Ο Μπερκ Ουγκουρλού μίλησε αποκλειστικά στο Debut.gr για τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, τη συνεργασία του με την Φενερμπαχτσέ, τους στόχους του με την Τόφας ενώ κάνει ειδική αναφορά στον σπουδαίο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και στο πρότυπό του Βασίλη Σπανούλη.

Το μπάσκετ τον κέρδισε από μικρή ηλικία. Δεν μπορούσε να συμβεί και διαφορετικά εφόσον ο πατέρας του τον «έσπρωχνε» προς αυτό το άθλημα. Ο Μπερκ Ουγκουρλού αποδέχτηκε την πρόκληση και με το καλημέρα έδειξε τις ικανότητές του. Η Φενερμπαχτσέ δεν έχασε την ευκαιρία κλείνοντας ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας και ο ίδιος το εκμεταλλεύτηκε. Δούλεψε υπό τις οδηγίες του κόουτς Ομπράντοβιτς και μέρα με τη μέρα γινόταν όλο και καλύτερος. Και ας τα άκουγε λίγο παραπάνω κάποιες φορές…

Το Debut.gr επικοινώνησε με τον νυν point guard της Τόφας και εκείνος έδωσε απαντήσεις σε πάρα πολλά ζητήματα. Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθεί με το μπάσκετ; Πώς ήταν συνεργασία του με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και πόσο τον βοήθησε στην εξέλιξη της καριέρας του; Ακόμα μας παρουσιάζει την πορεία του στην Τόφας και το πόσο οργανωμένος σύλλογος είναι, τον στόχο του που είναι να αγωνιστεί στην Ισπανία ενώ κάνει ειδική αναφορά στο πρότυπό του που δεν είναι άλλος από τον Βασίλη Σπανούλη.

Ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθείς με το μπάσκετ;

Η αφορμή για να ασχοληθώ με το μπάσκετ ήταν ο πατέρας μου. Ήταν ένας εξαιρετικός παίκτης. Όταν ήμουν στην ηλικία 4 με 5 ετών έφερε στο σπίτι μία μπασκέτα διότι πίστευε πως έχω ταλέντο. Κάπως έτσι ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ με τις ώρες.

Υπέγραψες το πρώτο σου επαγγελματικό συμβόλαιο με την ομάδα της Φενερμπαχτσέ. Όλοι γνωρίζουμε την πορεία της Φενερμπαχτσέ τα τελευταία χρόνια και την ανοδική πορεία που έχει πραγματοποιήσει. Αυτό ήταν κάτι που σε άγχωσε; Φοβήθηκες μήπως δεν τα καταφέρεις;

Ήμουν πολύ χαρούμενος όταν υπέγραψα με την Φενερμπαχτσέ. Από την άλλη όμως γνώριζα πως θα υπάρχουν και δυσκολίες γιατί προπονητής στην ομάδα ήταν ο κόουτς Ομπράντοβιτς. Όλοι γνωρίζουμε πόσο του αρέσει η πειθαρχία και το πόσο πετυχημένος είναι. Σε όποια ομάδα και αν πήγε πέτυχε. Ως νέος παίκτης, η προσαρμογή στο σύστημά του ήταν αρκετά δύσκολη. Μπορεί να μην είχα πολύ χρόνο συμμετοχής όμως κάθε χρόνο έκανα προπόνηση δίπλα σε παίκτες πολύ υψηλού επιπέδου. Μάθαινα δίπλα τους πως να βελτιώσω τον τρόπο παιχνιδιού μου και να γίνω παίκτης υψηλού επιπέδου σαν και αυτούς. Δούλεψα δίπλα σε έναν από τους καλύτερους προπονητές της Ευρώπης, με σπουδαίους συμπαίκτες οπότε ήταν μία μεγάλη ευκαιρία για μένα.

Σπουδαίος και πειθαρχημένος προπονητής ο κόουτς Ομπράντοβιτς. Δίπλα του γίνεσαι ένας παίκτης υψηλού επιπέδου.

Πως είναι να συνεργάζεσαι με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς;

Αρχικά, αντιμετώπιζα κάποιες δυσκολίες διότι ο κόουτς Ομπράντοβιτς είναι πειθαρχημένος. Του αρέσει να δουλεύει σκληρά, ωθεί τους παίκτες να σκέφτονται πολύ μέσα στο γήπεδο και να δουλεύουν κάθε μέρα όλο και πιο σκληρά. Ειδικότερα όταν μιλάμε για νέους παίκτες τότε πρέπει να δουλεύεις ακόμα πιο πολύ. Ξέρεις πως πρέπει να κάνεις πολλά περισσότερα από τους άλλους παίκτες και να πιέζεις τον εαυτό σου κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Πρέπει να δουλεύεις τόσο πριν όσο και μετά το τέλος της προπόνησης. Η σχέση που αναπτύσσει με τους παίκτες του είναι εξαιρετική. Είτε είσαι νέος σε ηλικία είτε όχι. Υποστηρίζει με κάθε τρόπο τους παίκτες και θέλει να σε κάνει καλύτερο. Ακόμα και όταν είναι θυμωμένος. Την πρώτη φορά που δούλεψα μαζί του δεν κρύβω πως ήταν δύσκολο να προσαρμοστώ. Όμως μέρα με τη μέρα που καταλαβαίνεις τον τρόπο που σκέφτεται και δουλεύει, γίνεσαι και συ έμπειρος. Δίπλα του γίνεσαι ένας παίκτης υψηλού επιπέδου.

