Ο Κέιντ Κάνινγκχαμ μας συστήθηκε την φετινή χρονιά και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Το Debut.gr ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής ενός ανερχόμενου σταρ του ΝΒΑ. 

 Οι Πίστονς δείχνουν να έχουν χάσει την αίγλη του παρελθόντος. Σίγουρα το πρότζεκτ που ετοιμάζουν όμως  έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να χτίσουν ένα νεανικό σύνολο το οποίο θα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις το κάτι παραπάνω στο μέλλον. Το μεγαλύτερο όμως κέρδος για την ομάδα όμως ακούει στο όνομα Κέιντ Κάνινγκχαμ.

Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα άλλωστε και στην βαθμολογία των τελευταίων τριών χρόνων, όπου η ιστορική ομάδα από το Ντιτρόιτ τερματίζει στις τελευταίες θέσεις τις βαθμολογίας. Τελευταία χρονιά που βρέθηκαν στα play off της Ανατολής ήταν την χρονιά 2018-2019. 

Η είσοδός του στο ΝΒΑ

 Το νούμερο ένα στο draft του ΝΒΑ την χρονιά 2021-2022. Ένας παίχτης που όπως φάνηκε διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά για να πετύχει στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Και όταν εννοούμε να πετύχει, να γίνει ένας superstar. Όπως φαίνεται άλλωστε διαθέτει όλα τα προσόντα για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο. 

Το ταλέντο του ήταν ολοφάνερο όταν ακόμη αγωνιζόταν στο κολλεγιακό πρωτάθλημα. Οι αριθμοί του άλλωστε μιλούν από μόνοι τους. 20,1 πόντοι, 6,2 ριμπάουντ και 3,5 ασίστ κατά μέσο όρο. 

Η χρονιά πάντως δεν άρχισε και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον ίδιο. Ένας τραυματισμός στον αστράγαλο τον έκανε να χάσει ένα μεγάλο μέρος την προετοιμασίας, αλλά και να χάσει τα πέντε πρώτα παιχνίδια της χρονιάς. Μάλιστα στους πρώτους τρεις αγώνες που αγωνίστηκε σούταρε με ποσοστό 17,9%, το χειρότερο ποσοστό πρωτοεμφανιζόμενου σε ολόκληρο το ΝΒΑ.

Το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του

Η συνέχεια όμως ήταν η ανάλογη που όλοι περίμεναν. Στις 15 Νοεμβρίου o Κάνινγκχαμ έσπασε και το πρώτο του ρεκόρ. Σε ηλικία 20 ετών και 51 ημερών έγινε ο πρώτος παίχτης στο ΝΒΑ που πετυχαίνει 25 πόντους, μαζεύει 8 ριμπάουντ και μοιράζει 8 ασίστ απέναντι τους Κίνγκς. 

Έξι μέρες αργότερα, στις 21 Νοεμβρίου πέτυχε το πρώτου του τριπλ-νταμπλ απέναντι στους Λέικερς με 13 πόντους 12 ριμπάουντ και 10 ασίστ. Έτσι έγινε ο όγδοος νεότερος παίχτης που πετυχαίνει κάτι παρόμοιο αλλά και ο νεότερος στην ιστορία των Πίστονς. 

Ο Κάνινγκχαμ αναδείχθηκε γρήγορα στο πρώτο βιολί της ομάδας. Η ικανότητα του με την μπάλα αλλά και οι ηγετικές του ικανότητες είναι τα εργαλεία του για να γίνει ένας Superstar του μέλλοντος. Μην ξεχνάμε ότι είναι ένας παίχτης μόλις 20 χρονών.  

Μην ξεχνάμε πως μετά την διακοπή του πρωταθλήματος για το All-Star Game μετρούσε 21,6 πόντους και 6,7 ασίστ ανά αγώνα. Μία άκρως παραγωγική περίοδος για τον ίδιο. 

Επίσης έχει τρομερά φυσικά προσόντα και τρομερή ικανότητα να διαβάζει το παιχνίδι. Παρά το νεαρό της ηλικίας του δεν φοβάται να πάρει την μπάλα στα χέρια του όταν αυτή καίει. 

Υποσχέσεις για το μέλλον

Ένας πολύ ώριμος παίχτης ο οποίος μπήκε νωρίς στα “βάσανα¨ της ζωής καθώς σε ηλικία 17 ετών έγινε πατέρας, φέρνοντας στην ζωή την κόρη του, την μικρή Ράιλι. Αυτός τόνισε πως ήταν και ο λόγος που τον έκανε να δει με διαφορετικό τρόπο την ζωή. “ Πρέπει να επιδιώξω να κάνω το καλύτερο γι’  αυτήν, άλλαξα τον τρόπο που βλέπω την ζωή. Ότι κάνω είναι για εκείνη.” είχε δηλώσει πριν χρόνια στο The Oklahoman.

 Ένας στόχος ακόμη για τον Κάνινγκχαμ ήταν να κερδίσει το βραβείο του Rookie της χρονιάς. Ο στόχος  όμως δεν επετεύχθη. Τερμάτισε τρίτος στην σχετική λίστα πίσω από τον πρώτο Σκότι Μπαρς των Τορόντο Ράπτορς που κέρδισε το βραβείο αλλά και τον Έβαν Μόμπλει των Καβαλίερς που τερμάτισε δεύτερος. 

Πάντως αν και πολλοί πίστευαν πως δικαιωματικά το βραβείο του ανήκει, η αλήθεια ήταν πως υστερούσε σημαντικά έναντι στους άλλους δύο. Όχι φυσικά σε ταλέντο ή φυσική κατάσταση, αλλά σε επίπεδο ομάδας.  

Οι Πίστονς υστερούσαν σημαντικά έναντι των άλλων ομάδων. Αυτό φυσικά αποτυπώθηκε και στην τελική βαθμολογία της regular season του ΝΒΑ. Τερμάτισαν προτελευταίοι στην Ανατολική περιφέρεια και τρίτοι από το τέλος σε ολόκληρο το ΝΒΑ. Οπότε έμοιαζε σχεδόν αδύνατο να κατακτήσει το σχετικό βραβείο φέτος, μιας και πολλές φορές ο νεαρός γκαρντ έμοιαζε απελπιστικά μόνος του. 

Η χρονιά μπορεί να έκλεισε με αρνητικό πρόσημο για άλλη μια χρονιά για την ομάδα του Ντιτρόιτ αλλά το μεγαλύτερο κέρδος τους είναι ο Κάνινγκχαμ. Ένας παίχτης που φαίνεται πως ήρθε για να μείνει και να μας απασχολήσει για χρόνια. Το ταλέντο το διαθέτει, την ικανότητα επίσης. Αν ο Ντιτρόιτ μπορέσει να χτίσει γύρω του μία ομάδα αξιόλογη και με ταλέντο ομάδα, σίγουρα στο μέλλον θα δούμε πολύ ωραία πράγματα και γιατί όχι να πρωταγωνιστεί ανάμεσα στους κορυφαίους.