Το Debut.gr παρουσιάζει την έως τώρα καριέρα του Ντάριους Γκάρλαντ, ο οποίος έχει στρέψει όλα τα μπασκετικά βλέμματα πάνω του.

Ένας τραυματισμός (όχι δικός του) ήταν η αιτία που ο Γκάρλαντ πήρε το χρίσμα του ηγέτη από τους Καβαλίερς, στην τρίτη του θητεία στην λίγκα και τους οδηγεί σε μία ξέφρενη πορεία προς στα play off του πρωταθλήματος. Μέχρι στιγμής έχει ξεδιπλώσει στο παρκέ τόσο τις επιθετικές όσο και τις οργανωτικές αρετές που διαθέτει. Δικαίως λοιπόν κέρδισε και την θέση του στο All-Star που διεξήχθη πριν λίγο καιρό στην πόλη του Κλίβελαντ. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. 

Ο δρόμος προς το ΝΒΑ

Ο Ντάριους Κίναρντ Γκάρλαντ γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 2000 στο Γκάρι της Ιντιάνα. Ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του ο οποίος ήταν επαγγελματίας μπασκετμπολίστας, με θητεία σε αρκετές ομάδες του ΝΒΑ αλλά και στην ιταλική Μπενετόν Τρεβίζο. Ο νεαρός άσσος φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Βάντερμπιλτ. Ένας τραυματισμός στο πόδι όμως τον κράτησε εκτός αγωνιστικής δράσης. Στην ομάδα δεν επέστρεψε ποτέ καθώς ήθελε να προετοιμαστεί για το μεγάλο βήμα του ΝΒΑ.  

Το καλοκαίρι του 2019 λοιπόν δήλωσε συμμετοχή στο draft. Επιλέχθηκε στην θέση νούμερο πέντε από τους Κλίβελαντ Καβαλίερς υπογράφοντας και το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. 

Η ομάδα από το Οχάιο βρισκόταν σε μεταβατικό στάδιο μετά την φυγή του Λεμπρόν Τζέιμς, ψάχνοντας ταλέντα ώστε να ξαναχτίσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο. Το ντεμπούτο του έγινε στις 23 Οκτωβρίου σε έναν αγώνα απέναντι στους Μάτζικ. Μάλιστα έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος παίχτης της γενιάς του 2000 που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ. 

Η στερέωση στον μαγικό κόσμο

Η πρώτη του χρονιά στον μαγικό κόσμο δεν θεωρείται από πολλούς πετυχημένη. Τελείωσε την σεζόν με 12,3 πόντους και 3,9 ασίστ κατά μέσο όρο. Βασικό ρόλο όμως έπαιξε και η πολύ κακή πορεία που έκανε η ομάδα του Κλίβελαντ τερματίζοντας στην τελευταία θέση της Ανατολικής περιφέρειας, με μόλις 19 νίκες. Έτσι η πρώτη του χρονιά στην λίγκα δεν έκλεισε με θετικό πρόσημο. 

Η χαμηλές πτήσεις της ομάδας συνέχισαν και την επόμενη χρονιά. Η ομάδα τερμάτισε στην 13η θέση και δεν μπόρεσε να διεκδικήσει μία θέση στα play off. Ο Γκάρλαντ πάντως ανέβασε τα νούμερά του, αλλά και την απόδοσή του, τερματίζοντας την χρονιά με 17,4 πόντους και 6,1 ασίστ κατά μέσο όρο. 

Ερχόμαστε λοιπόν στην φετινή σεζόν. Οι Καβαλίερς άρχισαν την χρονιά με κριτήριο να μην είναι χειρότερη από τις προηγούμενες δύο. Τον περασμένο Νοέμβριο τραυματίστηκε σοβαρά το πρώτο βιολί της ομάδας έως τότε, Κόλιν Σέξτον. Ο τραυματισμός του στο πόδι  θα τον αφήσει για όλη την χρονιά εκτός αγωνιστικής δράσης.  