Πόσο σε βοήθησε η Φενερμπαχτσέ στην εξέλιξη της καριέρας σου;

Η Φενερμπαχτσέ με βοήθησε πάρα πολύ. Μου έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστώ με έναν από τους καλύτερους προπονητές και με παίκτες πολύ υψηλού επιπέδου. Εκτός από αυτό υπάρχει και μεγάλη πίεση από τους οπαδούς. Με αυτό το τρόπο όμως καταφέρνεις να ανταπεξέλθεις σε αυτή τη πίεση και να ξεπεράσεις τους φόβους σου. Άρα τόσο σωματικά όσο και ψυχικά γίνεσαι πιο δυνατός. Με βοήθησε στο να αποκτήσω το «μέταλλο» ενός σκληρού και καλού παίκτη.

Ουγκουρλού

Ποια είναι η στιγμή που ξεχωρίζεις από τη συνεργασία σου με την Φενερμπαχτσέ;

Η στιγμή που ξεχωρίζω είναι προφανώς η κατάκτηση της Euroleague το 2017 στην Κωνσταντινούπολη μπροστά στον κόσμο μας. Η ατμόσφαιρα ήταν τρελή. Μπορεί να μην αγωνίστηκα σε εκείνο το ματς αλλά ο κόσμος σε έκανε να ανατριχιάσεις. Ήταν μία μοναδική στιγμή που δεν θα ξεχάσω ποτέ.

Ακολουθούν δύο χρόνια στην Καρσίγιακα. Πώς εξελίχθηκε η μεταξύ σας συνεργασία;

Οι σεζόν στην Καρσίγιακα ήταν μία πρόκληση για εμένα. Ήμουν 21 ετών και ήταν μία μεγάλη εμπειρία για εμένα το να μετακομίσω σε έναν άλλο σύλλογο διότι πάντα δούλευα για την Φενερμπαχτσέ. Πλέον θα ζούσα μόνος σε μία άλλη πόλη και για έναν διαφορετικό σύλλογο. Η πρόταση της Καρσίγιακα μου έδωσε την ευκαιρία να προχωρήσω μπροστά. Βλέπεις πόσο δύσκολη είναι η ζωή και μαθαίνεις πως να την αντιμετωπίσεις και να την αγκαλιάσεις. Ήταν μία μοναδική εμπειρία, πέρασα υπέροχα και προσωπικά έμεινα ικανοποιημένος από την προσπάθειά μου. Έπαιζα κατά μέσο όρο 29 λεπτά. Η Καρσίγιακα είναι ένας μεγάλος σύλλογος, με σημαντικές επιτυχίες τόσο στο τούρκικο πρωτάθλημα όσο και στην Ευρώπη. Έπαιζε στην Euroleague και ο κόσμος δημιουργούσε πάντα μία τρομερή ατμόσφαιρα. Ήταν πραγματικά μία μοναδική και ειδικά για έμενα εξαιρετική εμπειρία.

Η Τόφας είναι ένας από τους καλύτερους οργανισμούς στην Τουρκία. Στόχος μου να είμαι ένας καλός point guard και να αγωνιστώ στην Ισπανία. 

Και φτάνουμε στο σήμερα όπου αγωνίζεσαι με τα χρώματα της Τόφας. Ποιοι είναι τόσο οι δικοί σου στόχοι αλλά και αυτοί της ομάδας;

