Ο πρώτος εκ των τριών τελικών των διασυλλογικών διοργανώσεων της UEFΑ είναι γεγονός! Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Ρέιντζερς θα «μονομαχήσουν» απόψε για την κατάκτηση του Europa League.

18 Μαΐου και τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Σεβίλη. Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Γκλάσγκοου Ρέιντζερς ετοιμάζονται για μία σκληρή μάχη με έπαθλο το πολυπόθητο τρόπαιο του Europa League. Δύο ομάδες με μεγάλη ιστορία στην «πλάτη» τους παλεύουν να ολοκληρώσουν με τον καλύτερο τρόπο αυτό το «ταξίδι». Για την κάθε ομάδα η σημερινή επικράτηση σημαίνει και κάτι διαφορετικό. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά μέσα από το Debut.gr.

Άιντραχτ Φρανκφούρτης ή αλλιώς «φονέας των γιγάντων»

Μετά από 42 ολόκληρα χρόνια, το όνειρο της επιστροφής σε έναν ευρωπαϊκό τελικό έγινε πραγματικότητα για την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Η πορεία της ήταν εκπληκτική, απέκλεισε μεγάλες ομάδες και έφτασε μέχρι τον τελικό της Σεβίλης. Θα το κατακτήσει; Σίγουρα δεν έφτασε μέχρι εδώ χωρίς να παλέψει. Με την στήριξη χιλιάδων οπαδών της (που έχει συζητηθεί πάρα πολύ) θέλει να κατακτήσει ξανά μία ευρωπαϊκή κούπα μετά από εκείνη του Κυπέλλου UEFA το 1980.

Πώς έφτασε όμως μέχρι εδώ; Οι Γερμανοί ήταν αήττητοι στον όμιλό τους καθώς με 3 νίκες και 3 ισοπαλίες κατέκτησαν εύκολα την πρώτη θέση. Σε έναν όμιλο που να θυμίσουμε βρισκόταν και ο Ολυμπιακός. Η συνέχεια μπορεί στα χαρτιά να ήταν δύσκολη όμως η Άιντραχτ φαίνεται πως είναι φτιαγμένη γι’ αυτά. Στους «16» απέκλεισε την Μπέτις με συνολικό σκορ 3-2 (διπλό στην Ισπανία στον πρώτο αγώνα). Και τότε εμφανίζεται η Μπαρτσελόνα. Μέσα από μία τόσο προβληματική σεζόν, η κατάκτηση του Europa League θα ήταν «βάλσαμο» για την ομάδα του Τσάβι που προσπαθεί να την βάλει ξανά στις «ράγες των επιτυχιών». Λογάριαζε όμως χωρίς τους Γερμανούς και τους 40.000 φίλους της ομάδας. Παρά το 1-1 της Γερμανίας, η Άιντραχτ νίκησε με 3-2 μέσα στη Βαρκελώνη και έφτανε όλο και πιο κοντά προς το «Σαντσέθ Πιθχουάν». Η Γουέστ Χαμ έγινε η τρίτη κατά σειρά ομάδα και συνολικά πέμπτη στο φετινό Europa League που απέτυχε να υπερασπιστεί την έδρα της απέναντι στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης, η οποία κατάφερε να προκριθεί στον μεγάλο τελικό αήττητη!

Η ομάδα του Όλιβερ Γκλάσνερ κάνει μία ξέφρενη πορεία στην Ευρώπη σε αντίθεση με τον πρωτάθλημα που έχει μείνει αρκετά πίσω. Όλοι στον σύλλογο γνωρίζουν πως με νίκη απέναντι στη Ρέιντζερς, αυτόματα θα εξασφαλίσουν τη θέση τους στους ομίλους του Champions League. Ο Νταΐτσι Καμάντα κάνει μία φοβερή χρονιά με την φανέλα της Άιντραχτ καθώς σκοράρει ακατάπαυστα αλλά τα βλέμματα στρέφονται αλλού. Και φυσικά μιλάμε για τον Φίλιπ Κόστιτς. Είναι ο κινητήριος μοχλός της Άιντραχτ και από αυτόν θα εξαρτηθούν πολλά στον τελικό.

