Οι αλλαγές στην Αναντολού Έφες αναμένονται να είναι αρκετές, με το μέλλον των Μίσιτς και Λάρκιν να κρίνει όλο το ρόστερ.

Η Αναντολού Έφες επιβεβαίωσε πως είναι μία από τις κορυφαίες ομάδες της Euroleague την τελευταία τετραετία. Παίζοντας ουσιαστικά τρεις συνεχόμενους τελικούς (2019, 2021, 2022, το 2020 δεν διεξήχθη Final Four). Μια επιτυχία την οποία συνδύασε και με εξαιρετικό μπάσκετ.

Κάποιο μυστικό δεν υπάρχει. Ο Εργκίν Αταμάν δημιούργησε μια ομάδα με σταθερό κορμό όλα αυτά χρόνια και μικρές προσθαφαιρέσεις. Κάθε σεζόν έμοιαζε όλο και καλύτερη. Οι ρόλοι ήταν χωρισμένοι άρτια και κανείς δεν έκανε περισσότερα από όσα του αναλογούσαν.

Κανείς εκτός από δύο… παλικάρια που κυριάρχησαν στην Ευρώπη και δημιούργησαν μία από τις καλύτερες περιφέρειες που είδε το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Βασίλιε Μίσιτς και Σέιν Λάρκιν «τρομοκρατούν» τις αντίπαλες άμυνες εδώ και αρκετό διάστημα. Όμως το καλοκαίρι που πλησιάζει είναι καθοριστικό για το μέλλον τους.

Η Έφες είναι αποφασισμένη να προβεί σε αλλαγές, όμως η προτεραιότητά της είναι να λύσει πρώτα τις υποθέσεις του Σέρβου και του Αμερικανού. Ώστε φυσικά να γνωρίζει πως θα κινηθεί στο μεταγραφικό παζάρι και τι παίκτες θα έχει στα… ραντάρ της ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Ο Μίσιτς και το δέλεαρ του ΝΒΑ

Εδώ και δύο χρόνια είναι δίχως αμφιβολία ο κορυφαίος παίκτης της Ευρώπης. Ένας παίκτης με τρομερά προσόντα. Είτε σκοράροντας, είτε δημιουργώντας. Ο απόλυτος ηγέτης της Έφες. Όπως είναι λογικό έχει πάνω του όλα τα βλέμματα και κυρίως αυτά από το ΝΒΑ.

Ξεκαθαρίζουμε πως ο Σέρβος έχει ακόμα δύο χρόνια συμβόλαιο με απολαβές γύρω στα 3 εκατομμύρια. Συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση να τον δούμε σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή ομάδα. Αυτό που μένει λοιπόν είναι να δούμε τι θα συμβεί με το δέλεαρ του ΝΒΑ και αν τελικά βρει συμβόλαιο στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Ο Μίσιτς έχει τονίσει αρκετές φορές πως δεν «καίγεται» για το ΝΒΑ. Είναι ο καλύτερος παίκτης εδώ στην Ευρώπη, έχει ένα από τα υψηλότερα συμβόλαια και κάνει… ό,τι θέλει. Βέβαια με τις επερχόμενες αλλαγές στην τουρκική ομάδα, αυτό μπορεί να αλλάξει και εν τέλει να βρεθεί μια λύση για να φύγει προς την Αμερική.

«Οι πιθανότητες για το ΝΒΑ είναι μεγαλύτερες σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι», έχει αναφέρει ο ατζέντης του, Μίσκο Ραζνάτοβιτς. Παρόλα αυτά όμως, ακόμα κι αν ο παίκτης θελήσει να μετακομίσει στις ΗΠΑ, υπάρχει ένα… αγκάθι.

Οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ έχουν τα δικαιώματά του και σε περίπτωση που δεν επιχειρήσουν να του προσφέρουν συμβόλαιο ή δεν θέλουν να τον ανταλλάξουν, ο Μίσιτς μένει «εγκλωβισμένος» στην Ευρώπη. Συνεπώς τεράστιο ρόλο θα παίξει η απόφαση της ομάδας που έχει τα δικαιώματά του. Πάντως όπως και αν έχει η πιο σωστή ώρα για να αποχωρήσει θα ήταν τώρα. Έχοντας κατακτήσει τα πάντα.

Ο «ελεύθερος και ωραίος» Λάρκιν

Ο… «Διόσκουρος» του Μίσιτς, Σέιν Λάρκιν, είναι μια λίγο πιο απλή περίπτωση. Το συμβόλαιο του Αμερικανού (με τουρκικό διαβατήριο) εκπνέει το καλοκαίρι. Όπως είναι λογικό αποτελεί ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα στην Ευρώπη, όμως δεν είναι πολλές οι ομάδες που θα μπορούσαν να σηκώσουν το συμβόλαιό του.

Φέτος έπαιρνε περίπου 3,7 εκατομμύρια, άρα λογικά θα αναζητήσει μια συμφωνία με τα ίδια χρήματα, αν όχι περισσότερα. Εδώ καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η απόφαση του Σέρβου γκαρντ, όμως επειδή εκείνος δεν βιάζεται, η υπόθεση μπορεί να περιπλεχθεί.

Ήδη στα μέσα της σεζόν είχε βγει η φήμη πως η Ρεάλ Μαδρίτης είχε έρθει σε πλήρη συμφωνία με τον Λάρκιν. Ωστόσο ο 29χρονος έβαλε άμεσα τέλος σε όλο αυτό, αναφέροντας ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η «βασίλισσα» πάντως θα ήταν ένας ιδανικός προορισμός για εκείνον. Όπως και το ΝΒΑ, αλλά εκεί θα έπρεπε να έχει εξασφαλισμένη θέση στα βασικά πλάνα της ομάδας. Κάτι που φυσικά δεν είναι εύκολο.

Το «Last Dance» της Έφες

Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Έτσι και αυτή ομαδάρα της Αναντολού Έφες. Οι αλλαγές που θα συμβούν το καλοκαίρι είναι αρκετές και δεδομένες. Προτεραιότητα του συλλόγου είναι εννοείται οι Λάρκιν και Μίσιτς, που θα καθορίσουν και όλα τα υπόλοιπα.

Η λογική λέει πως όσα κι αν ζητήσει ο Λάρκιν (ο Μίσιτς είπαμε πως έχει συμβόλαιο) θα τα πάρει. Φτάνει βέβαια να είναι σε λογικό πλαίσιο. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους όμως όλα είναι ανοιχτά και δεν αποκλείεται να αλλάξουν οι περισσότεροι.

Με την τουρκική οικονομία να είναι σε ύφεση και τη λίρα να βρίσκεται σε πτώση, η Έφες θα κοστίσει παραπάνω στους ιδιοκτήτες της. Αυτό πάντως δεν τους έχει αποτρέψει να έρθουν σε συμφωνία με τον Γουίλ Κλάιμπερν για τη νέα σεζόν. Προσθέτοντας στο ρόστερ ακόμα έναν υπερπλήρη και ποιοτικότατο παίκτη.

Άρα έχουμε και λέμε. Μίσιτς και Λάρκιν είναι οι προτεραιότητες και τα πάντα θα χτιστούν γύρω τους, συν φυσικά την προσθήκη του Κλάιμπερν, αν και εφόσον ολοκληρωθεί. Από εκεί και πέρα όμως αναμένεται να γίνουν πιο φθηνές κινήσεις για να ισορροπήσει το μπάτζετ και να μπορέσει η Έφες να παραμείνει στα εξαιρετικά επίπεδα που μας έχει συνηθίσει.