Το debut.gr σας παρουσιάζει την καριέρα του Τζαμάλ Κρόφορντ, ο οποίος ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες την απόσυρσή του από την ενεργό δράση.

Μετά από 22 χρόνια καριέρας και έχοντας φτάσει αισίως στα 42 του χρόνια ο Τζαμάλ Κρόφορντ αποφάσισε να κρεμάσει τα μπασκετικά του παπούτσια και να απομακρυνθεί από τα παρκέ του ΝΒΑ. 

Στις 21 Μαρτίου λοιπόν με ένα tweet του, έκανε γνωστό στον κόσμο ότι δεν θα αγωνιστεί ξανά με κάποια ομάδα. 

Η πολυετής πορεία του στο NBA

Απόφοιτος του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, επιλέχθηκε όγδοος στο draft του 2000 από τους Κλίβελαντ Καβαλίερς. Από εκεί άρχισε ένα ταξίδι 22 χρόνων, στο οποίο περιελάμβανε συνολικά εννέα ομάδες. 

Στο Κλίβελαντ δεν έκατσε καθόλου και έγινε κατευθείαν ανταλλαγή. Μετακόμισε στο Σικάγο για χάρη των Μπουλς. Εκεί ήρθε και το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ. 

Όπως αναφερθήκαμε και παραπάνω έχει αγωνιστεί σε εννέα ομάδες. Μετά την φυγή του από το Σικάγο αγωνίστηκε στην Νέα Υόρκη για λογαρισμο των Νικς, στους Γκόλντερ Στέιτ Γουόριορς, στους Ατλάντα Χοκς, στους Μπλέιζερς, στους Λος Άντζελες Κλίπερς – αυτή ήταν και η μοναδική ομάδα στην καριέρα του που έκατσε πέντε χρόνια- και συνέχισε το ταξίδι του στην Μινεσότα για χάρη των Τίμπεργουλβς και εν συνεχεία στους Φοίνιξ Σανς. Τελευταίος σταθμός στην πολυετή καριέρα του ήταν οι Μπρούκλιν Νετς, όπου αγωνίστηκε σε ένα και μοναδικό παιχνίδι. Σε αυτό τραυματίστηκε και δεν κατάφερε να επιστρέψει ξανά.  

Ο Κρόφορντ δεν ήταν ποτέ ένας σούπερ σταρ, ούτε είχε όλα τα φώτα της δημοσιότητας στραμένα πάνω του. Αυτό που δύσκολα μπορεί να αμφισβητήσει κανείς όμως, είναι πως ήταν ένα σημαντικό γρανάζι για κάθε ομάδα και κάθε προπονητή. Ήταν ένας παίχτης που ερχόταν συνήθως από τον πάγκο και προσέφερε το 100% των δυνατοτήτων του. 

Ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει άλλωστε; Οι διακρίσεις του μιλούν από μόνες του. Γι’ αυτό άλλωστε έχει κερδίσει και τρεις φορές το βραβείο του έκτου καλύτερου παίχτη της χρονιάς (2010, 2014, 2016). Εδώ λοιπόν αποδεικνύεται περίτρανα πως όσοι αστέρες και να συνυπάρχουν στην βασική πεντάδα, πάντα ο πάγκος της ομάδας είναι αυτός που θα σου προσφέρει τις σημαντικότερες λύσεις, ειδικά όταν ένας αγώνας δεν θα πάει και τόσο καλά για μία ομάδα.

Ο Κρόφορντ ήταν ένας ικανότατος παίχτης με ιδιαίτερη έφεση στο σκοράρισμα. Αλτικός, γρήγορος που μπορούσε ανά πάσα στιγμή με την ίδια ευκολία να ανεβάσει και να κατεβάσει τον ρυθμό του παιχνιδιού. Φοβερά δεξιοτέχνης με την μπάλα στα χέρια μπορούσε να περάσει κάθε αντίπαλο και να ξεκλειδώσει κάθε άμυνα. 

Ίσως και με μικρή δόση υπερβολής, είναι από τους καλύτερους streetballer που πέρασε ποτέ από το ΝΒΑ. 

Τα ρεκόρ

Το 2010 έσπασε ένα ρεκόρ που κρατούσε ο Ρέτζι Μίλερ. Έγινε ο πρώτος παίκτης που πετυχαίνει τα περισσότερα τρίποντα και φάουλ σε όλο το ΝΒΑ. Η εκτελιστική του ικανότητα άλλωστε από μακρινή απόσταση ήταν πάρα πολύ καλή.

 Με τον καιρό αυτό το ποσοστό αυξήθηκε. Έτσι συνολικά σε όλη την καριέρα του έφτασε τα 54! τρίποντα και φάουλ. Πίσω του βρίσκεται μόνο ο Τζέιμς Χάρντεν με 18 λιγότερα. 

Στις 19 Απριλίου του 2019 ο μεγάλος Ντιρκ Νοβίτσκι θα έπαιζε το τελευταίο του παιχνίδι στο ΝΒΑ. Αντίπαλος θα ήταν οι Φοίνιξ Σανς. Εκεί ο Κρόφορντ όμως κατάφερε να κλέψει την παράσταση. Σε ηλικία 39 των σκόραρε 51 πόντους και έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ. Έγινε λοιπόν ο γηραιότερος παίχτης στο ΝΒΑ που καταφέρνει να πετύχει τόσους πόντους σε ένα μόνο παιχνίδι. 

Αυτό δείχνει και την συνέπεια που είχε στο παιχνίδι του ακόμα και όταν τα χρόνια πέρασαν. Άλλοι παίκτες στην ηλικία του βρίσκονται εκτός ΝΒΑ αλλά και όσοι δεν έχουν αποσυρθεί σε καμία περίπτωση δεν έχουν τέτοια νούμερα στο σκοράρισμα. 

Ο Τζαμάλ Κρόφορντ λοιπόν αποσύρεται από το μπάσκετ έχοντας πετύχει συνολικά 19.419 πόντους, έχει μοιράσει 4.451 ασίστ και έχει μαζέψει 2.948 ριμπάουντ.  

Ένας oldschool παίχτης που οι μικρότεροι δύσκολα θα θυμούνται και οι επόμενες γενιές ίσως δεν τον μάθουν ποτέ. Οφείλουμε όμως να του πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα αυτά που έχει προσφέρει στο μπάσκετ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα λείψει πολύ από το άθλημα.