Πριν από 29 χρόνια άλλαξε η ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο Φραντσέσκο Τότι έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα της Ρόμα και δεν την έβγαλε ποτέ...

Γέννημα θρέμμα Ρωμαίος, ο Φραντσέσκο Τότι συνέδεσε την καριέρα του με τη Ρόμα. Σε όλα τα χρόνια που κόσμησε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, δεν φόρεσε ποτέ άλλη φανέλα. Είναι ο ορισμός της «σημαίας» στο άθλημα ο Ιταλός. Πιστός στρατιώτης της αγαπημένης του ομάδας, ακόμα κι όταν σύλλογοι όπως η Ρεάλ Μαδρίτης του προσέφεραν γη και ύδωρ για να αλλαξοπιστήσει. Ωστόσο, αυτός εκεί, βράχος στο «Ολίμπικο». Δεν αποχωρίστηκε ποτέ τη βαριά φανέλα της Ρόμα.

Η απόφαση του προπονητή του, Βουγιάντιν Βοσκόφ να καλέσει τον 16χρονο που κάθεται στο τέλος του πάγκου των αναπληρωματικών του, εισάγοντάς τον στη δράση για τα τελευταία λεπτά, άλλαξε την ιστορία της Ρόμα. Αυτός ο 16χρονος ήταν ο Φραντσέσκο Τότι. Και το «Μάριο Ριγκαμόντι» της Μπρέσια έγινε έτσι ο χώρος για το πρώτο κεφάλαιο σε μια καριέρα που θα οδηγούσε τον έφηβο στην κορυφή. Με το ματς στο 0-2 υπέρ των «τζιαλορόσι», ο Τότι μπήκε για τρία λεπτά στο παιχνίδι της 25ης αγωνιστικής. Για να παίξει άλλα τρία λεπτά δυο αγωνιστικές αργότερα, στο εντός έδρας 1-1 με την Ανκόνα.

«Όπως αποδείχθηκε, με είχε στο μυαλό του ο προπονητής μου! Δεν μπορούσα να το πιστέψω, τα συναισθήματα που ένιωσα ήταν απερίγραπτα.Έκανα ζέσταμα για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Άγγιξα την μπάλα μόνο μερικές φορές – ήμουν πολύ ενθουσιασμένος και χαρούμενος!», είχε πει μεταξύ άλλων ο Φραντσέσκο Τότι.

Τότι

Ο σπουδαίος Φραντσέσκο Τότι

Μέχρι σήμερα ο Τότι παραμένει ο ρέκορντμαν γκολ και συμμετοχών στην ιστορία των Ρωμαίων. Πέτυχε 307 γκολ σε 785 ματς, σε όλες τις διοργανώσεις. Με τη Ρόμα κατάφερε να κερδίσει το τελευταίο πρωτάθλημα της ομάδας, το 2001, καθώς και δύο Κύπελλα Ιταλίας. Να μην παραλείψουμε τη σπουδαία καριέρα με την εθνική Ιταλίας, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Μουντιάλ, το 2006. Γράφοντας συνολικά 58 συμμετοχές και 9 γκολ με το ιταλικό εθνόσημο στο στήθος του.

Το 1997 του δόθηκε η φανέλα με το Νο.10, αριθμός που έμεινε στην πλάτη του για 20 χρόνια. Με αυτή τον έμαθε το ποδοσφαιρικό κοινό, τον θαύμασε, τον λάτρεψε… Ένας ποδοσφαιριστής παγκόσμιας κλάσης που αποδείχθηκε ποδοσφαιρικά… μονογαμικός. Το τέλος της καριέρας του ήρθε στο τέλος της σεζόν 2016-17. Σε ηλικία 40 ετών ο σπουδαίος Ιταλός επιθετικός κρέμασε τα παπούτσια του τον Μάιο εκείνης της χρονιάς στο παιχνίδι με την Τζένοα (3-2).