Το Final 4 βρίσκεται προ των πυλών. Το Debut.gr και ο Σωτήρης Κεφάλας σχολιάζουν τους δύο ημιτελικούς

Δευτέρα 16 Μαΐου. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Η κλεψίδρα αδειάζει για την έναρξη του Final 4 στο Βελιγράδι. Στη Stark Arena Ολυμπιακός, Ανατολού Εφές, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα θα μονομαχήσουν για τον πολυπόθητο τίτλο το διήμερο 19-21 Μαΐου. Για έναν τίτλο που και οι τέσσερις το δικαιούνται, ο καθέ ένας για διαφορετικούς φυσικά λόγους. Πάμε λοιπόν να αναλύσουμε τους δύο ημιτελικούς μέσα από τη πορεία των ομάδων στα playoffs.

Ολυμπιακός-Ανατολού Εφές

Final 4

O Ολυμπιακός, με σταθερότητα σε όλη την χρονιά και πιθανόν με το πιο θελκτικό μπάσκετ στην Ευρώπη, δείγμα της εξαιρετικής δουλειάς του κόουτς Μπαρτζώκα, επιστρέφει σε ένα Final 4 μετά το 2017. Αυτή τη φορά ίσως σε ένα Final 4 εντός έδρας αφού πέρα από το παράγοντα Βελιγράδι όπως έχει γίνει γνωστό το 45% των εισητηρίων έχει δωθεί σε φίλους των ερυθρολεύκων. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα πανηγύρισε την πρόκριση σε ένα do or die game 5 με τη Μονακό στο ΣΕΦ.

Η σείρα ήταν ίσως η πιο σκληρή από όλες τις άλλες και ο Ολυμπιακός δίκαια πήρε το εισητήριο για το Βελιγράδι παρά το break της Μονακό στο game 2. Συγκλονιστική σειρά από Σλούκα, Γουόκαπ και Βεζένκοφ. Ενώ το λυθαράκι του στο τελευταίο παιχνίδι έβαλαν Μακκίσικ και Ντόρσει. Πλέον, ο στόχος επιτεύχθη και με το παραπάνω. Η ομάδα πηγαίνει χωρίς άγχος να αντιμετωπίσει την περσινη πρωταθλήτρια αλλά προβληματική φέτος Ανατολού Εφές.

Η Ανατολού Εφές λοιπόν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν δεν έθελξε με την απόδοσή της. Περισσότερο έμοιαζε να διαχειρίζεται καταστάσεις. Παρότι το σταύρωμα με την Αρμάνι στα προημιτελικά δεν έμοιαζε το ιδανικό για τους Τούρκους, καθώς οι Ιταλοί είχαν επικρατήσει δις στην κανονική περίοδο, η τύχη ήταν με το μέρος του Αταμάν. Η Αρμάνι αντιμετώπισε τραυματισμούς κομβικών παιχτών, όπως συνέβη με τους Ντιλέινι και Μέλι. Η ιστορία όμως γράφεται με τους παρόντες και η Εφές με τους Λάρκιν και Μίσιτς να κάνουν εξαιρετική σειρά πήρε το εισητήριο για το Βελιγράδι.

Πρόβλεψη: Θεωρώ πως η Ανατολού Εφές θα έχει παρόντες τόσο τον Μπομπουά όσο και τον Σιμόν. Και αυτό γιατί τις τελευταίες μέρες αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών. Ο Ολυμπιακός πλέον έχει αποδείξει πως έχει το know how να περιορίζει τη δράση top class παικτών. Οπότε πιστεύω ότι το ματς θα είναι αμφίρροπο.

Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης

Μπαρτσελόνα-Ρεάλ 93-80 - Μπάσκετ - Euroleague | sport-fm.gr: bwinΣΠΟΡ FM 94.6

El classico στο Final 4 μετά το 2014. Ξεκινώντας από την πρώτη ομάδα της κανονικής διάρκειας την Μπαρτσελόνα  ε νομίζω πως υπήρχε ένας άνθρωπος που θα περίμενε πως η Μπάγερν όχι μόνο θα τη δυσκόλευε, αλλά θα κέρδιζε εμφατικά δύο παιχνίδια. Ένα εντός και ένα εκτός έδρας. Όπως πέρσι έτσι και φέτος, η ομάδα του Σάρας παρουσιάζει μια πτωτική πορεία από το τέλος της regular season μέχρι και τα playoffs. Οι μπλαουγκράνα παρουσίασαν στη σειρά με την Μπάγερν ένα αργό τέμπο,.Πρωταρχικός στόχος ήταν η μπάλα να ακουμπήσει στο ποστ και γενικότερα ένα “βαρετό” μπάσκετ. Από μια ομάδα που σίγουρα θα περιμέναμε να είναι πιο γρήγορη. Και παράλληλα να εκμεταλλεύεται το πλήρες οπλοστάσιο που διαθέτει, παρά την απουσία του Χίγκινς ο οποίος επιστρέφει.

Προχωράμε στη Βασίλισσα. Πριν την έναρξη της σειράς με τη Μακάμπι, το μεγάλο ερωτηματικό ήταν η κατάσταση στην οποία θα βρισκόταν η Ρεάλ Μαδρίτης. Με νωπές τις μνήμες των τελευταίων αγώνων της κανονικής περιόδου. Οι Μαδριλένοι είχαν διαφορετική άποψη, πήραν σκούπα και φαράσι και καθάρισαν με συνοπτικές διαδικασίες. Έδειξαν το βάρος της φανέλας και πως τα προβλήματα μπήκαν πολύ καλά κάτω από το χαλί. Ακόμη και με απουσίες όπως οι Ντεκ, Γκος, Ερτέλ ο Λάσο απέδειξε πως η ομάδα του φέτος είναι μια πολύ καλή Λερναία Ύδρα.

Πρόβλεψη: Αν και φέτος η Ρεάλ δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ούτε σε πρωτάθλημα, ούτε σε Ευρωλίγκα την Μπαρτσελόνα θεωρώ πως ο συγκεκριμένος ημιτελικός είναι ένα άλλο παιχνίδι. Σε περίπτωση που η Μπαρτσελόνα εμφανίσει τις γνωστές παθογένειες της κάτι που το θεωρώ αρκετά πιθανό, η Βασίλισσα έχει το πάνω χέρι.

Δύο δυνατά ζευγάρια και τέσσερις υπέρχοες ομάδες. Αυτή την εβδομάδα ο παλμός του ευρωπαικού μπάσκετ χτυπάει για τα καλά στο Βελιγράδι. Σε πέντε μέρες λοιπόν τα σπουδαία.