Η Μπάγερν Μονάχου άγγιξε το θαύμα κόντρα στην Μπαρτσελόνα αλλά δεν τα κατάφερε. Όμως και η φετινή αποτυχία αποτελεί συνέχεια μια διαρκούς ανοδικής πορείας.

Μπάγερν Μονάχου. Μάλλον όποιος έφερνε αυτό το όνομα σε συζήτηση για μπάσκετ πριν από 15 ή ακόμα και 10 χρόνια, πιθανόν θα μας έκανε να γελάσουμε. Κι όμως ο καιρός έχει γυρίσματα. Η ομάδα από την Γερμανία, πλέον μπορεί να περηφανεύεται ότι το όνομα της δεν συνδυάζεται μόνο με την επιτυχία της στο ποδόσφαιρο. Αλλά πλέον έχει μπει για τα καλά στο μπασκετικό χάρτη την τελευταία δεκαετία στην Ευρώπη. Και από ότι φαίνεται ήρθε για να μείνει καιρό.

Η βαυαρική ομάδα αν και εν τέλει δεν κατάφερε να κάνει την έκπληξη κόντρα στη Μπαρτσελόνα στέλνοντας την στο καναβάτσο, μετράει μόνο κέρδη από την φετινή σεζόν. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι κατάφερε να πάει σε 5ο παιχνίδι την καλύτερη ομάδα της φετινής κανονικής σεζόν αλλά είναι και ο τρόπος που το καταφέρνει. Κέρδισε το 2ο και το 4ο παιχνίδι της σειράς. Όντας μάλιστα συντριπτική κόντρα στο μεγάλο φαβορί, της σειράς αλλά και της διοργάνωσης. Στο 2ο παιχνίδι άλωσε την έδρα των Καταλανών με το επιβλητικό 75-90. Ενώ στο 4ο παιχνίδι της σειράς άφησε το ρόστερ του Σάρας στους μόλις 52 πόντους επικρατώντας με 59-52, έχοντας προηγηθεί και με 19 πόντους κατά την διάρκεια της αναμέτρησης.

Όλα αυτά έχοντας όλη την σειρά τον Πολ Ζίπσερ, βασικό 4άρι και στυλοβάτη της ομάδας εκτός λόγω τραυματισμού. Και σαν μην έφτανε αυτό, ο Αντρέρα Τρινκέρι είδε τον Νταρούν Χίλαρντ να αποχωρεί τραυματίας από το 2ο παιχνίδι. Πρώτο σκόρερ της ομάδας καθόλη την διάρκεια της κανονικής σεζόν. Παρόλα αυτά οι Γερμανοί άντεξαν και έστειλαν την σειρά σε 5ο παιχνίδι. Όμως η έδρα και βασικά η ποιότητα της Μπαρτσελόνα ήταν καθοριστικές για την έκβαση της σειράς.

Η περσινή αναγνώριση

Ωστόσο δεν είναι μόνο η φετινή χρονιά που η Μπάγερν Μονάχου αποδεικνύει ότι θα αποτελέσει κομμάτι στο μέλλον της διοργάνωσης. Το σύνολο του Αντρέα Τρινκέρι πέρυσι τερμάτισε 5ο στη κανονική διάρκεια. Κόντρα σε πολλές προβλέψεις που την θέλανε εκτός οκτάδας. Η σεζόν ήταν ιστορική για τους Βαυαρούς. Η ομάδα κατάφερε την πρώτη συμμετοχή της στα Playoff της Euroleague στην ιστορία της. Και λίγο έλλειψε να βρεθεί στο Final 4. Αφού και πέρυσι ήταν κυριολεκτικά ένα σουτ μακριά από την τελική τετράδα.

Κόντρα σε όλα τα εμπόδια

Η Μπάγερν Μονάχου πετυχαίνει το φετινό της “άθλο”, γιατί περί άθλου πρόκειται, κόντρα σε αντίξοες συνθήκες για την ίδια. Η περσυνή πολύ καλή ομάδα του Αντρέα Τρινκέρι είδε τον βασικό της μοχλό να αποχωρεί το καλοκαίρι. Ο λόγος για τον Ουέιντ Μπόλντγουίν που την προγηγούμενη χρονιά εκτός από πρώτο σκόρερ της ομάδας αποτέλεσε και βασικό εκφραστή της στην επίθεση. Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού αποφάσισε να εξαργυρώσει την φανταστική του περσινή σεζόν με μία θέση στη Μπασκόνια. Με την Μπασκόνια εν τέλει να τερματίζει κάτω από την γερμανική ομάδα αυτή την σεζόν.

Σαν να μην έφτανε αυτό η Μπάγερν Μονάχου είδε και τον δεύτερο της σκόρερ να αλλάζει στρατόπεδο το καλοκαίρι. Ο Τζέιλεν Ρέινολντς επέστρεψε στη Μακάμπι αφήνοντας πίσω του την Βαυαρία μετά από επίσης φανταστική σεζόν. Ουσιαστικά η Μπάγερν Μονάχου ξεκίνησε την σεζόν με τους δύο παίκτες με την μεγαλύτερη απόδοση στην προηγούμενη να αποχωρούν.

Η έλλειψη αυτών φάνηκε και στο παρκέ. Το σύνολο του Αντρέα Τρινκέρι ξεκίνησε με 4 ήττες στις 4 πρώτες αγωνιστικές της διοργάνωσης.  Ενώ η πρώτη νίκη ήρθε με πολύ κόπο μέσα στη έδρα της Ζαλγκίρις. Η βαυαρική ομάδα έπρεπε να ξαναχτίσει την χημεία από την αρχή. Και τα κατάφερε αυτό στο τέλος των Playoff (έλεω πολέμου), αφού ήταν μόλις μία νίκη μακριά από το Final του Βελιγραδίου. Όπως ακριβώς και την προηγούμενη χρονιά.

