Η Αναντολού Εφές είναι back-to-back πρωταθλήτρια Ευρώπης έπειτα από δύο σκληρές αναμετρήσεις στο Βελιγράδι. Ήδη, όμως, οι ομάδες σκέφτονται την επόμενη σεζόν και κάποια μεταγραφικά σενάρια στην Ευρωλίγκα έχουν κάνει από τώρα την εμφάνισή τους.

Η σεζόν στην Ευρωλίγκα ολοκληρώθηκε με την Αναντολού Εφές  να είναι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η ομάδα του Αταμάν επιβίωσε σε δύο συγκλονιστικά ματς απέναντι σε Ολυμπιακό – Ρεάλ Μαδρίτης, κατέκτησε το τρόπαιο και ήδη σκέφτεται το… τρίτο. Όμως, δεν θα είναι τόσο απλό. Στόχος όλων των ομάδων είναι να γίνουν πιο δυνατές και να επιστρέψουν στο Final-Four. Αυτό εξάλλου φαίνεται τόσο από τις πρώτες μεταγραφικές κινήσεις όσο και από τα σενάρια που κυκλοφορούν. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

Πώς θα κινηθεί η πρωταθλήτρια Εφές στο μεταγραφικό παζάρι; Πού θέλει να δυναμώσει η Ρεάλ Μαδρίτης;

Η πρωταθλήτρια Εφές σίγουρα περιμένει να δει τι θα συμβεί με τους Λάρκιν-Μίσιτς. Το σπουδαίο αυτό δίδυμο μπορεί να έχει στραμμένο το βλέμμα του στο NBA όμως τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο ακόμα. Εξάλλου και οι δύο τόνισαν πως πλέον στοχεύουν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και μετά… βλέπουμε. Η συζήτηση για το μέλλον τους συμβαίνει κάθε καλοκαίρι. Αυτό θα συμβεί και φέτος. Η Εφές όμως δεν στέκεται εκεί. Ήδη έχει στρέψει το ενδιαφέρον της και σε άλλες περιπτώσεις παικτών προκειμένου να ενισχύσει το ρόστερ της. Και το όνομα αυτού Ουίλ Κλάιμπερν. Οι φήμες έχουν «φουντώσει» σχετικά με το μέλλον του Κλάιμπερν ενώ ήδη αφήνεται να εννοηθεί πως έχει συμφωνήσει να επιστρέψει στην Τουρκία. Εκτός από προσθήκες θα έχουμε και αποχωρήσεις. Μετά από πέντε χρόνια γεμάτα επιτυχίες και πολλές χαρές, ο Κρούνοσλαβ Σιμόν πήρε την απόφαση να αφήσει την Εφές. Οι τραυματισμοί δεν τον βοήθησαν τη φετινή σεζόν και ήδη σκέφτεται το μέλλον του μακριά από την Κωνσταντινούπολη.

Ας περάσουμε στην φιναλίστ του θεσμού που δεν είναι άλλη από την Ρεάλ Μαδρίτης. Στόχος του Πάμπλο Λάσο είναι να δυναμώσει την περιφέρειά του. Εκεί που η ομάδα «πόνεσε» αρκετά τη φετινή σεζόν. Μεγάλος πόθος του Λάσο είναι ο Λάρκιν. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί αυτό. Οι δυσκολίες είναι πολλές αλλά η Ρεάλ έχει τον τρόπο να τον προσεγγίσει. Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος θα παραμείνει στην ομάδα ενώ χωριστό δρόμο θα τραβήξει ο «προβληματικός» Τομά Ερτέλ. Εκτός του Λάρκιν έχουν ακουστεί κι άλλα ονόματα σχετικά με την περιφερειακή γραμμή της «Βασίλισσας». Πρώτος και καλύτερος ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ο οποίος -στην ηλικία των 36 ετών πλέον- πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην πατρίδα του, μετά από μια εξαετία στο εξωτερικό. «Δυνατά» παίζει και το όνομα του Πιέρια Χένρι, ο οποίος φέτος φόρεσε τη φανέλα της Φενερμπαχτσέ. Όλα όμως θα εξαρτηθούν και με την επιλογή του Σέιν Λάρκιν.

Πάει για Rebuilding η Μπαρτσελόνα, λίγες και καλές οι κινήσεις στον Ολυμπιακό

Η Μπαρτσελόνα απέτυχε και φέτος να φτάσει στην κατάκτηση της Ευρωλίγκα παρόλο που αποτελούσε το απόλυτο φαβορί. Πλέον οι Καταλανοί στρέφονται στα ισπανικά playoffs με στόχο να κλείσουν τη σεζόν με θετικό πρόσημο. Είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν αποχωρήσεις ακόμα και βασικών παικτών. Πιέρ Οριόλα, Ρόλαντς Σμιτς, Νάιτζελ Χέιζ ακόμα και ο Μπράντον Ντέιβις φέρεται πως θα αποχωρήσουν από την Μπαρτσελόνα. Τα πρώτα ονόματα που έχουν ακουστεί για την ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είναι ο Τόμας Σατοράνσκι και Γιαν Βέσελι. Δύο έμπειροι παίκτες που θα «κουμπώσουν» εξαιρετικά στο ήδη υπάρχον ρόστερ. Μένει να δούμε αν ισχύουν αυτά τα σενάρια…

Από την άλλη υπάρχει και ο Ολυμπιακός. Το ότι η ομάδα επέστρεψε μετά από πέντε χρόνια στο Final-Four της Ευρωλίγκα αποτελεί μία μεγάλη επιτυχία. Αν ο Μίσιτς δεν είχε βάλει το σουτ της χρονιάς τότε όλα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά. Οι «ερυθρόλευκοι» στρέφουν την προσοχή τους στο ελληνικό πρωτάθλημα και στην κατάκτηση του τροπαίου ώστε να ολοκληρώσουν το «νταμπλ». Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναμένεται να ανανεώσει το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό ενώ μάλιστα δήλωσε πως η ομάδα του θα στηριχτεί στον κορμό της και θα κάνει δύο με τρεις ουσιαστικές κινήσεις.

Πώς κινούνται μέχρι τώρα οι υπόλοιπες ομάδες της Ευρωλίγκα;

Στον Παναθηναϊκό θα συνεχίσει την καριέρα του ο Πάρις Λι, με τον Αμερικανό γκαρντ να αποτελεί τον εκλεκτό της ομάδας για τη θέση του πλέι μέικερ. Πρόκειται για έναν παίκτη με ικανότητα τόσο στο σκοράρισμα, όσο και στη δημιουργία που είχε ανάγκη ο Παναθηναϊκός. Μία έξυπνη κίνηση που δείχνει τις προθέσεις της ομάδας για τη νέα σεζόν.

Με αρκετό ενδιαφέρον περιμένουμε να δούμε και τη Βίρτους Μπολόνια. Οι Ιταλοί γιόρτασαν την κατάκτηση του EuroCup και πλέον δείχνουν αποφασισμένοι να πρωταγωνιστήσουν. Ήδη ακούγεται πως το μπάτζετ της Βίρτους θα ανέρχεται στα 25 εκατομμύρια ευρώ!

Μάικ Τζέιμς, Μάλκολμ Ντιλέινι, Νάντο Ντε Κολό, Τάιλερ Ντόρσεϊ, Γουέιντ Μπόλντγουιν, Ντουέιν Μπέικον. Αυτοί είναι μερικοί από τους free agents της νέας σεζόν και σίγουρα το καλοκαίρι αναμένεται να είναι αρκετά μεγάλο.