Η μπασκετική ωρίμανση 

Κάπου εκεί λοιπόν ανέλαβε δράση ο Ντάριους Γκάρλαντ. Ο νεαρός γκαρντ έχει πάρει από το χεράκι το Κλίβελαντ και το οδηγεί λαμπρά στα play off του πρωταθλήματος. Έχει μεγάλη έφεση στο σκοράρισμα ενώ με κάθε τρόπο δείχνει και τις οργανωτικές του ικανότητες. Μέχρι στιγμής μετράει κατά μέσο όρο 20,3 πόντους και 8 ασίστ ανά παιχνίδι. 

Μάλιστα διαθέτει και μπασκετικό θράσος καθώς δεν φοβάται όταν η μπάλα καίει να πάρει την ευθύνη και να δώσει λύσεις στην ομάδα του, είτε σκοράροντας είτε πασάροντας. Για του λόγου το αληθές ο συμπαίχτης του στους Καβς και πρώην πρωταθλητής με τους Σέλτικς Ραζόν Ρόντο δήλωσε: “ Νομίζω πως είναι ο κορυφαίος closer του ΝΒΑ. Έπαιξα με πολλούς ταλαντούχους παίκτες. Ο τρόπος που παίρνει την ομάδα στις πλάτες του. Τελειώνει τις φάσεις στην τέταρτη περίοδο. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια πράγματα από point guard στα 21 του” 

Βέβαια ο Γκάρλαντ δεν είναι μόνος του σε όλο αυτό. Έχει άξιους συμπαραστάτες που το κάνουν την ζωή πιο εύκολη. Ο Τζάρετ Άλεν πραγματοποιεί κι αυτός την καλύτερη σεζόν της καριέρας του έχοντας στο ενεργητικό του 16,1 και 11 ριμπάουντ κατά μέσο όρο δίνοντας πνοή στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας. Επίσης ο πρωτοεμφανιζόμενος στα παρκέ του ΝΒΑ Έβαν Μόμπλι έρχεται να δώσεις λύσεις με 14,8 πόντους και 8,1 ριμπάουντ ανά αγώνα. Μάλιστα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις στην λίστα για το βραβείο του Rookie Of The Year.  

Με τέτοιες εμφανίσεις που κάνει η ομάδα του Κλίβελαντ ακούστηκαν και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πως και ο “βασιλιάς” Λεμπρόν κάνει σκέψεις για την επιστροφή του στην ομάδα της καρδιάς του. Η χρονιά έτσι κι αλλιώς για τους Λέικερς δεν εξελίσσεται καθόλου καλά μέχρι στιγμής. 

First time All Star

Ως ανταμοιβή για τις εμφανίσεις του ο Γκάρλαντ ψηφίστηκε και έδωσε το παρών στο All Star Game, που ήταν και το πρώτο της καριέρας του. Σημειωτέων αυτό διεξήχθη και στο “σπίτι” του, αφού η πόλη του το φιλοξένησε ήταν το Κλίβελαντ. Σαν να μην έφτανε αυτό, μέρες  πριν από την διεξαγωγή του All Star ο σταρ των Τζαζ έδωσε τα εύσημα στον νεαρό γκαρντ λέγοντας: “Ο Γκάρλαντ πρέπει να βρεθεί στο All Star Game. Αυτά  που κάνει στο παρκέ είναι σε άλλο επίπεδο. Έχει μεγάλη επίδραση στο παιχνίδι” 

Οι Καβαλίερς διαθέτουν μία άκρως νεανική ομάδα η οποία ξεχειλίζει από ταλέντο. Το μπάσκετ που παίζουν αποδίδει καρπούς και το σύνολο τους από ότι φαίνεται έχει δέσει. Αν συνεχίσουν να παίζουν με αυτόν τον τρόπο σίγουρα αξίζουν μία θέση στα play off του πρωταθλήματος. 

Έτσι μετά την φυγή του Λεμπρόν, για τρία χρόνια το Κλίβελαντ βρισκόταν στον πάτο της βαθμολογίας. Πλέον τα πράγματα φαίνεται πως έχουν αλλάξει. Έτσι η ομάδα από το Οχάιο έχει κάθε λόγο να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.