Σίγουρα το “να φτάνεις στην πηγή και να μην πίνεις νερό” είναι δύσκολό. Ειδικότερα όταν συμβαίνει δύο συναπτές σεζόν. Ωστόσο κάθε άλλο παρά αποτυχία μπορούν να χαρακτηριστούν οι δύο τελευταίες σεζόν για την γερμανική ομάδα. Αν αναλογιστεί κανείς το πολύ μικρό μπάτζετ συγκριτικά με τους αντιπάλους της και την μεγάλη έλλειψη εμπειρίας της ομάδας σε τέτοιες διοργανώσεις και καταστάσεις. Όμως η εμπειρία έρχεται μέσα από την προσπάθεια και η Μπάγερν Μονάχου δείχνει να τα πηγαίνει μέχρι στιγμής πολύ καλά.

Η εδραίωση στην Γερμανία

Το ότι η Μπάγερν ήρθε και θα μείνει δεν προκύπτει μόνο από τις δύο πορείες της μέχρι στιγμής στα Playoff αλλά και από την συνολική της εικόνα σαν ομάδα. Αυτή την στιγμή δείχνει να έχει πάρει ξεκάθαρα τα ηνία στο Γερμανικό πρωτάθλημα. Με την καθίζηση της Μπάμπεργκ που την προηγούμενη δεκαετία αποτέλεσε βασικό εκπρόσωπο της Γερμανίας στην Euroleague, ο μοναδικός αντίπαλος που παραμένει εγχώρια για την Μπάγερν Μονάχου είναι η Άλμπα Βερολίνου. Ας δούμε όμως καλύτερα τα νούμερα ώστε να δούμε την πρόοδο που έχει γίνει.

Η Μπάγερν Μονάχου μέχρι και το 2011 βρισκόταν στις χαμηλότερες κατηγορίες του γερμανικού πρωταθλήματος. Την σεζόν 2010-2011 τερματίζει πρώτη στην ProA, την δεύτερη κατηγορία στο Γερμανικό πρωτάθλημα και μαζί κερδίζει την άνοδο στη BBL, την πρώτη κατηγορία. Εκεί από την πρώτη σεζόν θα κάνει αισθητή την παρουσία της. Στην επιστροφή της στη BBL θα τερματίσει στην 4η θέση. Η Euroleague θα γλυκοκοιτάξει αυτή απότομη άνοδο της ομάδας του Μονάχου και θα της δώσει ένα εισιτήριο για το Eurocup. Την αμέσως επόμενη σεζόν η Μπάγερν Μονάχου θα κατακτήσει το πρωτάθλημα της Γερμανίας μετά από 59 χρόνια και μαζί το εισιτήριο για την Euroleague.

Μπάγερν Μονάχου

Θα ακολουθήσει ένα μπαράζ κατακτήσεων. Σε μία δεκαετία συνολικά παρουσίας στην κορυφαία κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος, θα κατακτήσει 3 φορές το πρωτάθλημα και 2 φορές το κύπελλο. Παίζοντας μάλιστα σε 5 τελικούς πρωταθλήματος και 4 τελικούς κυπέλλου. Ενώ τις τελευταίες 4 σεζόν μέτρησε και ισάριθμες συμμετοχές στην Euroleaue. Αν μην τι άλλο εντυπωσιακό για ομάδα που πριν περίπου 10 χρόνια αναζητούσαμε την παρουσία της στο μπασκετικό χάρτη.

Επίλογος

Η Γερμανική ομάδα μπορεί να μην έχει την οικονομική άνεση που έχει αυτή την στιγμή η Μπαρτσελόνα ή η Ρεάλ ή η ΤΣΣΚΑ πριν του πολέμου ή των ελληνικών ομάδων πριν καμιά δεκαετία. Επίσης μπορεί να μην έχει το παθιασμένο κοινό που έχουν οι ελληνικές, τουρκικές, σερβικές ακόμα και ισπανικές ομάδες. Ωστόσο έχει την μεθοδικότητα και ένα προπονητή ο οποίος αυτή την στιγμή βάζει υποψηφιότητα για ένα από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Ο Αντρέα Τρινκέρι έχει αποδείξει ότι με λίγα λεφτά μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Και αν ήταν λίγο πιο τυχερός, το alley hoop του Λεντέι πέρυσι που του κόστισε ένα ματς και ο τραυματισμός του Χίλιαρντ φέτος ίσως να είχε φτάσει την ομάδα στο Final 4.

Αυτό όμως που έχει η Μπάγερν Μονάχου και το έχουν λίγες ομάδες στη Euroleague είναι το όνομα. Μπορεί, όπως ειπώθηκε και παραπάνω, μέχρι και πριν λίγα χρόνια να αγνοούσαμε την Βαυαρική ομάδα ως ύπαρξη, αλλά το ποδοσφαιρικό τμήμα αποτελεί ένα τα πιο γνωστά brand στο χώρο των σπορ. Και αυτό είναι που εκλύει την Euroleague πάρα πολύ. Το τεράστιο ποδοσφαιρικό κοινό που διαθέτει η ομάδα σε συνδυασμό με το μεγάλο ποδοσφαιρικό brand, αν σε βάθος χρόνου καταφέρουν να διοχετευτούν στο μπασκετικό τμήμα, η δυναμική του θα είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Για αυτό τον λόγο, η Μπάγερν Μονάχου ήρθε και από ότι φαίνεται θα μείνει για καιρό.