είδηση του θανάτου του Μάλκολμ Κερ κατέκλυσε τα Μέσα της εποχής. Μέχρι και ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν, αναφέρθηκε σε αυτό με διάγγελμα. «Ο θάνατος του Δρ. Kerr από τα χέρια ελεεινών δολοφόνων, ενδυναμώνουν την απόφασή μας να μην παραδοθούμε σε τρομοκρατικές πράξεις. Η τρομοκρατία δεν πρέπει να πάρει τον έλεγχο της ζωής, των πράξεων και του μέλλοντος μας αλλά και των φίλων μας».

Ο Στιβ επέλεξε να κρατήσει το θέμα αυτό πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού του. Έμεινε σιωπηλός και δεν το σχολίασε ποτέ ξανά. Πήγε στην προπόνηση και στον αμέσως επόμενο αγώνα έκανε το καλύτερο παιχνίδι της πρώτης του χρονιάς στο πανεπιστήμιο. Μία εμφάνιση που πολλοί ρεπόρτερ της εποχής χαρακτήρισαν σαν «ύστατο χαίρε» στον πατέρα του.

Το 1988 έγινε draft στο no.50 από τους Phoenix Suns. Έμεινε εκεί για ένα χρόνο, πήγε στο Cleveland και το 1993 προέκυψαν οι Bulls. Στο Σικάγο πήρε τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα μεταξύ 1996 και 1998. Το 1999 βρέθηκε στους San Antonio Spurs με τους οποίους κατέκτησε το 4ο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Το τελευταίο του ως παίκτης ήταν το 2003, πάλι με τους Spurs. Το 2014 ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα με τους Warriors με τους οποίους κατέκτησε άλλα τρία πρωταθλήματα.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο Στιβ Κερ ενηλικιώθηκε χωρίς τον πατέρα του. Τον άνθρωπο που έβλεπε ως ήρωα όπως κάθε αγόρι. Αναγκάστηκε να πάρει τη ζωή στα χέρια του από μικρός. Όπως δεκάδες άλλα παιδιά που μένουν ορφανά από την τυφλή βία που κυριαρχεί στις ΗΠΑ. Αλλά και για τους ακόμα περισσότερους γονείς που χάνουν τα παιδιά τους στους δρόμους και τα σχολεία της χώρας.

Για όλους αυτούς φώναξε σήμερα ο Στιβ Κερ.