Ρέιντζερς: Από την κόλαση στον Παράδεισο μέσω… Europa League

Η Ρέιντζερς επέστρεψε και επίσημα… Δεν χρειάζεται να πάμε αρκετά πίσω. Οι μνήμες από τον υποβιβασμό της ομάδας λόγω χρεών είναι ακόμα νωπές. Όμως εξαφανίστηκαν μόλις η ομάδα έφτασε μέχρι τον τελικό. Δεν τα παράτησαν ποτέ. Δεν άφησαν ποτέ την ομάδα στο έλεός της. Και πλέον οι κόποι τους ανταμείφθηκαν. Εφόσον η Ρέιντζερς νικήσει την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης θα προσθέσει τη μόλις δεύτερη ευρωπαϊκή διάκριση του συλλόγου μετά από 50 ολόκληρα χρόνια.

Η διαδρομή προς τον τελικό δεν ήταν καθόλου εύκολη. Οι Σκωτσέζοι τερμάτισαν δεύτεροι στον όμιλο πίσω από την Λυών και στα Play-off θα συναντούσαν την Ντόρτμουντ του Χάαλαντ. Από το πρώτο παιχνίδι έδειξαν τις προθέσεις τους. 2-4 μέσα στην Γερμανία, εντός έδρας ισοπαλία με 2-2 και πρόκριση στην επόμενη φάση. Ο Ερυθρός Αστέρας προσπάθησε να βάλει δύσκολα στην Ρέιντζερς αλλά το δίδυμο Ταβερνιέ-Μορέλος είχε διαφορετική άποψη. Το 3-0 του πρώτου αγώνα δεν άφηνε περιθώρια ανατροπής (αν και στο ποδόσφαιρο ποτέ μην λες ποτέ) και έτσι κλείστηκε η θέση στα προημιτελικά. Στην επόμενη φάση, η Μπράγκα κέρδισε στην Πορτογαλία με 1-0 και έπρεπε απλά να υπερασπιστεί το υπέρ της σκορ. Το παιχνίδι της Σκωτίας ήταν απλά συγκλονιστικό με πολλά γκολ, κόκκινες κάρτες, παρατάσεις και στο τέλος νικήτρια τη Ρέιντζερς. Με δύο γκολ του Ταβερνιέ στο πρώτο ημίχρονο, η Ρέιντζερς πήρε αμέσως σκορ πρόκρισης. Η Μπράγκα έπαιζε και με την πλάτη στον τοίχο και με παίκτη λιγότερο. Η Ρέιντζερς έχανε την μία ευκαιρία μετά την άλλη και στο 83′, με μια στημένη φάση, οι Πορτογάλοι ισοφάρισαν το συνολικό σκορ με κεφαλιά του Ντάβιντ Κάρμο. Στο 101′ ο Κεμάρ Ρούφι έγραψε το 3-1 και λίγο αργότερα ο Ιούρι Μεδέιρος δέχθηκε δύο κίτρινες κάρτες στην ίδια φάση και όλα τελείωσαν. Η Ρέιντζερς έφτασε στη νίκη με 3-1 και στα ημιτελικά θα έβρισκε απέναντί της την Λειψία. Οι αναμετρήσεις έμοιαζαν αρκετά με αυτές απέναντι στην Μπράγκα. Μόνο που αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε παράταση. Η Ρέιντζερς ανέτρεψε τος εις βάρος της 1-0 του πρώτου αγώνα και με το 3-1 στην Σκωτία έκλεισε εισιτήριο για Ισπανία.

Πρωταγωνιστής αυτής της ξέφρενης πορείας της ομάδας του Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορτ δεν είναι άλλος από τον Τζέιμς Ταβερνιέ. Ο δεξιός οπισθοφύλακας της Ρέιντζερς θα μπορούσαμε να πούμε πως κάνει τα πάντα και συμφέρει. Εκτός από τα αμυντικά του καθήκοντα, σκοράρει και θα μπορούσαμε να πούμε πως «ξελασπώνει» την ομάδα του στα δύσκολα. Θα το καταφέρει και στον τελικό του Europa League; Μπορεί να το κάνει. Το ζήτημα είναι αν θα το επιτρέψει η Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Πρόκειται για έναν απρόβλεπτο τελικό που ο νικητής θα κριθεί στα σημεία. Εν αναμονή των σπουδαίων…