Η Τόφας είναι ένας από τους καλύτερους οργανισμούς στην Τουρκία πίσω από την Αναντολού Εφές και την Φενερμπαχτσέ. Όταν ήρθα στην ομάδα είδα πως λειτουργεί σαν οικογένεια και αυτό είναι πολύ σημαντικό στο άθλημά μας. Η διοίκηση και ο κόσμος μας υποστηρίζει και μας δίνει δύναμη για την συνέχεια. Πριν από δύο χρόνια αν δεν υπήρχε ο Covid-19 θα μπορούσαμε να είχαμε προκριθεί στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του EuroCup. Σε κάθε παιχνίδι το γήπεδο ήταν γεμάτο. Ήταν μία μεγάλη εμπειρία η συμμετοχή μας αυτή. Και φέτος όμως η πορεία μας είναι πάρα πολύ καλή στο Champions League διότι διαθέτουμε ένα πάρα πολύ καλό ρόστερ και έναν εξαιρετικό προπονητή. Στο πρωτάθλημα έχουμε αδικήσει τους εαυτούς μας και δεν ήμαστε στη θέση που θα θέλαμε αλλά πιστεύω πως θα ανακάμψουμε. Αντίθετα η πορεία μας στο Champions League είναι εξαιρετική αλλά προχωράμε βήμα-βήμα. Αρχικά, ο στόχος μας είναι να προκριθούμε στο Top-16. Το καταφέραμε. Τώρα κοιτάμε τους προημιτελικούς και μακρινός στόχος είναι το Final Four. Έχουμε κάνει κάποιες μεγάλες νίκες αλλά πρέπει να συνεχίσουμε έτσι για να έχουμε το πλεονέκτημα έδρας. Το ίδιο ισχύει και για το εγχώριο πρωτάθλημα. Στοχεύουμε στην πρώτη πεντάδα και θα παλέψουμε πολύ για να τα καταφέρουμε.

Ποιες είναι οι γενικότερες εντυπώσεις σου από τα ευρωπαϊκά ματς; Υπάρχουν διαφορές μεταξύ αυτών των παιχνιδιών σε σχέση με τα παιχνίδια πρωταθλήματος;

Θεωρώ πως ναι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα παιχνίδια του πρωταθλήματος και της Ευρώπης. Στο Champions League παίζεις εναντίον ομάδων που είναι εκτός Τουρκίας και έχουν διαφορετικό στυλ παιχνιδιού. Επίσης όσο και να παρακολουθείς τα παιχνίδια δεν μπορείς να αντιληφθείς ακριβώς τον τρόπο παιχνιδιού σε σχέση με τις ομάδες της Τουρκίας που τις αντιμετωπίζεις πιο συχνά και μπορείς να έχεις καλύτερη εικόνα. Στα ευρωπαϊκά παιχνίδια πρέπει να προσαρμόζεσαι κάθε φορά σε ένα διαφορετικό στυλ παιχνιδιού και εξίσου διαφορετικό στυλ παικτών.

Ουγκουρλού

Αν σου δινόταν η ευκαιρία και οι συνθήκες ήταν κατάλληλες, θα ήθελες να αγωνιστείς και εκτός Τουρκίας;

Είναι ένας από τους βασικότερους στόχους μου τον οποίο και θέλω να υλοποιήσω τα επόμενα χρόνια. Θέλω να την ζήσω αυτή την εμπειρία. Ειδικότερα θα ήθελα να παίξω στην Ισπανία και στην ACB. Τα παρακολουθώ και είναι πραγματικά ένα άκρως ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Μου αρέσει πάρα πολύ αυτή η προοπτική. Στους παίκτες αρέσει να παίζουν γρήγορα και να τρέχουν το γήπεδο σε αντίθεση με την Τουρκία που δεν συμβαίνει τόσο. Αυτό το στυλ παιχνιδιού θεωρώ πως μου ταιριάζει και με θεωρώ κατάλληλο γι’ αυτό το πρωτάθλημα. Προσπαθώ να παίζω συνεχώς καλά για την ομάδα μου, να βελτιώνομαι και μία μέρα να πετύχω τον στόχο μου.

Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια από σήμερα;

Είναι μία δύσκολη ερώτηση και είναι πολύ νωρίς να μιλήσω για πέντε χρόνια μετά. Αυτό που θα ήθελα είναι να είμαι μέλος της Εθνικής Τουρκίας και να εκπροσωπώ την χώρα μου σε μεγάλες διοργανώσεις. Να είμαι ένας καλός point guard και να παίζω στο υψηλότερο επίπεδο δηλαδή την Euroleague. Θα ήθελα να με δω εκεί.

Αν έπρεπε να επιλέξω έναν παίκτη-πρότυπο αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Βασίλη Σπανούλη. 

Ποιόν παίκτη έχεις ως πρότυπο;

Μου αρέσουν αρκετοί παίκτες από την Euroleague. Για παράδειγμα μου αρέσει αρκετά ο τρόπος που παίζει ο Μίσιτς. Όμως αν έπρεπε να επιλέξω έναν αυτός είναι ο Βασίλης Σπανούλης. Είναι από τους αγαπημένους παίκτες. Είναι ένας «ψυχρός εκτελεστής». Δεν φοβόταν την κρίσιμη στιγμή να πάρει την μπάλα στα χέρια του και να πάρει την καλύτερη απόφαση για την ομάδα του. Είναι πρότυπο για μένα. Από μικρός τον παρακολουθούσα συνέχεια μέχρι που τον είδα από κοντά το 2017 στο Final Four. Ήταν μία από τις μεγαλύτερές μου εμπειρίες.